ACN Barcelona.-La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) impulsa la campanya ‘Abaixem les ràtios’ per reclamar que a P3 la xifra d’alumnes per classe passi de 25 a 20. L’entitat considera que la reducció legal de la ràtio és “possible sense cap cost addicional” en els pressupostos, “només amb una aposta decidida” del Departament d’Ensenyament. Precisament, el Departament ha ofert dades de ràtios a tot el cicle acadèmic en centres públics, a 2 de novembre del 2016 i sense comptar les zones rurals. Segons aquestes dades, a infantil la ràtio és de 22,20 alumnes, a primària de 22,62, a ESO de 28,08, a Batxillerat de 28,83, al cicle mitjà de 23,42 i al cicle superior de 24,12.

La federació ha obert una recollida massiva de signatures a la plataforma Change.org perquè tothom qui ho vulgui s’adhereixi a una petició que “persegueix la millora de la qualitat de l’educació”.La campanya també s’ha fet extensiva a entitats, col·lectius, plataformes diverses, sindicats, partits polítics, entre d’altres, per comptar amb el seu suport. Aquesta és la primera acció d’una campanya que, segons indica l’entitat, vol posar el toc d’atenció en els “riscos” que té tant estudiar en aules massificades com tancar línies “de forma injustificada”.En aquest sentit la FaPaC subratlla que la mesura ajudaria a una millor planificació escolar des de P3 i permetria lluitar contra la segregació escolar, amb una distribució equitativa dels alumnes, evitant massificacions en algunes escoles mentre d’altres tenen ràtios molt baixes.També apunta que la davallada demogràfica “s’ha d’aprofitar” per mantenir les mateixes línies educatives de P3 i reduir el número d’alumnes per classe. En canvi, critica que Ensenyament “s’escuda en aquest descens” per tancar línies i continuar amb una política de “retallades encobertes” i estalvi de recursos. Cal recordar que el Departament d’Ensenyament anunciava a principi de curs que pràcticament tots els grups de P3 eren a la ràtio que tocava o per sota, i que no hi havia cap grup per sobre de 28 alumnes. També afirmava que nomes hi havia un 3,3% de grups amb 25 o més alumnes a secundària, que el 98% complien la ràtio de 30 alumnes o menys i que només un 2% estava per sobre d’aquesta xifra.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]