ACN Barcelona.-La Fàbrica del Sol ha reobert les seves portes després d’un procés de rehabilitació que ha tingut una durada d’un any i ha suposat una inversió de 688.033€. L’equipament municipal és un espai de treball conjunt entre l’Ajuntament i les entitats que promouen actuacions ambientals. Aquest diumenge de les 10.30h a les 14.30h s’han celebrat una jornada de portes obertes amb tallers, visites teatrealitzades i activitats entorn el medi ambient. La Fàbrica del Sol és un edifici històric que ha estat renovat seguint criteris de sostenibilitat que el converteixen en “un exemple d’eficiència i qualitat en el consum de recursos, en confort i en salut”, segons ha destacat l’Ajuntament de Barcelona a través d’un comunicat.

La Fàbrica del Sol es reobre amb una nova exposició a la planta baixa amb el títol ‘Com funciona La Fàbrica del Sol? Edifici sostenible, saludable i intel·ligent’, que vol donar resposta als actuals reptes que afronta l’educació ambiental urbana. En l’exposició es convida els visitants a participar en la descoberta i reflexió necessària per transitar cap a un entorn més sostenible des del coneixement i com la contribució ciutadana transforma la ciutat en clau de sostenibilitat.Promoure l’acció col·lectiva per a la sostenibilitatLa renovada Fàbrica del Sol vol ser un “motor d’activitats” fruit de l’acció col·lectiva per la sostenibilitat a la ciutat. Per fer-ho possible es vol constituir en un equipament de proximitat a la ciutadania, que ofereixi serveis de suport i assessorament bàsics als districtes i barris per estendre la sostenibilitat entre els seus veïns. En l’àmbit de Ciutat Vella, on es troba la seva ubicació, destaca la implicació de l’equipament en el treball en xarxa amb l’entorn, amb projectes com la dinamització del punt de compostatge del barri de la Barceloneta i la participació en el seu pla comunitari. En la rehabilitació de l’edifici s’han fet canvis a les noves instal·lacions d’energia solar i d’aigua, el sistema de ventilació i a la coberta, tenint en consideració la tria de materials per disminuir l’impacte ambiental.De la fàbrica del gas a La Fàbrica del SolLa Fàbrica del Sol està ubicada en un entorn urbà singular que ha estat testimoni de l’evolució en la generació de fonts d’energies als últims 150 anys. Una xemeneia i un pont grua del complex fabril de l’antiga Maquinista Terrestre i Marítima de la Barceloneta recorden l’ús del carbó. L’antic gasòmetre de la Catalana de Gas evoca l’arribada de la indústria d’elaboració del gas manufacturat a Catalunya. Ara, la Fàbrica del Sol es caracteritza per les seves plaques solars tèrmiques i fotovoltaiques situades a la teulada i a la mitgera de l’edifici.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb