La direcció d’Esquerra Republicana ha acceptat i transaccionat les esmenes proposades per les territorials que volien que la via unilateral fos més explícita a la ponència que es debatrà i votarà a la conferència nacional del cap de setmana vinent. Fonts de les territorials consultades per VilaWeb han confirmat que la direcció del partit ha incorporat al text les modificacions que havien demanat. Per la seva banda, fonts de la direcció han confirmat que la majoria d’esmenes s’han consensuat i que continuen debatent i transaccionant algunes modificacions pendents.

L’única esmena que queda viva i sobre la qual no hi ha hagut encara un acord és la que fa referència al títol de la ponència, ‘Fem República’. Les bases han proposat ‘Som República i Fem República’ i insisteixen que, si no s’accepta, el defensaran a la conferència nacional perquè ho decideixin els militants, amics i simpatitzants d’ERC. Qui negocia amb la direcció és el batlle de Sant Pere de Torelló (Osona), Jordi Fàbrega, que probablement serà l’encarregat de defensar l’esmena del nom a la conferència nacional.

El batlle de Montblanc, Josep Andreu, argumentava la necessitat de canviar el nom en una entrevista a VilaWeb: ‘Dir que no som República és com un menyspreu a les posicions que tenia Esquerra Republicana el primer d’octubre, el 3 d’octubre, el 26 i el 27 d’octubre… No podem passar d’unes posicions que vam defensar tots unànimement a unes altres sense fer un debat i una reflexió interna. Seria com passar de l’independentisme a l’autonomisme’.

En total, la direcció d’ERC ha rebut 1.400 esmenes. La portaveu del partit, Marta Vilalta, va insistir que el partit no descartava la via unilateral, però que calia ampliar el camp independentista. ‘La ponència no descarta la via unilateral, l’entenem com a part del marc multilateral. Potser part de la militància creu que no hem estat prou explícits’, afegia.

Sigui com sigui, tot indica que la conferència nacional que el partit farà el 30 de juny i l’1 de juliol aprovarà la ponència de la direcció d’ERC amb les esmenes introduïdes. En principi, l’únic punt que pot generar discrepàncies és el nom, i les bases tindran l’última paraula.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb