La direcció de Junts entoma el relleu de Borràs al parlament

  • Borràs ha reclamat de triar el nom, malgrat les pressions del sector que no li és afí

VilaWeb

L’executiva de Junts per Catalunya afronta avui el relleu a la cambra de Laura Borràs, fins ara presidenta del parlament. El partit ha fet pinya fins ara perquè les divergències internes no els perjudiquessin electoralment abans de les municipals. Però la decisió de la mesa de la cambra de retirar-li l’escó, una vegada el Tribunal Suprem espanyol va desestimar la petició de mesures cautelars per a aturar l’acord de la Junta Electoral, ha forçat la direcció de Junts a moure fitxa: el ple del parlament elegirà divendres el nou president. L’obertura del debat intern, tanmateix, ha topat amb un altre interès cabdal i igualment compartit entre sectors: la necessitat d’encarar les eleccions espanyoles amb unitat, esvaint els fantasmes de la divisió i fins i tot d’hipotètiques escissions.

Borràs ha reclamat de tenir la potestat de determinar qui l’ha de rellevar a la cambra, després de la possibilitat que va expressar l’ex-president Quim Torra de deixar el càrrec vacant. En una entrevista a VilaWeb, Aurora Madaula, vice-presidenta del partit i secretària segona del parlament, es va descartar ella mateixa. Amb l’avançament electoral espanyol, a més, la batllessa de Girona, Marta Madrenas, que havia estat un nom que figurava a les travesses, serà cap de llista per la seva demarcació a les eleccions al juliol. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Borràs va assenyalar divendres que Antoni Castellà, que entrarà en el grup parlamentari ocupant l’escó que ella ha perdut, “segurament” seria un “magnífic” president del parlament, malgrat que no sigui de Junts. Castellà, de Demòcrates, és membre del govern del Consell de la República i fa anys va ser secretari de la mesa del parlament amb CiU. Però el sector institucional de Junts ha promogut fins ara una alternativa per al càrrec: el de la batllessa de Vic i vice-presidenta del partit, Anna Erra, per a presidir el parlament. No és qualsevol nom per a Borràs. En el congrés d’Argelers, Erra va rebre més vots que Borràs gràcies a la mobilització del sector institucional.

La conveniència de no agitar el debat intern amb motiu de la convocatòria de les espanyoles també pot dificultar un possible intent dels crítics perquè Borràs no es mantingui a la presidència del partit, obrint un procés a la comissió de garanties, que hauria de dirimir si el seu cas és lawfare. Els màxims dirigents de Junts han defensat que ho és, de manera que, en cas que la comissió determinés altrament, contradiria les tesis de tots els qui li han donat suport, començant per Turull.

De moment, Junts s’ha estalviat d’obrir un altre debat intern a les portes del 23 de juliol. La decisió de l’ex-conseller Jaume Giró de no optar a ser el candidat en unes primàries no tan sols ha desbrossat el camí a la diputada i cap de files al congrés espanyol, Míriam Nogueras, l’elegida per Carles Puigdemont i Jordi Turull, de qui és molt pròxima, sinó que ha estalviat al partit de debatre l’objectiu tàctic de la legislatura vinent a Madrid. Perquè Puigdemont, decantant-se obertament per Nogueras, ja l’havia marcada: no es presentaran a les eleccions per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez en canvi de millores de l’autogovern autonòmic. “La funció de l’independentisme no és salvar Espanya de la seva dreta. És salvar Catalunya d’aquesta Espanya on el franquisme perviu en totes les seves estructures”, va dir a Twitter. Per contra, Giró, membre de l’anomenat sector institucional o moderat, proposava d’anar a Madrid a “rendibilitzar cada vot, intentant treure’n profit”. “Entre no aconseguir res i aconseguir un referèndum d’autodeterminació, al mig hi ha moltes coses a fer. Penso que aquí és on hem de treballar. Ens falten moltes coses al país”, va dir en una entrevista al Més 324.

Els resultats de les municipals, incloent-hi la victòria de Xavier Trias a Barcelona, també deixa una lliçó a Junts: ha tret més bons resultats en els municipis on va tancar un acord amb membres del PDECat i els partits locals que en provenien. Una altra cosa és la manera com Xavier Trias va quedar primera força, capitalitzant un vot anti-Colau que fins i tot prové d’antics votants de Manuel Valls. “La unitat fa la força”, va dir Giró, després de la victòria que també significa l’èxit de Trias per al sector institucional de Junts, que l’octubre passat va perdre la consulta que va precipitar que el partit sortís del govern. L’entesa entre Turull i Borràs no ha estat exempta de complicats equilibris interns fins ara. Si pretenen evitar que Junts s’esquerdi, el relleu de Borràs al parlament en requerirà més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any