La defensa d’Oriol Junqueras ha presentat una nova demanda al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) contra el president del Parlament Europeu, David Sassoli, per la decisió de denegar la petició de protecció de la immunitat que va presentar l’eurodiputada d’ERC Diana Riba. És la segona demanda que la defensa de Junqueras presenta al TGUE contra Sassoli. Ara fa un més, el va demandar per la decisió d’obeir el Tribunal Suprem espanyol, que no va fer cabal de la sentència del Tribunal de Luxemburg, i retirar-li la condició d’eurodiputat. A més, va demanar com a mesura cautelar que restablís la seva condició d’eurodiputat i ordenés a Espanya el seu alliberament, però el TGUE encara no ha donat resposta a la petició.

Segons que argumenta la demanda, el Tribunal de Luxemburg va establir que la immunitat és una protecció de la integritat del Parlament Europeu i que no pot dependre de les diverses interpretacions que cada estat faci de la immunitat, sinó que ha de ser igualitària i no discriminatòria per raó de nacionalitat. Davant d’aquest fet, diu, si el Parlament Europeu accepta un tractament diferenciat segons quin eurodiputat es tracti, acceptarà una discriminació per raó d’origen de l’eurodiputat, un fet explícitament prohibit a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (CDFUE).

A més, recorda que la sentència del Tribunal de Luxemburg va reconèixer que Junqueras era eurodiputat des del 2 de juliol, tal com de fet va reconèixer el Parlament Europeu, i que el Tribunal Suprem espanyol no va demanar mai d’aixecar la immunitat quan era en presó provisional, de manera que continuava vigent quan se’l va jutjar i, per tant, se li van vulnerar els drets. Com que el Parlament Europeu no va admetre cap de les peticions de protecció de la immunitat de Junqueras, la seva defensa considera que aquesta institució també li ha vulnerat els drets.

La demanda també argumenta que el president del Parlament Europeu no té competències per a decidir si s’admet o no la petició de protecció de la immunitat i que, per tant, es va vulnerar el procediment establert. Finalment, la defensa diu que el Parlament Europeu no ha pogut protegir la immunitat de Junqueras per l’obstrucció de Sassoli.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb