La defensa de les ex-diputades de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel demanaran que la policia judicial elabori un informe sobre els comiats als membres de la Guàrdia Civil i la policia espanyola desplaçats a Catalunya, que es van fer enmig de crits de ‘A por ellos’. Boya i Gabriel han estat citades a declarar com a investigades per rebel·lió i sedició en la macrocausa contra l’1-O que instrueix el Tribunal Suprem espanyol.

Les defenses també demanaran que declari com a testimoni el director general de CatSalut, perquè aporti informació sobre la violència policíaca de l’1 d’octubre. Els advocats volen contrastar aquesta informació amb les manifestacions del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, encarregat del dispositiu policíac de l’1-O, que va dir que era falsa la xifra que es va difondre sobre el nombre ciutadans ferits aquell dia a Catalunya per les policies espanyoles. Així mateix, demanaran al jutge Pablo Llarena que siguin citats els observadors internacionals que van participar en el referèndum.

A l’escrit que la CUP presentarà al Suprem per demanar aquesta ampliació de la investigació s’indica que l’informe de la policia judicial ha de servir per a determinar la ‘neutralitat necessària’ dels funcionaris públics en l’actuació de l’1-O. Atès que en aquesta causa el Suprem ha delegat les funcions de policia judicial a la Guàrdia Civil i a la policia espanyola, la CUP demana que l’informe el facin els Mossos d’Esquadra o l’Ertzainza.

Adjunten a l’escrit uns quants enllaços digitals a vídeos on es poden veure grups de persones que acomiaden policies cridant ‘A por ellos’, o agents de cossos policíacs fent el mateix càntic en el viatge cap a Catalunya, a més de notícies de mitjans internacionals que se’n van fer ressò.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]