El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC) ha fet pública aquest matí una nota sobre l’evolució de la contractació pública el primer semestre que, és tot un SOS del sector, si no es redreça la situació amb celeritat. I posa en solfa la realitat: toca la part més colpidora i pròxima, tot recordant, per una banda, que el primer de juliol encara hi havia a Catalunya 7.851 expedients de regulació temporal d’ocupació, que afectaven 45.747 treballadors del sector de la construcció, cosa que equival a una tercera part del total d’afiliats del sector al règim general de la seguretat social; i, per una altra, que les empreses necessiten mantenir la seva activitat per a preservar l’ocupació. Aquesta dada triplica la taxa mitjana de Catalunya de treballadors en ERTO sobre afiliats, que és de l’11,5%, la tercera en importància dins l’estat espanyol.

Evidentment, aporta xifres sobre la realitat actual. La licitació oficial d’obres a Catalunya ha disminuït, del gener al juny del 2020, d’un 49% respecte del mateix període de l’any passat, i ha arribat a 496 milions d’euros, tant en edificació com en obra civil. Si continua aquesta tendència la resta de l’any, la licitació pot atènyer els mil milions d’euros, aproximadament una quarta part de la mitjana de la sèrie històrica d’aquests darrers vint anys (3.750 milions d’euros constants anuals), amb la qual cosa seríem al mateix nivell dels pitjors anys de la crisi precedent. L’extrapolació per a tot l’any que fa la CCOC és senzillament esfereïdora.

I tampoc no va pas millor l’altra gran branca de treball del sector públic, els serveis prestats a comunitats. Les dades són concloents. La licitació de serveis que són d’interès de les empreses constructores i els seus grups ha estat, del gener al juny del 2020, d’uns 335 milions d’euros. Això vol dir un 44% menys que no pas el 2019, quan es va licitar per un import de 600 milions d’euros en el mateix període. De totes maneres, en aquest cas, Joaquim Llansó, president de la CCOC, diu que és un fet més habitual. ‘Quan un any hi ha una licitació important, com l’any passat a Barcelona, el següent hi ha una baixada’, m’explica.

En definitiva, els contractistes veuen el sector abocat una altra vegada a una difícil situació, comparable a la dels anys 2008 i següents. Com es pot millorar la perspectiva? Recorden que una de les mesures més eficaces i de ràpida aplicació per a reactivar l’activitat, una vegada represes totes les obres públiques aturades, és avançar les licitacions futures i que el conjunt de les administracions públiques, europees, estatals, autonòmiques i locals, dissenyin d’una manera coherent els plans de reconstrucció (en línia amb el Pacte Verd Europeu de la UE) a fi que es faci un esforç inversor planificat, recurrent, ordenat i prioritzat d’acord amb el retorn econòmic, social i ambiental. ‘Alguns ajuntaments ens han promès que avançaran licitacions futures, però ja veurem si finalment ho fan. És important que els deixin destinar els superàvits a inversions públiques, com hospitals, CAP…’, diu Llansó.

També recorden, com acostumen a fer al final de la nota, que l’obra pública a Catalunya és una inversió amb un gran retorn econòmic i social. La construcció és, dels deu principals sectors de l’economia catalana, el que més activitat genera en els altres. Té un multiplicador de l’1,92, és a dir, cada milió d’euros demanat a la construcció indueix la producció d’1,92 milions d’euros al conjunt de l’economia. I es destaca també que la construcció és dels sectors que crea més ocupació per cada milió d’euros invertit –dels 14 llocs de feina en obra civil fins als 56 en rehabilitació–, i ocupa tècnics d’alt nivell, però també molt de personal altament qualificat per al seu ofici, però amb escassa formació, motiu pel qual llur inserció laboral és molt difícil.

Molt lligat amb aquestes demandes, avui informa el Tot Barcelona que el dirigent d’ERC a Barcelona Ernest Maragall ha demanat al govern municipal d’Ada Colau que reactivés les obres dels districtes incloses en el pressupost aprovat al gener i de les quals no es pugui acreditar que s’aturessin per les mesures sanitàries. ERC vol que, en aquests casos, la inversió que va romandre en suspens no es retalli i es reincorpori al pressupost. Considera que les inversions previstes als barris i districtes ‘són d’especial rellevància per l’impacte positiu que generen en el seu entorn’. Cal recordar que ERC va presentar al·legacions a la modificació del pressupost del 2020, que té per objectiu destinar 90 milions d’euros a pal·liar els efectes del coronavirus.

I també, lligat amb la construcció, avui hem sabut els indicadors de clima empresarial que fan la Cambra i l’Idescat amb expectatives per al tercer trimestre. D’acord amb aquestes dades, el sector va força alineat amb la resta, llevat de l’hoteleria. Les respostes negatives dels empresaris dels sectors analitzats superen les positives de 40 a 50 punts. ‘Milloren’ les del trimestre anterior, quan la diferència fluctuava entre 60 i 70 punts. L’hoteleria, com he dit, va a part. Les perspectives del turisme són dolentes i veurem com reacciona als brots actuals de covid-19. Aquí la diferència entre negatives i positives és de 83 punts. No cal afegir-hi gran cosa més.

Ah, si sentiu curiositat per saber quines són les infrastructures bàsiques que tenim pendents a Catalunya, podeu consultar ‘Catalunya CAT-100’, el catàleg fet per la comissió d’infrastructures i equipaments de Foment del Treball, que van actualitzar tot just fa un parell de setmanes i que trobareu penjat a la web del Foment.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.