Martin Selmyr, cap de gabinet del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha reconegut que estava ‘personalment preocupat per la situació’ de Catalunya. ‘Però no afegiria ni una coma a allò que ha dit la CE. És quelcom que ha de ser resolt a Espanya i el que jo digués no ajudaria. Però ho seguim amb preocupació’, ha repetit.

Aquest canvi de to arriba dies després de les declaracions fetes fa una setmana per Juncker, que en una entrevista a Euronews va dir que si guanyava el sí en el referèndum d’independència de Catalunya les institucions europees ho respectarien. Va assenyalar que, en aquest cas, l’estat català hauria de passar tots els procediments establerts per accedir a la Unió Europea com a membre de ple dret.

Tanmateix, i observant la repercussió de les declaracions, portaveus de la comissió van afanyar-se a rectificar les declaracions del president. ‘El referèndum és un assumpte intern, i l’opinió de Brussel·les sobre el referèndum català és el que diguin les Corts i el Constitucional’.

Malgrat el silenci habitual de la Comissió i la no implicació en el conflicte, cada vegada hi ha més informacions que revelen la preocupació profunda que hi ha tant a Brussel·les com entre els dirigents dels estats membres de la Unió. Ahir se’n feia ressò l’agència Reuters en un reportatge. Vegeu-lo: Reuters afirma que Merkel i més dirigents europeus estan preocupats per l’actuació de Rajoy a Catalunya

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]