Martin Selmyr, cap de gabinet del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha reconegut que estava ‘personalment preocupat per la situació’ de Catalunya. ‘Però no afegiria ni una coma a allò que ha dit la CE. És quelcom que ha de ser resolt a Espanya i el que jo digués no ajudaria. Però ho seguim amb preocupació’, ha repetit.

Aquest canvi de to arriba dies després de les declaracions fetes fa una setmana per Juncker, que en una entrevista a Euronews va dir que si guanyava el sí en el referèndum d’independència de Catalunya les institucions europees ho respectarien. Va assenyalar que, en aquest cas, l’estat català hauria de passar tots els procediments establerts per accedir a la Unió Europea com a membre de ple dret.

Tanmateix, i observant la repercussió de les declaracions, portaveus de la comissió van afanyar-se a rectificar les declaracions del president. ‘El referèndum és un assumpte intern, i l’opinió de Brussel·les sobre el referèndum català és el que diguin les Corts i el Constitucional’.

Malgrat el silenci habitual de la Comissió i la no implicació en el conflicte, cada vegada hi ha més informacions que revelen la preocupació profunda que hi ha tant a Brussel·les com entre els dirigents dels estats membres de la Unió. Ahir se’n feia ressò l’agència Reuters en un reportatge. Vegeu-lo: Reuters afirma que Merkel i més dirigents europeus estan preocupats per l’actuació de Rajoy a Catalunya

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb