ACN Barcelona.-La Comissió d’Agricultura del Parlament va desestimar aquest dimarts “excloure del tractament dels purins la combustió tèrmica dels residus municipals, industrials o els seus derivats”, tal com demanava la proposta de resolució presentada per la CUP i CSQP en relació amb el projecte que promouen un grup de ramaders per a la reobertura de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda (Garrigues). Els representants de JxSí del PDeCAT, juntament amb els de C’s i el PP, van avalar d’aquesta manera que la nova Tracjusa pugui reobrir fent servir la crema de combustible derivat de residus per assecar el purí, en lloc d’utilitzar el gas natural de la mateixa manera que fins al 2013, quan la planta va tancar arran de la retallada de l’Estat a les renovables. Per la seva part, els diputats republicans i independents de JxSí a la Comissió d’Agricultura s’hi van mostrar contraris, igual que els representants de la CUP i CSQP, mentre els del PSC es van abstenir en aquesta votació.

Segons recollia la proposta de resolució de la CUP i CSQP, els residus municipals i els seus derivats ja tenen canals de gestió propis, d’acord amb la Llei de residus, el PRECAT20 i les directives europees on es potencia l’economia circular, la prevenció i la recuperació dels materials “pel que no es fa necessària la crema de residus en altres instal·lacions de gestió privada”. Així mateix, posava a de relleu que “la combustió de residus en les seves diferents formes d’incineració o coincineració, com la piròlisi o la gasificació, suposen riscos elevats d’emissió de contaminants a l’atmosfera especialment dioxines i furans, que d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, poden afectar greument la salut de les persones”.Segons la CUP i CSQP, el projecte de la nova Tracjusa pretén construir una planta annexa d’incineració, a través d’un procés de gasificació de residus, a la planta de tractament de purins que va tancar les seves instal·lacions l’any 2013. Aquesta planta de gasificació preveu utilitzar inicialment residus urbans de les comarques de les Garrigues i el Pla d’Urgell -unes 15.000 tones- més 35.000 tones provinents dels ecoparcs de l’àrea Metropolitana de Barcelona en forma de CDRs (combustible derivat dels residus). Malgrat el projecte presentat a l’OGAU, incorpora altres dades, al preveure fins a una capacitat de 195.000 Tm, 100.000 Tm de purins i la resta de residus.La planta de Tracjusa de purins, està ubicada en una zona caracteritzada per ser notòriament anticiclònica, amb inversió tèrmica acusada a l’hivern i calima a l’estiu, “que dificulta la renovació de l’aire afavorint la concentració dels contaminants, en l’actualitat ja pateix una contaminació important en tenir nivells superiors als fitxats legalment d’ozó troposfèric”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb