La cimera de la Unió Africana debat els conflictes de Burundi i Sudan del Sud

  • La cimera de la UA té lloc aquest cap de setmana a Etiopia

VilaWeb
Redacció
30.01.2016 - 19:55

Uns cinquanta caps d’Estat i de Govern debaten aquest cap de setmana en la XVI Cimera de la Unió Africana.

En la trobada que té lloc aquest dissabte i diumenge a Etiòpia, els assistents discutiran obre el rebuig de Burundi a rebre una força pacificadora, una iniciativa acceptada pel bloc regional. Amb relació a això, el comissionat de l’organisme regional per a Assumptes Polítics, Aixa Abdullah, ha indicat que el govern de Burundi ha accedit a parlar amb els seus adversaris polítics, però es nega a acceptar un contingent internacional per protegir les personalitats principals del país i enfrontar-se als assassinats d’opositors polítics.

Abdullah va assenyalar que mentre l’Àfrica va mostrar progressos polítics amb l’organització reeixida de setze processos electorals durant 2015, els comicis a Burundi van ser un fracàs total, ja que es va ignorar la diversitat nacional. Davant d’aquest escenari, el comissionat va afegir que la cimera de la UA “discutirà formes i mitjans per posar fi a la crisi burundesa”.

Pel que fa a Sudan del Sud els membres de la Unió Africana se centraran en l’incompliment d’un acord del 7 gener 2016 entre governants i opositors per crear un Govern de Transició. El president del Consell Executiu de l’organisme panafricà, Simbarashe Mumbengegwi, ha considerat que Sudan del Sud va aconseguir avenços encoratjadors en el 2015, però ha afegit que encara ha d’aplicar plenament aquest pacte.

La Unió Africana (UA) és una organització composta per cinquanta-tres estats africans. Va ser establerta el 2001 com a successora de la Comunitat Econòmica Africana (CEA) i l’Organització per a la Unitat Africana (OUA). Eventualment la UA anima a tenir una sola moneda i unes úniques forces armades integrades, així com d’altres institucions d’estat incloent-hi un gabinet per al cap de la UA. Els propòsits de la unió és ajudar a assegurar la democràcia, els drets humans i una economia sostenible a l’Àfrica, especialment portant la fi dels conflictes africans interns i creant un mercat comú efectiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any