Redacció Mètode. La col·laboració de la ciutadania en la creació del coneixement científic ha anat adquirint importància en els darrers anys, en consonància amb la idea d’una ciència més oberta i democràtica. El nou número de la revista Mètode, editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, està dedicat precisament a analitzar aquesta qüestió des de diverses perspectives. La tribuna, a càrrec de Susanna Priest, directora de la revista Science Communication, reflexiona sobre els reptes que implica aquesta participació en l’actual context de pandèmia.

El monogràfic «Ciència ciutadana. La societat entra a escena» ha estat coordinat per Ana Delicado (ICS-UL) i Isabel Mendoza-Poudereux (UV) i compta amb la col·laboració d’especialistes que han abordat la participació ciutadana en ciència des de diverses perspectives. Josep Perelló (UB) destaca el paper de la ciència ciutadana social per la capacitat emancipadora que té en les persones participants així com per la promoció que du a terme d’accions basades en un coneixement cocreat. Emilia López-Iñesta (IDAL/ETSE-UV), Miguel Ángel Queiruga-Dios (Universitat de Burgos), Daniel García-Costa (IDAL/ETSE-UV) i Francisco Grimaldo (IDAL/ETSE-UV) destaquen l’oportunitat que suposen els projectes de ciència ciutadana per a l’alfabetització científica i l’educació en sostenibilitat. Yasuhito Abe (Universitat de Komazawa, Japó) pren conceptes de l’ecologia dels mitjans per a reflexionar sobre els dispositius de mesurament de la radiació en les pràctiques de ciència ciutadana després del desastre nuclear de Fukushima. Tanquen el monogràfic les coordinadores, juntament amb amb Jussara Rowland (ICS-UL), Empar Vengut-Climent (UV) i Edurne Gaston (AECC).

El nou número compta, a més, amb la col·laboració de l’il·lustrador i dissenyador gràfic valencià Diego Mir, autor de la portada i dels separadors interiors que formen part de la sèrie «Ciència ciutadana» creada per a l’ocasió.

Pandèmia, context social i territori

A més, en el número 108 entrevistem Carlos Hermenegildo, vicerector d’Investigació de la Universitat de València i catedràtic de Fisiologia, qui repassa l’impacte de la pandèmia en la recerca però també l’esforç fet pel personal investigador i laboral de la universitat per fer front a aquest repte. També repassem la trajectòria del biòleg Ramon Folch, autor del darrer llibre publicat per Mètode, Abecedari socioecològic. Simón Fos i Emili Laguna ens acosten a les microreserves de flora, una figura de protecció ambiental que ja té més d’un quart de segle. Fernando Maestre, premi rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient i expert en processos de desertificació ens parla de la seua recerca, de sostenibilitat i també de com crear un ambient saludable al laboratori. Carlos Cano-Barbacil, Johannes Radinger i Emili García-Berthou ens conviden a conéixer millor els peixos continentals ibèrics mentre que Daniel Climent i Carles Martín Cantarino ens descobreixen la natura vegetal present al modernisme.

Finalment, trobem les seccions habituals de la revista amb articles de Xurxo Mariño, José Miguel Mulet, Enric Marco, Roberto García-Roa, Ricard Guerrero, Mercè Berlanga, Chantal Ferrer Roca, Gemma Marfany, M. Alma Bracho, Pere Estupinyà i Ramon Folch.

Descobreix el sumari de «Ciencia ciutadana: La societat entra a escena» a la web de Mètode.

Subscriu-te a la revista Mètode en paper i emporta’t el llibre Abecedari Socioecològic i un lot de revistes de regal. 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.