La CIA i el nostre telèfon: què explica WikiLeaks que ens fan?

  • Segons els documents revelats ahir, hi ha una immersa xarxa d'espionatge per mitjà dels telèfons mòbils de tothom

VilaWeb
Redacció
08.03.2017 - 02:33
Actualització: 08.03.2017 - 07:42

WikiLeaks ha filtrat uns documents sobre una xarxa d’espionatge en massa per mitjà dels telèfons mòbils de tothom, creada per la CIA. Aquests documents revelen una operació d’un abast impensable que afecta la intimitat de pràcticament tots els ciutadans del planeta. Tanmateix, quines són les claus de l’operació, com funciona i com pot afectar els nostres mòbils.

Què espien?
La CIA, entre el 2013 i el 2016, va desenvolupar programes per a espiar, per mitjà de telèfons mòbils i més aparells, com ara televisions i cotxes connectats. Apple i Samsung en són les empreses més afectades i WhatsApp el programa en què han treballat més.

Quina classe de telèfons afecta?
La CIA ha desenvolupat sobretot programari per a entrar en els iPhone, els mòbils d’Apple, sense que ho sàpiga el propietari. Tot i que l’iPhone és un telèfon d’ús minoritari a escala mundial, és molt popular entre els professionals de més nivell, com ara els empresaris, els polítics i els diplomàtics. Tanmateix, els documents de WikiLeaks demostren que hi ha vint-i-quatre programes per a espiar les diverses versions dels telèfons Android.

Poden entrar en el nostre telèfon?
Els documents que s’han publicat indiquen que poden entrar en qualsevol telèfon a qualsevol lloc del món.

I què hi poden fer?
Poden llegir-hi tots els missatges, el correu, aconseguir la informació d’on és cada persona en cada moment i activar les càmeres i els micròfons, sense que el propietari del mòbil se n’adoni, per enregistrar qualsevol cosa.

Poden llegir els missatges xifrats?
Segur que poden llegir els missatges de WhatsApp, Telegram i Signal, encara que siguin xifrats. Fins ara semblava que Telegram i sobretot Signal eren més segurs, però no és cert.

Però ens espien a tots? Què hem de fer, doncs?
Tenen la possibilitat d’espiar-nos a tots, però això no vol pas dir que ens espiïn a tots a tota hora. No podrien gestionar tanta informació. Probablement fan servir programes que alerten de l’ús de mots clau i enregistren converses en què apareixen aquests mots. De tota manera, el consell més prudent és no escriure ni dir coses pel mòbil que puguin ser comprometedores i no tenir el mòbil a l’habitació si es parla de res privat. A l’ordinador, és imprescindible tapar immediatament la càmera amb una cinta adhesiva.

Els ordinadors també els espien?
Segons les dades que presenta WikiLeaks, és clar que també ho intenten, però que no hi han dedicat tants recursos, probablement perquè saben que els telèfons són més importants. De tota manera, tenen programes per a assaltar, si més no, ordinadors personals amb el sistema operatiu Windows i Linux.

Entren en cap més aparell?
Les dades publicades per WikiLeaks assenyalen que també espien televisors i automòbils connectats. El televisor que fan servir per espiar és l’Smart TV de Samsung. Per això usen un programa que es diu Weeping Angel i que ha estat desenvolupat conjuntament per la CIA i l’MI6 britànic. Amb aquest programa poden espiar fins i tot amb el televisor apagat.

I per a què volen espiar els automòbils connectats a internet?
No és clar. WikiLeaks creu que accedint als controls del vehicle podrien manipular-lo i assassinar algú fent veure que ha tingut un accident de circulació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any