La cançó popular de tot el país se cita a Cassà de la Selva

  • Carles Belda, Joana Gomila, Roger Mas, Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’ són alguns dels convidats al festival Càntut

VilaWeb
Redacció
17.11.2017 - 02:00

Tot va començar amb un projecte etnològic que recollia cançons de la zona de les Gavarres. Després va venir un disc amb Carles Belda i Carles Sanjosex, que es va convertir en una ronda. I l’any passat va néixer a Cassà de la Selva el festival Càntut, que es torna a fer aquest cap de setmana. Durant tres dies, s’hi sentiran una vintena de propostes relacionades amb la cançó popular, amb noms com ara Artur Blasco, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Urbàlia Rurana, Carles Belda, Joana Gomila, Roger Mas, Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’.

Al carrer, al bar, a les places, als restaurants, als teatres, a les botigues… qualsevol lloc és bo per a cantar i tocar. I això pretén el festival Càntut: que el cant i la música de tradició oral es facin sentir arreu i en diverses formes. El festival sorgeix de la web www.cantut.cat, dedicada a rastrejar la petja del cant de tradició oral de les comarques gironines, però que valora i relaciona aquest repertori amb altres territoris de parla catalana amb concerts, tallers o exposicions.

El Festival comença amb la inauguració de l’exposició coproduïda amb el Festival Ésdansa de les Preses ‘Peret Blanc de Beget’, que es podrà veure fins al 30 de novembre a Can Trinxeria. A continuació, serà el torn de Roger Mas que, acompanyat d’una desena de músics dalt l’escenari, oferirà la seva obra més reconeguda, Les cançons tel·lúriques. Tancarà la primera jornada el Càntut al Bar, una de les propostes que més van entusiasmar els assistents l’any passat, en aquesta ocasió amb Joan Boada Bandulimejant i Corrandes són Corrandes

El dissabte començarà de bon matí amb el Càntut a les Botigues, una cantada itinerant a càrrec de la coral infantil l’Esclop. Al migdia, serà el torn del Bàllut, un ball participatiu amb Ballaveu i la col·laboració dels Amics de la Sardana de Cassà de la Selva. Una hora més tard, el mateix espai acollirà una sessió de música punxada en una furgoneta dels anys 60. Serà a càrrec de Dj Mussol, alter ego del periodista i crític musical Ferran Riera, amb cançons picants, coents, eròtiques, irreverents i poca-vergonyes de tota la vida.

A l’hora de dinar, torna una altra de les propostes que més van entusiasmar els assistents l’any passat: el Dinar de Cantadors. A l’hora del cafè, una nova sessió amb el reconegut músic vallesà Carles Belda sota el nom Pd Belda, amb un repertori de sardanes a ritme beat i jotes fetes soul. Seguidament, Urbàlia Rurana oferirà un concert en què presentarà el seu darrer disc, De tornada a les ribes, un  àlbum amb cançons populars valencianes, temes de tradició mediterrània i composicions pròpies. El festival prosseguirà vinculat al País Valencià amb Miquel Gil i Pep Gimeno Botifarra, que presentaran l’espectacle Nus.

El diumenge començarà amb la presentació del nou número de la revista Descobrim, dedicat al cant a Cassà de la Selva. Més tard serà el torn de Joana Gomila que, partint de tonades populars i teixint noves sonoritats, convida a viatjar per les ressonàncies de la música popular de Mallorca. A la tarda arribarà un dels principals investigadors i divulgadors del folklore: Artur Blasco. En aquesta xerrada-concert presentarà material audiovisual del fons que ha anat creant durant més de cinquanta anys, anomenat A peu pels camins del cançoner. Tancarà el festival l’actuació d’un dels grups més actius i reconeguts de la música tradicional, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que presentaran el disc No tinc diners. Un àlbum impregnat d’arrel i de jotes ple de cançons que ironitzen i denuncien la crisi econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any