ACN Barcelona.-La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona afirma que el mercat immobiliari s’ha estabilitzat durant el 2018 i pronostica que el nivell de vendes registrat serà “difícil de superar”. En declaracions a l’ACN, el seu gerent, Òscar Gorgues, ha valorat positivament les xifres publicades per l’Institut Nacional d’Estadística que mostren una crescuda del 3,86% en la compravenda d’habitatges des de gener a novembre a Catalunya i un augment d’un 2,13% a la demarcació de Barcelona en el mateix període, amb una caiguda lleu del 0,1% a tot Catalunya aquest novembre respecte al del 2017. “Després d’uns anys d’impuls, hem arribat a un límit”, ha assegurat. Gorgues ha ressaltat que les vendes de pisos de segona mà han augmentat un 12% des de 2007 però ha lamentat que aquest creixement no es traslladi a l’obra nova.

Gorgues ha destacat que la capital catalana, amb 51.258 operacions entre gener i novembre del 2018, ja ha recuperat el 80,6% de les operacions immobiliàries del 2007, en el moment de màxima expansió del mercat, quan es van registrar 64.000 compres i vendes de pisos. Segons ha apuntat, la taxa de recuperació a Catalunya és del 71,5% i del 65,77% a l’Estat. “Barcelona ha anticipat la regeneració del mercat i està en un moment d’estabilització”, ha explicat.D’altra banda, el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana barcelonina ha ressaltat que les vendes de pisos de segona mà han crescut un 12% des de 2007. En concret, les operacions registrades s’enfilen a 44.271 des d’inici de 2018, superant les que es van fer l’any 2007, quan es van formalitzar 39.213 transaccions d’habitatges usats.Malgrat tot, ha lamentat que aquest creixement no es traslladi a l’obra nova. “No s’ha produït habitatge nou i el gruix de les transaccions s’estan fent en el mercat de la segona mà”, ha explicat.Per Gorgues, és “difícil” que es recuperin els nivells d’operacions d’habitatges nous als d’abans de la crisi, sobretot a Barcelona, on han pujat el nombre de llicències demanades, però només per “evitar” la normativa aprovada per l’Ajuntament de Barcelona que obliga a destinar el 30% de les noves promocions a habitatge assequible. Segons ha dit, de cara al futur es possible que es paralitzi la creació d’obra nova a Barcelona, on, a més, hi ha molt poc sòl disponible; i també a l’àrea metropolitana de la capital, on “és difícil i costós” iniciar noves promocions. Per això, ha demanat a les administracions que ajudin a posar mes sòl edificable al mercat per poder respondre l’increment de la demanda.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb