ACN Barcelona.-La Biblioteca de Catalunya se suma a les commemoracions que aquest 2016 celebraran el setè centenari de la mort de l’escriptor i pensador Ramon Llull i el primer centenari de la mort del músic Enric Granados. Ho fa amb dues mostres, que es podran veure al llarg de l’any a la Sala d’exposicions de la biblioteca. La programació d’aquest espai es complementarà amb dues exposicions més, una dedicada al desaparegut Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya i una altra a l’entorn d’escriptors i periodistes contemporanis catalans. En totes aquestes exposicions s’exhibiran, principalment, fons conservats a la mateixa Biblioteca.

La Biblioteca de Catalunya (BC) obrirà la temporada expositiva el 22 de març amb una mostra dedicada a la figura de Ramon Llull, coincidint amb l’any de celebració dels 700 anys de la seva mort. Els comissaris de l’exposició seran Joan Santanach, Anna Gudayol, Jaume Clarà.L’altra exposició destacada de l’any serà ‘Granados?’, de cara al novembre, que commemora el primer centenari de la mort del músic Enric Granados. Els comissaris d’aquesta mostra seran Pol Cruells i Rosa Montalt. Entre una i altra exposicions, la BC acollirà encara dues exposicions més, ‘L’espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya’ (del 31 de mati al 2 de juliol), i ‘Periodistes/escriptors contemporanis’ (del 13 de setembre al 15 d’octubre).D’altra banda, l’Espai Zero, ubicat al vestíbul de la Biblioteca, acollirà deu petites mostres, entre les quals, una sobre la dansa a la Corona d’Aragó i una altra a l’entorn de la presència de Shakespeare a Catalunya. Ambdues mostres són fruit de l’aposta de la Biblioteca de Catalunya per la col·laboració i complicitat amb el món acadèmic. Altres aniversaris i commemoracions també tindran el seu homenatge a l’Espai Zero: Enric Morera, com a tancament de l’Any Morera iniciat el 2015; Caterina Albert, amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort, i els centenaris de l’inici de la revista Ressorgiment i dels Pastorets de Folch i Torres. La proposta expositiva de la Biblioteca de Catalunya per a 2016 es completarà amb materials del violoncel·lista i artista plàstic Miquel Pujol; el coreògraf i ballarí Joan Fosas; la il·lustradora Maria Pasqual i Edicions 62. En tots aquests casos es tracta de fons arribats els darrers anys a la Biblioteca de Catalunya.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb