#BookingKellys: el desafiament de crear una central de reserves amb hotels lliures d’explotació laboral

  • Les netejadores d'hotel impulsen la campanya de micromecenatge "Jo reservo amb les 'kellys'" per a fer possible una central de reserves que inclogui solament hotels que respecten els drets laborals

VilaWeb
Redacció
27.07.2021 - 01:50

El sindicat de les cambreres de pis a Catalunya ha impulsat una campanya de micromecenatge per a fer possible una central de reserves hoteleres que garanteixi els drets laborals. La iniciativa “Jo reservo amb les kellys“, difosa a Twitter amb etiquetes com ara #BookingKellys, ha de servir perquè els usuaris puguin reservar les habitacions directament mitjançant aquesta central, on solament s’inclouran els hotels en què les netejadores i cambreres de pis tinguin presència sindical i no hi hagi explotació laboral.

Aquesta selecció es farà d’acord amb els requisits del Segell de Treball Just i de Qualitat, una iniciativa del sindicat aprovada pel Parlament de Catalunya que mai no s’ha arribat a fer efectiva. Aquests requisits són complir el conveni del sector, no externalitzar ni subcontractar el servei, complir les lleis de prevenció de riscs laborals, garantir la igualtat salarial entre homes i dones, contractar persones de col·lectius vulnerables i prendre mesures relacionades amb la feina estable, com ara les contractacions indefinides.

Diuen que aquesta iniciativa pot ser un pas important en la lluita pels seus drets, oimés tenint en compte que la situació actual del sector fa preveure acomiadaments en massa. A més, expliquen que les treballadores tenen por de sindicar-se i que els processos judicials derivats de la reclamació dels seus drets s’allarguen durant anys i impliquen costs elevats i xantatge dels hotelers. També denuncien que les iniciatives legislatives promogudes pel sindicat han estat paralitzades.

És per tot això que creuen que el Booking Kellys pot ser un mecanisme que garanteixi els drets laborals a partir del primer moment, “sense necessitat de conflictivitat judicial ni sindical”. “Els hotels depenen de les reserves per al seu negoci, i amb aquesta central de reserves tindríem la paella pel mànec per a imposar condicions de treball dignes –expliquen–. Volem netejar el món i inaugurar la nova era del turisme basat en el respecte, la bellesa i el benestar, que anteposi els interessos humans als mercantils.”

Per a fer realitat la iniciativa han d’arribar a recaptar entre 60.000 euros i 90.000, per cobrir costs com ara el desenvolupament i manteniment de la pàgina web, l’aplicació per a mòbils, l’assessoria jurídica i tècnica, la traducció, l’atenció al client i els viatges necessaris per a impulsar i mantenir el projecte. Tot i que la iniciativa començarà a Barcelona, volen que la central tingui un àmbit d’actuació internacional, i és per això que pretenen establir aliances amb sindicats estrangers i fins i tot organitzar esdeveniments anuals en què s’atorguin premis als hotels més respectuosos del món. De moment, la campanya ha aconseguit de recaptar uns 10.000 euros i el sindicat preveu d’estrenar el 2022 amb la central de reserves operativa.

Salaris baixos i males condicions laborals

Les cambreres de pis ja fa anys que denuncien que cobren salaris molt baixos i que treballen en males condicions, que fins i tot els arriben a afectar la salut física i psicològica. Segons que informa l’agència EFE, un estudi elaborat el 2018 per l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, el 18% de les netejadores d’hotel presenten alteracions de la salut que poden anar associades a factors de risc psico-socials a causa de la seva feina. El 66% té molèsties a l’àrea dorsal i lumbar, o bé dolor als braços i al coll. A més, segons l’estudi, el 50% dels centres de treball no tenen les avaluacions de risc específiques de les tasques que han de fer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any