ACN Barcelona.-Associacions de jutges i fiscals expressen a través d’un comunicat el seu “rotund rebuig” a la creació per part de la Generalitat de la Comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya arran de les càrregues policials en el referèndum de l’1 d’octubre. Per a les set associacions que signen el comunicat, es tracta d’un “òrgan innecessari, perquè en el nostre país els drets fonamentals i llibertats públiques estan plenament reconeguts per la Constitució i la Llei i garantits per jutges i fiscals” i que “pretén nítidament interferir” en aquesta funció constitucional. Els jutges i fiscals avisen que “ningú ha de trencar la necessària separació de poders públics, ni menyscabar la nostra independència, ni devaluar la nostra aparença d’imparcialitat, perquè són garanties per a tots els ciutadans”.

Una de les tasques de la comissió, segons recull l’acord de Govern del 2 d’octubre, és “vetllar” perquè el sistema judicial sigui, en les càrregues policials de l’1-O, “igual de diligent i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir altres fets, amb la finalitat de garantir que també hi hagi equitat i justícia per als qui denuncien crims contra els drets fonamentals”. Les associacions professionals rebutgen de forma rotunda aquesta formulació i subratllen el seu “ferm compromís constitucional” per a la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans i la seva funció com a “garants de la convivència, per fer possible l’equilibri harmònic de totes les sensibilitats i interessos de qualsevol naturalesa o classe”. A través del comunicat, renoven el “compromís de servei públic” i recorden que “només el respecte a la Llei i als drets dels altres, perquè són el fonament que fa possible la vida en societat, són i seran les úniques pautes que guiaran el nostre exercici professional”. “Jutges i fiscals no distingim ni distingirem entre parts”, asseguren. Jutges i fiscals destaquen que “qui no pugui veure superats els seus conflictes o vegin lesionats els seus interessos i drets comptaran amb el nostre auxili en l’exercici responsable de la nostra funció constitucional, però també amb l’empara d’un exhaustiu ordenament jurídic, de dimensió nacional i supranacional, que salva amb escreix qualsevol comparació en termes de garanties i contrapesos amb la resta d’ordenaments del nostre entorn occidental i democràtic”. Els firmants del comunicat són l’Associació de Fiscals (AF); la Unió Progressista de Fiscals (UPF); l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APF); l’Associació Professional de la Magistratura (APM); l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV); Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i (JJD) i el Fòrum Judicial Independent (FJI)L’objectiu de la comissió que el Govern va acordar crear l’endemà de l’1 d’octubre és “documentar, determinar i difondre les violacions de drets fonamentals” a Catalunya “com a conseqüència de les accions i omissions imputables a les institucions i òrgans de l’Estat i, de forma particular, de les actuacions del Govern de l’Estat, de la Fiscalia, del poder judicial i de les forces i cossos de seguretat” per “aclarir els fets i evitar la impunitat dels òrgans i les persones que en siguin responsables”.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]