Associacions de jutges i fiscals han refusat en un comunicat que la Generalitat creï la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya arran de la repressió policíaca de l’1 d’octubre. Per a les set associacions que signen el comunicat, els drets fonamentals i llibertats públiques són plenament reconeguts per la llei i garantits per jutges i fiscals. Segons que diuen, la comissió és innecessària i pretén interferir en aquesta funció constitucional. A parer seu, ningú no ha de trencar la separació de poders públics ni devaluar la seva aparença d’imparcialitat.

Una de les tasques de la comissió, segons l’acord de govern del 2 d’octubre, és ‘vetllar’ perquè el sistema judicial sigui, en els actes de repressió de l’1-O, ‘igual de diligent i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir altres fets, amb la finalitat de garantir que també hi hagi equitat i justícia per als qui denuncien crims contra els drets fonamentals’.

Les associacions professionals rebutgen rotundament aquesta formulació i diuen estar compromeses constitucionalment en la defensa dels drets i llibertats i en la seva funció de garantir la convivència. Així mateix, diuen que amb el comunicat renoven el compromís de servei públic i afirmen que el respecte a la llei i als drets d’altri són i seran les úniques guies del seu exercici professional. ‘Jutges i fiscals no distingim ni distingirem entre parts’, asseguren.

‘Qui no pugui veure superats els seus conflictes o vegi lesionats els seus interessos i drets comptarà amb el nostre auxili en l’exercici responsable de la nostra funció constitucional, però també amb l’empara d’un exhaustiu ordenament jurídic, de dimensió nacional i supranacional, que salva amb escreix qualsevol comparació en termes de garanties i contrapesos amb la resta d’ordenaments del nostre entorn occidental i democràtic’, diu el text.

Els signants del comunicat són l’Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF), l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APF), l’Associació Professional de la Magistratura (APM), l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i (JJD) i el Fòrum Judicial Independent (FJI)

L’objectiu de la comissió creada per la Generalitat és documentar, determinar i difondre les violacions de drets fonamentals al Principat per aclarir els fets i evitar la impunitat dels òrgans i les persones que en siguin responsables.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]