Eusebio Monzó

El jutjat d’Instrucció número 3 de Castelló ha acordat citar en qualitat d’investigats els membres del consell d’administració d’Aerocas (aeroport de Castelló) que van assistir a les reunions i van ratificar els contractes de patrocini de la societat al pilot Álex Debón en les actes celebrades el març de 2009 i 2010.

Entre els citats es troben els ex-vicepresidents del Consell amb el PP, Gerardo Camps i Vicente Rambla, i el que era aleshores secretari autonòmic d’Hisenda i actual portaveu del PP a l’Ajuntament de València, Eusebio Monzó.

Monzço està citat pel 14 de març i fins avui era l’únic dels deu regidors populars en el consistori que no estava investigat judicialment, mentre que la resta figura com a imputat pel cas Taula.

Abril de 2016
Aquesta investigació parteix de les diligències obertes l’abril de 2016 per la fiscalia de Castelló per a investigar els patrocinis de la promotora de l’aeroport de Castelló (Aerocas), quan estava presidida per l’ex-dirigent del PP i ex-president de la Diputació Carlos Fabra, com a conseqüència de la denúncia d’un organisme oficial i després d’una sentència judicial que condemnava a Fabra a retornar al pilot Álex Debón 368.000 euros d’un préstec.

Aquesta quantitat, segons va denunciar en el seu moment Compromís, coincidia amb un 10% del total que Aerocas havia abonat al pilot perquè promocionés el recinte quan aquest encara no estava en funcionament, i que va ser de 3,67 milions per a les temporades 2009, 2010 i 2011. La infraestructura es va inaugurar oficialment el març de 2011 encara que no va entrar en funcionament amb el primer avió en proves fins a febrer de 2013.

L’octubre de 2016 la fiscalia va remetre al jutjat nombre 3 de Castelló les diligències d’investigació dutes a terme pels contractes de patrocini en considerar que podia haver-hi indicis de responsabilitat. Les diligències d’investigació van requerir una pròrroga de sis mesos a causa de la seva complexitat.

Al novembre del mateix any, la jutgessa va citar a declarar Carlos Fabra i Álex Debón per el gener de 2017. En aquesta compareixença, tots dos, investigats per suborn, es van acollir al seu dret a no declarar. El jutjat va donar trasllat a l’advocacia de l’estat, personada en representació d’Aerocas, de la documentació necessària perquè es pronunciés sobre l’oportunitat de declarar complexa la causa, la qual cosa permetia allargar la investigació.

No obstant això, Fabra, segons informacions publicades amb posterioritat, va atribuir a Gerardo Camps la implicació directa en els fets, per la qual cosa la instructora va arribar a elevar la causa al Suprem per la condició d’aforat del diputat.

L’alt tribunal va descartar aquesta investigació al parlamentari encara que va demanar al jutjat d’instrucció que el cités per a prendre-li declaració i, si observava indicis de delicte, li remetés de nou la causa per a valorar-ho.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb