La negociació entre Junts pel Sí i la CUP acaba en un document que haurà de validar l’assemblea de diumenge

  • El pla de xoc tindrà un pressupost de 270 milions

VilaWeb
Redacció
22.12.2015 - 13:51
Actualització: 22.12.2015 - 16:16

Després de molts dies de negociacions, Junts pel Sí ha presentat aquest migdia un document d’una seixantena de pàgines, treballat conjuntament amb la CUP, per a la formació d’un nou govern i les línies mestres d’un pla de xoc. En nom dels negociadors de Junts pel Sí, Raül Romeva n’ha explicat detalls.  El pla de xoc té un pressupost de 270 milions d’euros i inclou tot un seguit de mesures que posen èmfasi en els serveis socials. Les tres primeres són accions per a combatre la pobresa infantil, la pobresa energètica i els desnonaments. ‘L’objectiu –diu Romeva– són protocols d’acció a tot el territori per a garantir que no sigui desnonat ningú que travessi dificultats econòmiques.’

DOCUMENT: Proposta d’acord cap a la independència (pdf)

La major part de la despesa del pla de xoc proposat s’esmerça a les rendes d’inserció, a assegurar el compliment de la llei de dependència i a mesures d’àmbit sanitari. Segons Romeva, hi ha mesures previstes al pla que es podran cobrir amb una pròrroga del pressupost actual, però n’hi ha que requeriran l’aprovació d’un nou pressupost. ‘No podem comprometre’ns a res que no puguem complir’, ha dit. També ha explicat que la CUP i Junts pel Sí no havien pas acordat les línies mestres del nou pressupost.

En la negociació, hi havia dues qüestions polèmiques: una, el projecte Barcelona World, que segons el pre-acord restarà aturat; se’n suspendrà la tramitació fins que no hi hagi consens entre totes dues parts. I la segona, la gestió d’Aigües Ter-Llobregat; en aquest punt, Romeva ha dit que hi hauria un debat genèric sobre el model de gestió de l’aigua.

A part el pla de xoc, el pre-acord inclou la necessitat d’activar el procés constituent i de garantir jurídicament totes les mesures que es vagin prenent, de manera que s’anirà preparant el corpus legal necessari i les estructures d’estat que caldran per a poder culminar la transició cap a la república catalana.

El procés constituent
Romeva ha explicat: ‘Cal activar el procés constituent. Hi ha dues fases: la pre-constituent, l’actual, que reclama la participació molt activa de la ciutadania, que ha de continuar tenint el protagonisme del debat constituent. I una segona fase, en què les institucions hauran de formalitzar el debat constituent. Quan hi hagi l’assemblea constituent, durà a terme les accions per a validar la constitució.’

La presidència
Sobre la presidència, Romeva ha dit que no seria pas de transició, i que en la investidura no es votaria un president, sinó una presidència, és a dir, ‘un president del govern i tres presidents de les comissions de govern’. És la fórmula que ja va anunciar Mas durant el debat d’investidura. Junts pel Sí manté la candidatura d’Artur Mas.

La CUP haurà de decidir a l’assemblea nacional de diumenge a Girona si ratifica tant la proposta de presidència d’Artur Mas com el pla de xoc acordat amb Junts pel Sí.

Avui a les cinc el grup parlamentari de la CUP farà una conferència de premsa per explicar el seu punt de vista sobre el pre-acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any