Junts i ERC: acords i pactes locals a la contra en la setmana clau

  • Després de l’acord a la Diputació de Girona, tots dos partits ajornen la resta de pactes per a les diputacions mentre esperen la constitució dels ajuntaments

Odei A.-Etxearte
10.06.2023 - 21:40
Actualització: 11.06.2023 - 22:28
VilaWeb

JxCat i ERC han dit que prioritzaran acords als ajuntaments amb els independentistes. D’això tractava la reunió de les direccions de tots dos partits que la setmana passada van fer a Ginebra. I això és el que passarà, probablement, a l’Ajuntament de Barcelona, on Xavier Trias negocia un acord amb els d’Ernest Maragall i voldria ampliar-lo, també, al PSC, tot i que Trias mateix ha admès les dificultats per a arribar a una entesa amb els socialistes. Jaume Collboni, de fet, no ha llençat la tovallola i insisteix que vol ser batlle. Però les realitats municipals van de vegades més enllà de les consignes. El pacte de Junts amb el PSC i Gent del Poble a Roses per a desbancar ERC, que va ser la força més votada, va fer sonar totes les alarmes la setmana passada. És el mateix que fa quatre anys va fer Esquerra a Sant Cugat del Vallès, Figueres i Tàrrega, i que Junts va replicar amb un acord amb els socialistes a la Diputació de Barcelona, que donava la presidència a la batllessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Tots dos partits miren d’evitar una situació de retrets creuats com aquella abans de les eleccions espanyoles. La tesi és que potser una part de la desmobilització de l’electorat independentista en les eleccions del 28-M va ser causada, precisament, per la divisió dels partits. A més, els pactes amb el PSC també originen malestar en una part de les bases de Junts. I, de fet, la ponència política que el partit va aprovar en el darrer congrés parla de prioritzar els acords amb les forces independentistes. La setmana entrant és clau, perquè dissabte vinent es constitueixen els ajuntaments i es tornarà a posar a prova la capacitat d’entesa dels antics socis de govern.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va dir dimarts que costava d’entendre que Junts arribés a acords amb el PSC per evitar que fossin d’ERC. Però Roses no és l’únic lloc on, fins ara, hi ha hagut acords o negociacions complicades de digerir amb una lògica independentista nacional, malgrat que no sigui el mateix arribar a enteses que respecten la llista més votada que a pactes que prenen la batllia al primer. Al Bruc, Junts ha pactat repartir-se la batllia amb el PSC. ERC, que governava en minoria, hi ha perdut un regidor. A Calella, Junts també ha optat per reeditar el pacte que ja tenia amb el PSC, malgrat que ERC va obtenir els mateixos regidors que els socialistes. A Sitges, Junts i els socialistes han arribat a un altre acord. A Riba-roja d’Ebre, s’ha perfilat igualment un acord entre Junts i el PSC per a repartir-se la batllia. A Vilafranca del Penedès, la CUP s’ha negat a avalar un pacte entre Junts i ERC, cosa que facilita que el PSC governi tot sol. A Sarrià de Ter, Poble Actiu, vinculat a la CUP, ha pactat amb els socialistes governar plegats i deixar enrere setze anys de governs d’ERC. A Olot, el PSC i la CUP han reconegut contactes per desbancar el batlle de JxCat, Pep Berga, segons fonts esmentades per l’ACN.

En canvi, continuen les converses perquè Lluc Salellas, de Guanyem Girona, pugui esdevenir batlle i formar govern amb el suport de Junts. Junts i ERC també han reeditat l’entesa a la diputació gironina. Tanmateix, aquest serà l’únic acord en una diputació que, segons fonts de Junts, serà embastada abans de la constitució dels ajuntaments. La resta haurà d’esperar i hi ha marge fins a mitjan juliol. ERC tem que Junts pugui arribar a un pacte amb els socialistes a la Diputació de Tarragona. Ho va alertar durant tota la campanya electoral. El batlle de Tarragona fins ara, Pau Ricomà, va acusar Junts de cercar un acord per a la batllia amb el PSC, que es replicaria a la diputació, on ERC ha obtingut un diputat més que els socialistes, que han empatat amb Junts. De fet, si arribés a un pacte amb els socialistes, Junts podria aconseguir-ne la presidència. D’entrada, pot ser clau allò que passi a l’Ajuntament de Reus, tot i que el PSC i Ara Reus ja han anunciat un acord. A l’Ajuntament de Tarragona, per contra, el socialista Rubèn Viñuales insisteix que vol governar tot sol. També resta a l’espera la Diputació de Lleida, on Junts i Impulsem han reclamat la presidència perquè han obtingut més diputats que no pas ERC, que fins ara presidia la corporació amb un acord de govern amb Junts. Necessiten ERC per a arribar a la majoria absoluta, però ERC també sumaria si fes un pacte alternatiu amb el PSC i el PDECat. En canvi, és molt difícil que hi hagi cap acord que no inclogui el PSC a la Diputació de Barcelona. Caldrà veure si es manté l’aliança amb Junts que tantes crítiques ha causat, també dins el partit, malgrat que s’ha mantingut durant tot el mandat.

La setmana clau per als acords municipals arriba precedida per la manca d’entesa entre ERC i Junts per traçar una aliança en forma de coalició de cara a les eleccions espanyoles. Esquerra, en canvi, es presenta amb EH Bildu al senat. Però si es confirma l’entesa de Trias amb ERC a Barcelona, s’afegirà al suport d’ERC a l’elecció d’Anna Erra com a presidenta del parlament, i és clar quin vol que sigui ERC el següent pas a abordar: la governabilitat de Pere Aragonès, que es troba en minoria absoluta al parlament. Perquè el pacte pressupostari amb els socialistes pot haver passat factura electoral a Esquerra i perquè una victòria del PP a les eleccions del 23 de juliol, amb un possible pacte amb Vox, pot complicar una nova entesa d’ERC amb Salvador Illa, si no hi ha la moneda de canvi de les votacions al congrés espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any