testimonis judici

Després d’una jornada maratoniana, avui han declarat Santi Vila i Jordi Sànchez. L’interrogatori a l’ex-president de l’ANC ha durat unes cinc hores i ha servit per a desmentir les acusacions de violència del 20-S i de l’1-O.

L’interrogatori ha acabat passades les 18.30 i Marchena ha suspès el judici fins dimarts a les 9.30. Primer declararà Jordi Cuixart, i després Carme Forcadell. La prova testifical s’ajorna fins que acabin de declarar els acusats i el tribunal habilitarà, si és necessari, el divendres primer de març per a concloure les declaracions dels testimonis citats la setmana vinent.

Us oferim el vídeo en directe del judici contra el procés i els presos polítics des del Tribunal Suprem espanyol:

Diari del judici: L’enfonsament de la causa contra el procés, vist des de dins de la sala

Podeu recuperar tota la informació de les sessions en el minut-a-minut.

18.36

Marchena anuncia que els testimonis declararan després i que, si cal, s'habilitarà el divendres primer de març.

18.35

Acaba l'interrogatori a Jordi Sànchez. Marchena ajorna els interrogatoris de Jordi Cuixart i Carme Forcadell fins dimarts a les 9.30.

18.31

Pina llegeix una sèrie de piulets de Sànchez reivindicat el civisme i la no-violència l'1-O i el 3-O i assegurant que la violència era de l'estat contra els votants.

18.30

Pina fa mostrar un vídeo de la violència de la policia espanyola a l'institut Pau Claris.

18.25

Sànchez diu que el dret d'autodeterminació és recollit en tractats internacionals: 'No tot el que no està a la constitució és anticonstitucional'.

18.23

Sànchez respon a Felipe VI: 'No pot haver-hi una llei que ofegui una democràcia'.

18.21

Sànchez afirma que va cridar a la participació i la mobilització l'1-O per a conquerir el dret d'autodeterminació. Ho defineix com un exercici de drets de la ciutadania.

18.18

Sànchez explica què va passar el 20-S a partir de les fotografies que mostra el seu advocat, desmentint les acusacions.

18.08

Sànchez diu que el fet que els comerços i els bars no baixessin la persiana el 20-S és la prova que no hi havia crispació.

18.08

Sànchez pregunta retòricament perquè la Guàrdia Civil no va aparcar els vehicles a l'aparcament i perquè no es van protegir els vehicles (amb armes dins) com si es va fer en altres escorcolls.

18.04

Sànchez afirma que del Departament d'Economia només entrava i sortia qui tenia permís de la Guàrdia Civil.

18.03

Sànchez: 'Hi ha més incidents en un concert de quinze mil persones que en manifestacions d'un milió i escaig de persones a Catalunya. És una dada estadísticament comprovable'.

18.01

L'ex-president de l'ANC recorda que a les mobilitzacions mai hi ha hagut incidents, violència ni alçaments tumultuaris. Recorda també els elogis dels serveis de neteja de l'Ajuntament de Barcelona pel 'civisme permanent' dels manifestants en els Onze de Setembre.

18.00

Sànchez reivindica que ni ell ni l'ANC tenien l'objectiu d'impedir res el 20-S.

17.54

Sànchez reivindica els posicionaments de l'ANC i afirma que mai ha rebut diners públics.

17.46

Sànchez diu que no coneixia el document 'Enfocats' i en critica el continut: 'No en va encertar ni una'.

17.37

Sànchez explica ara al tribunal el significat de 'passi-ho bé, passi-ho bé i moltes gràcies' i perquè la gent ho cantava el 20-S.

17.34

Sànchez: 'No es corresponen les acusacions de la fiscalia amb el que vam viure aquell dia [el 20-S]'.

17.34

Torn ara per a Jordi Pina, advocat de Sànchez.

17.31

Es mostra un segon vídeo que mostra Sànchez parlant amb el tinent de la Guàrdia Civil i la intendent Laplana. Ell explica que que s'aprecia la normalitat que es vivia dins d'Economia i que li mostrava com estava l'entorn del departament.

17.27

Marchena i Roig discuteixen per la conveniència de posar més vídeos del 20-S.

17.27

L'advocada Marina Roig vol que es visualitzi un vídeo del 20-S. Marchena hi acaba accedint

17.20

Sànchez nega reunions amb Forcadell i Bassa, a preguntes dels seus respectius advocats.

17.17

Sànchez nega reunions amb Forcadell i Bassa, a preguntes dels seus respectius advocats.

17.09

Sànchez nega reunions amb Forcadell i Bassa, a preguntes dels seus respectius advocats.

17.08

L'advocada de l'estat ha reiterat en gran part les preguntes de la fiscalia. Ara és el torn de la defensa.

16.53

Aquest és el moment del clatellot de Sànchez a Marchena.

16.47

Sànchez respon ara a l'advocada de l'estat.

16.46

Cleca de Sànchez a Marchena arran de l'acusació del fiscal de rebre un correu que ell nega haver llegit: 'Hi ha uns whatsapps que compremeten el president d'aquesta sala i del qual va dir que no sabia res'.

16.44

Sànchez nega plans per a tancar carrers al voltant de col·legis electorals l'1-O.

16.41

Sànchez: 'Mai vaig imaginar que pogués haver-hi una situació de tensió, d'agressivitat ni de violència. Igual que mai vaig imaginar que en una mobilització de l'ANC hi hagués danys d'uns vehicles'.

16.41

Tensió entre el fiscal Zaragoza i Sànchez: 'Jo vaig respectar la legalitat. Vostè no podrà demostrar [el contrari]'

16.38

Sànchez reivindica que el referèndum era un exercici de drets fonamentals.

16.36

Sànchez: 'Em consta que en alguns col·legis va haver-hi una actuació policial desproporcionada. Em consta l'ús d'elements prohibits d'elements prohibits com pilotes de goma. Em consta que un ciutadà va perdre un ull'.

16.32

Sànchez qualifica d''autèntic terror' la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil l'1-O i reivindica l'agraïment als dos milions de ciutadans que van mobilitzar-se aquell dia.

16.31

Sànchez argumenta que la gent que va quedar-se a dormir a les escoles i a fer activitats no preparava el referèndum.

16.25

Sànchez li reitera al fiscal Zaragoza que la fiscalia mai va donar cap ordre a l'ANC ni a ell mateix per a suspendre els actes i la campanya de l'1-O.

16.23

Sànchez insisteix que el referèndum no tenia cap retret penal, en la línia de les declaracions dels membres del govern.

16.21

Sànchez: 'No tinc cap constància que cap autoritat judicial prohibís a la ciutadania participar en el referèndum'. Reivindica la campanya que va fer l'ANC les setmanes prèvies, amb actes inclosos.

16.14

Sànchez reivindica que l'ANC repartís paperetes de vot i que demanés a la ciutadania que s'imprimís les seves per a exercir el dret de vot.

16.11

Sànchez recorda que l'ANC només va convocar una concentració a la Gran Via amb la Rambla de Catalunya perquè és 'un lloc simbòlic'.

16.09

Sànchez es defensa insistint que els danys als vehicles a la Guàrdia Civil els van provocar unes poques persones i que no són representatius de les mobilitzacions que sempre ha convocat l'ANC.

16.07

El fiscal mostra fotografies dels vehicles de la Guàrdia Civil amb danys. Sànchez reitera que ja ho va condemnar, que era imprevisible i defensa el civisme de les manifestacions.

16.01

Es reprèn l'interrogatori a Jordi Sànchez.

15.08

14.26

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que Jordi Sànchez ha desmuntat 'una de les grans “fake proves” amb les quals la fiscalia ha organitzat' el judici de l'1-O al Tribunal Suprem, en referència a la presumpta violència de la concentració del 20 de setembre de 2017 a la conselleria d'Economia. Torra ha qualificat la causa de 'fake judici' i ha opinat que ‘l’estat està quedant nu' davant el procés judicial. 'Estem veient que això és la criminalització d'unes idees i uns drets que pertanyen al conjunt de ciutadans' de Catalunya, ha afirmat Torra en una atenció als mitjans aquest dijous a la tarda després d'assistir a l'interrogatori de l'expresident de l'ANC. El president del govern ha insistit que Sànchez ha 'desmuntat una per una' totes les 'falsedats' de la instrucció sobre el 20-S.

Torra ha apel·lat a 'tots els demòcrates' tant de Catalunya com del conjunt de l'estat espanyol perquè 's'adonin que s'estan jutjant els drets d'expressió, manifestació, concentració i protesta'. 'El que s'està intentant és jutjar-nos a tots', ha reblat el president de la Generalitat, que ha remarcat que aquest dijous 'es jutja l'independentisme civil': 'Un moviment, democràtic no violent, respectuós i tolerant', ha dit.

13.57

El magistrat Manuel Marchena decreta un recés fins a les 16.00. La sessió es reprendrà encara amb l'interrogatori de la fiscalia a Jordi Sànchez.

13.56

Jordi Sànchez explica que els Mossos van carregar contra els manifestants a Economia, però passada la mitjanit i per desplaçar els últims concentrats.

13.54

Jordi Sànchez nega que cap voluntari obrís les portes dels vehicles de la Guàrdia Civil amb les armes a l'interior.

13.47

Jordi Sànchez recorda que ell i Cuixart només van pujar una vegada damunt d'un cotxe de la Guàrdia Civil. 'Pugi-hi, pugi-hi, que ja no li ve d'aquí al vehicle', assegura que li va dir el tinent.

13.44

El fiscal també pregunta a Sànchez per aquest piulet.

13.42

El fiscal demana per aquest piulet de l'ANC. 'La Guàrdia Civil mateix va assegurar que no volia fer servir el passadís per sortir d'Economia', respon.

13.38

Jordi Sànchez explica que la secretària judicial va sortir pel patí interior de la conselleria i no pas pel terrat. 'De totes maneres, podia haver sortit pel passadís perquè aquell dia hi van passar centenars de persones sense problemes', relata.

13.35

Jordi Sànchez diu que la Guàrdia Civil no va sortir pel passadís perquè el tinent del cos li va assegurar que no podien abandonar els vehicles danyats. 'Això concorda amb el fet que els vehicles van ser retirats a les set del matí. A aquella hora ja no hi havia manifestants', explica.

13.34

Jordi Sànchez explica que va voler passar una trucada del major Trapero al tinent de la Guàrdia Civil, però aquest li va dir que era millor que parlés amb el coronel del cos.

13.32

Jordi Sànchez explica que va fer una segona desconvocació perquè part dels altaveus no funcionaven i alguns manifestants no ho havien sentit.

13.29

Jordi Sànchez: 'A quarts de dotze de la nit vàrem demanar que la gent es desmobilitzés. La nostra previsió era d'acabar la protesta a les dotze de la nit.'

13.27

Jordi Sànchez recorda que quan es va dirigir als manifestants al vespre no va desconvocar la concentració perquè no hi havia cap petició de la Guàrdia Civil ni els Mossos d'Esquadra.

13.25

Jordi Sànchez recorda que els mítings són habituals en les concentracions. 'Aquell dia desenes de persones es van dirigir els manifestants, però avui els focus només els tenim el senyor Cuixart i jo', explica.

13.23

Jordi Sànchez assegura que només era responsable del passadís. 'Tenia l'obligació de col·laborar amb els Mossos, de la mateixa manera que vaig col·laborar amb la Guàrdia Civil quan em van comunicar que hi havia armes en un vehicle. Jo hi col·laborava, però no vaig assumir cap responsabilitat perquè no és el meu camp', afirma.

13.19

Jordi Sànchez: 'Jo no assumeixo la seguretat de res. Les competències són dels Mossos i la Guàrdia Civil. Ni jo ni els manifestants no obstaculitzàvem la comitiva judicial.'

13.17

Jordi Sànchez: 'Vaig parlar amb el vice-president Oriol Junqueras, a qui vaig informar que el passadís estava obert.'

13.15

Jordi Sànchez arran de les preguntes del fiscal: 'Puc ser independentista, però no idiota.'

13.10

Jordi Sànchez: 'És radicalment fals que es preparés un assalt al departament d'Economia.'

13.10

Jordi Sànchez: 'És radicalment fals que es preparés un assalt al Departament d'Economia.'

13.09

Jordi Sànchez: 'Fins a l'últim moment es va mantenir el passadís per a facilitar l'entrada i la sortida de l'edifici.'

13.08

Jordi Sànchez: 'La protesta es va dissoldre en part per les crides que vàrem fer Jordi Cuixart i jo.'

13.07

Jordi Sànchez: 'La protesta va ser pacífica. És el que es veu a les càmeres de seguretat dels edificis del voltant.'

13.05

Jordi Sànchez: 'Amb el megàfon no era capaç de desmobilitzar la gent. Ho vaig fer al vespre quan hi havia les eines tècniques per a fer-ho.'

13.04

Sànchez recorda que la comitiva judicial treballava amb normalitat dins d'Economia. 'No ho dic jo, ho van dir els seus membres davant de la jutgessa Carmen Lamela', explica.

13.02

Jordi Sànchez explica que no es va veure capacitat de desplaçar 'els milers de manifestants que es concentraven' davant de les portes d'Economia. 'Era una feina que em superava, tenint en compte el petit equip de servei d'ordre del qual disposava', afegeix.

13.00

Jordi Sànchez: 'El tinent de la Guàrdia Civil em va dir que el passadís no era segur, i va demanar que tota la gent concentrada es desplacés.'

12.59

Jordi Sànchez: 'El passadís que ens van demanar que féssim era per a permetre que circulessin els detinguts que havien de presenciar els escorcolls.'

12.57

Jordi Sànchez: 'El 20-S feia la interlocució amb la Guàrdia Civil i els Mossos com a responsable de l'ANC i en relació amb els voluntaris.'

12.54

El fiscal fracassa quan pretén demostrar que Sànchez es contradiu amb una declaració del gener davant Pablo Llarena.

12.53

Jordi Sànchez recorda a Marchena que fa gairebé cinc-cents dies que és a la presó i que, per tant, no pot recordar paraula per paraula què va dir en una declaració davant Llarena.

12.49

Després de la sessió maratoniana d'ahir, que va durar gairebé dotze hores, i la queixa consegüent de les defenses, Marchena diu que hi haurà sessions que acabaran després de les 20.00 'quan excepcionalment sigui necessari'.

12.47

Sànchez diu que quan té constància dels danys als vehicles ho comunica a un tinent de la Guàrdia Civil. I aquest li respon: 'Jordi, tenim un problema.' En aquest moment, el tinent explica a Sànchez que dins els vehicles hi ha armes.

12.46

Sànchez recorda al fiscal que va denunciar públicament les destrosses en els vehicles de la Guàrdia Civil. 'Eren pocs els qui ho havien fet i això no pot penalitzar una mobilització amb milers de persones', declara.

12.45

Sànchez explica que quan va entrar al Departament Economia, on es feia l'escorcoll, hi havia una normalitat extraordinària.

12.43

Sànchez explica que la Guàrdia Civil li va demanar que protegís els cotxes on hi havia les armes.

12.38

Jordi Sànchez: 'Hi va haver moltes trucades. En una, un tinent de la Guàrdia Civil em va informar de l'existència d'armes en un vehicle.'

12.36

Jordi Sànchez: 'La mobilització ens va sorprendre, a mi el primer, per la resposta. Havíem fet una previsió de dues mil persones.'

12.34

Jordi Sànchez: 'A l'ANC teníem un servei d'ordre per a qualsevol manifestació i que es coordinava amb les autoritats'

12.00

El magistrat Manuel Marchena estableix un recés del judici fins a les 12.30.

11.56

Sànchez assegura que va rebre una trucada a migdia del conseller Joaquim Forn, en què li demanava col·laboració per a garantir la seguretat. Explica que el conseller li va demanar que s'obrís un passadís per facilitar la mobilitat de la comitiva judicial.

11.53

Sànchez explica que va intentar entrar al departament per parlar amb el comandament de la Guàrdia Civil, però li van denegar l'accés. 'Després me'n vaig anar perquè tenia una reunió de feina. No vaig tornar-hi fins al cap de tres o quatre hores', assegura.

11.53

Sànchez també afirma que va demanar als concentrats que es desplacessin uns quants metres cap a la Gran Via.

11.50

Sànchez declara que va arribar davant el Departament d'Economia abans de les deu del matí. 'Hi havia molta gent. Alguns centenars, però sóc dolent amb les xifres. Tots els mitjans de comunicació hi eren des del primer moment, a primera línia. I ja eren dalt dels vehicles de la Guàrdia Civil per a prendre imatges', explica.

11.49

Sobre el compte de Twitter de l'ANC, Sànchez explica que ell no dictava els piulets de l'entitat i que no n'era el responsable.

11.48

Sànchez explica a la fiscalia que a les 12.00 va fer una convocatòria de mitjans a la plaça de Sant Jaume i no pas una concentració.

11.47

Els piulets pels quals la fiscalia pregunta a Sànchez:

11.44

Sànchez: 'Una decisió judicial ha de ser respectada, però això no l'eximeix de ser objecte de protesta. Per això vam fer una crida als ciutadans de Catalunya a mobilitzar-se.'

11.42

El fiscal demana a Sànchez quants piulets va fer el matí del 20 de setembre de 2017.

11.42

Sànchez explica que ja hi havia concentrats davant el Departament d'Economia abans que ell fes la convocatòria.

11.40

Sànchez explica que la convocatòria no era davant el Departament d'Economia, sinó a la cruïlla de la rambla de Catalunya amb la Gran Via.

11.38

Sànchez denuncia les diligències del jutjat número 13 que van motivar l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d' Economia. 'Unes diligències que generaven polèmiques setmana rere setmana', afirma. L'ex-president de l'ANC assegura que era 'una actuació no ajustada a la llei'.

11.36

El fiscal demana a Sànchez si pensa que l'entrada de la Guàrdia Civil fou 'un atac a Catalunya'. L'ex-president de l'ANC explica que la convocatòria 'En defensa les institucions' no era seva i que darrere hi havia un gran nombre d'entitats.

11.34

L'advocat Jordi Pina denuncia l'actuació de la fiscalia.

11.31

El fiscal demana a Sànchez si Marta Rovira li comunica l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia el 20-S. Sànchez respon que se n'assabenta per diverses fonts, entre les quals els mitjans de comunicació.

11.27

Jordi Sànchez retreu al fiscal el to dels informes sobre les manifestacions convocades de l'ANC. 'Estic convençut que sóc aquí per haver estat el president de l'ANC', afirma.

11.25

Sànchez defensa la legalitat de tots els plantejaments de l'ANC. 'La fiscalia no ha plantejat a l'ANC cap resolució per incompliment de la llei', explica.

11.24

Sànchez recorda al fiscal que la mobilització de la ciutadania és un element fonamental en un estat de dret. 'Proposar la independència és totalment legítim', afegeix.

11.22

Jordi Sànchez: 'El full de ruta cap a la independència de l'ANC es va fer quan jo ja no n'era president, però conec el document.'

11.20

Jordi Sànchez: 'Em considero un pres polític i sóc en un judici polític. Estic convençut que tots els fets que m'imputen són falsos. No tinc cap temor de respondre.'

11.20

Jordi Sànchez lamenta que Suprem no hi hagi habilitat cap servei de traducció simultània per a poder declarar en català.

11.15

Comença l'interrogatori de Jordi Sànchez, que respondrà a les preguntes de la fiscalia i l'advocacia de l'estat.

11.14

S'acaba l'interrogatori de la defensa. Santi Vila deixa el banc dels acusats i se situa darrere del seu advocat.

11.13

Santi Vila assegura que no va dimitir l'estiu del 2017 perquè 'es tractava de tibar la corda però no de trencar-la.'

11.11

Santi Vila: 'Crec que a mitjà termini regeneraré una relació amical amb Carles Puigdemont. Lamento molt la situació de la seva família.'

11.10

Vila reitera que tan al govern de la Generalitat com al govern espanyol hi havia 'més centrista i moderat del que s'explica'.

11.09

Santi Vila: 'En nom del president Puigdemont, vaig tenir contactes amb el govern espanyol.'

11.03

Ara és el torn de l'advocat de Santi Vila, Pau Molins.

11.03

S'acaba l'interrogatori de l'advocada de l'estat.

11.01

Marchena demana a l'advocada de l'estat que faci preguntes precises.

10.58

Santi Vila: 'Vist amb perspectiva, potser s'hauria d'haver gestionat aquest conflicte d'una altra manera i haver evitat estar ara en aquest tribunal.'

10.57

Santi Vila: 'El que ha passat a Catalunya és impropi d'una societat moderna i avançada com la catalana.'

10.55

Santi Vila: 'Jo, com a titular d'Empresa i Coneixement, no vaig autoritzar cap seu per fer la votació de l'1-O.'

10.46

Santi Vila, preguntat per l'advocacia si podia fer alguna cosa més per aturar el referèndum: 'Jo era conseller d'Empresa i Coneixement, no se m'acudeix què podia fer.'

10.40

Sobre el 27-O, Vila ha explicat que 'estava convençut que no es prendria cap decisió unilateral'. En aquest sentit, ha dit que creia que Carles Puigdemont convocaria eleccions en comptes de portar la DUI al parlament.

10.39

Santi Vila assegura que va confiar 'fins a l'últim moment que l'1-O no es faria'.

10.32

Santi Vila: 'Jo sóc un 'animal' molt poc gregari, molt poc amant de les manifestacions.'

10.28

Santi Vila reconeix que la legislatura va començar amb un programa independentista, però afegeix: 'Hi havia un discurs independentista i també centenars de milers de ciutadans, entre els quals jo, que donàvem suport al moviment perquè podia significar una palanca per a una nova onada de reformes i actualització dels consensos constitucionals.'

10.17

Santi Vila, sobre el suposat finançament del referèndum de l'1-O: 'La meva impressió, pel meu bagatge polític, és que s'havia finançat mitjançant el mecenatge d'empresaris compromesos amb aquesta causa.'

10.16

Santi Vila: 'Ningú al meu departament no va fer cap despesa pel referèndum i si n'hi podia haver algun en el conjunt del govern, havia de passar pel control de l'estat.'

10.13

Santi Vila: 'A partir del moment que el TC suspèn la llei del referèndum, cau la sindicatura electoral i el referèndum es transforma en una gran mobilització política. A partir de llavors ja no vaig reconèixer el referèndum com a tal.'

10.09

Santi Vila: 'La legislatura va començar amb pressions molt fortes de la ciutadania perquè l'acció política anés per la via unilateral.'

10.07

Santi Vila, sobre la llei de referèndum: 'Ni jo ni els meus companys de govern no vàrem prendre cap decisió sobre aquesta llei una vegada suspesa.'

10.05

Santi Vila inicia la seva declaració i anuncia que no respondrà l'acusació popular exercida per Vox

09.54

Joan Ignasi Elena, portaveu dels presos d'ERC, denuncia la sessió maratoniana d'ahir al judici: 'Una prova més de la manca de garanties: han d'acabar a les deu del vespre, arribar a les 11, dormir 5 hores i després fer uns interrogatoris en què s'hi juguen 17 anys de la seva vida a la presó?'

08.55

La jornada del judici comença amb una notícia: Jordi Cuixart, que declararà aquesta tarda, no respondrà a les preguntes de l'advocacia de l'estat.

21 de febrer de 2019: sisena jornada del judici contra el procés.

21.32

Marchena agraeix la 'generositat' dels processats i suspèn el judici fins demà a les 10.30.

21.29

Mundó nega cap encàrrec del Departament de Justícia relacionat amb el referèndum.

21.25

Riba demana disculpes als lletrats i als presos: 'Pensava que l'interrogatori de la fiscalia seria més breu'.

21.25

Intervé l'advocat de Mundó, Josep Riba.

21.25

Acaba l'interrogatori de l'advocacia de l'estat. Olga Arderiu fa les preguntes habituals sobre la presència o no de Forcadell a les reunions del govern, que Mundó nega.

21.21

Mundó recorda que l'ex-ministre d'Hisenda espanyol Cristóbal Montoro va afirmar que no s'havien destinat diners públics al referèndum.

21.19

Mundó defensa que no existeix cap despesa del govern per l'1-O.

21.16

Marchena concedeix que demà la sessió comenci a les 11.00 en comptes de les 10.00, amb l'interrogatori a Santi Vila.

21.15

Continua l'interrogatori a Carles Mundó, que ara respon a l'advocacia de l'estat.

21.15

Marchena diu que la prioritat és tenir un procés sense dilacions per a garantir el dret de defensa. Sànchez porta un any i quatre mesos empresonat.

21.13

Marchena respon que l'advocat de Mundó, Josep Riba, no ha expressat cap inconvenient per a continuar amb l'interrogatori.

21.13

Pina interromp Marchena i recorda que Jordi Sànchez, que declara demà, porta més de 14 hores al Suprem i diu que dubta de les garanties que tindrà la preparació de la seva declaració.

21.12

Mundó: 'No té res a veure el 27 d'octubre amb el delicte de malversació'.

21.10

Mundó recorda que la majoria de requeriments del TC es dirigien al parlament i que ell no era diputat.

21.08

Mundó es nega a contestar preguntes sobre el 20-S ni de l'1-O perquè no correspon als delictes dels quals se l'acusen: 'Només contestaré sobre malversació i desobediència de la millor manera que sàpiga'.

20.59

Mundó ironitza sobre les confusions d'ahir de la fiscalia entre un pressupost i una factura.

20.57

Mundó nega que la Generalitat financés el referèndum.

20.55

S'ha reprès l'interrogatori a Mundó.

20.51

Marchena interromp l'interrogatori a Mundó quatre minuts. Un dels jutges surt ràpidament de la sala.

20.46

El fiscal pregunta a Mundó sobre la llei de transitorietat jurídica; diu que no respon perquè no hi veu la connexió amb els delictes dels quals l'acusen, desobediència i malversació.

20.43

Actitud molt agressiva del fiscal Zaragoza amb Mundó: 'Vostè posa paraules a la meva boca que jo no he dit', respon el conseller.

20.41

Mundó explica que el fet important és què va fer-se o no després de la suspensió de la llei i del decret del referèndum.

20.39

Mundó reivindica que el referèndum no és cap delicte.

20.37

Mundó: 'La llei del referèndum la va signar tot el govern per remarcar el caràcter polític de la resolució'.

20.32

Mundó afirma que desconeix perquè les competències de processos electorals es van transferir de Governació a Vice-presidència.

20.32

Mundó, preguntat pels canvis del govern el juliol del 2017, diu que això corresponia al president de la Generalitat.

20.27

Mundó confirma que va rebre la notificació del TC.

20.24

El fiscal Javier Zaragoza interroga Mundó sobre reunions a les quals assistia.

20.22

Mundó fa befa del document 'Enfocats': 'No hi deia res sobre cap referèndum i deia que es declararia la independència el 2022'.

20.19

Marchena no suspèn el judici i comença l'interrogatori a Carles Mundó.

20.19

Borràs, sobre l'organització de l'1-O: 'Vaig anar a votar'.

20.18

Borràs nega que es pagués res respecte dels cartells del referèndum.

20.17

Borràs nega que el CTTI, els locals, els Mossos, la Sindicatura Electoral, el registre de catalans a l'exterior i la campanya 'Civisme' fóssin de la seva competència.

20.13

Borràs recorda que l'acord-marc per a comprar urnes va quedar desert.

20.03

Borràs s'ha emocionat en recordar els moments durs per la mort del seu pare. Marchena li ha preguntat si volia aturar la declaració, però la consellera decideix de continuar.

20.02

Torn per a la defensa de Borràs, exercida per l'advocada Judit Gené.

20.01

Olga Arderiu pregunta a Borràs, com a la resta de processats, si Forcadell assistia a les reunions del govern i si s'hi reunia. Borràs ho nega.

20.00

Acaben les preguntes de l'advocacia de l'estat.

19.57

Borràs: 'El convenciment del govern era fer el referèndum de manera pacífica'.

19.54

Borràs diu que el govern va canviar les competències de Governació i que 'va perdre' l'àrea de processos electorals.

19.52

Borràs recorda la voluntat del govern de negociar un referèndum acordat amb el govern espanyol.

19.51

Borràs: 'Fer un referèndum no és cap delicte'.

19.50

Borràs li reitera a l'advocada de l'estat que el Departament de Governació no va fer cap acció concreta pel referèndum.

19.47

Acaba l'interrogatori del fiscal. Marchena dóna la paraula a l'advocada de l'estat.

19.46

Borràs diu que va llegir-se el preàmbul de proposta de resolució que contenia la declaració d'independència: 'Un preàmbul no obliga a res ni estableix res'.

19.45

Borràs, preguntada pel 27 d'octubre: 'Jo no era diputada'.

19.43

Borràs es defensa de l'acusació per malversació: nega cap despesa en el referèndum i recorda el control del govern espanyol sobre les finances de la Generalitat.

19.37

El fiscal repregunta sobre l'anunci de l'1-O i Borràs li recorda que Turull ja va explicar-ho ahir, que els anuncis del govern a TV3 i Catalunya Ràdio no suposen cap despesa.

19.35

Borràs insisteix que el govern tenia la 'ferma voluntat' de no fer servir ni un euro públic pel referèndum.

19.31

Borràs: 'No va utilitzar-se cap euro pel referèndum'.

19.27

Borràs afirma que el govern no va comprar urnes, però que es va preparar per si calia comprar-ne per a unes eleccions.

19.26

Borràs argumenta que el Departament de Governació va preparar un contracte-marc per a unes possibles eleccions, i que va servir pel 21-D.

19.23

Borràs defensa que va signar la convocatòria del referèndum perquè era un compromís amb la ciutadania, però que la seva signatura no era necessària en el decret.

19.21

Borràs diu que no vol menystenir el Constitucional, però en critica la politització.

19.20

El fiscal Moreno centra el seu interrogatori en l'acusació de desobediència. Recordem que Borràs és processada per malversació i desobediència.

19.18

Borràs es desvincula de les decisions del parlament perquè ella no era diputada i diu que va rebre les notificacions del TC.

19.09

Meritxell Borràs comença a declarar al Suprem. Respon les preguntes del fiscal Jaime Moreno.

Meritxell Borràs

19.05

Marchena rectifica; ara declararà Meritxell Borràs.

18.48

Acaba l'interrogatori a Dolors Bassa. Marchena ordena un recés de deu minuts i diu que ara declararà Carles Mundó.

18.45

Bassa diu que la declaració d'independència no va passar pel consell executiu i recorda que no es va publicar al BOPC ni al DOGC.

18.44

Bassa explica que la partida pressupostària de processos electorals estava blocada amb la intervenció de la Generalitat.

18.43

Bassa nega cap malversació: 'Era impossible posar alguna cosa a la comptabilitat de la Generalitat sense que ho sabés Hisenda'.

18.41

Bassa segueix el fil argumental sobre el 27-O: va votar-se només la part resolutiva, no la declarativa, on hi havia inclosa la declaració d'independència.

Dolors Bassa

18.40

Bassa recorda que Puigdemont va demanar garanties a canvi de convocar eleccions.

18.39

Bassa explica que es va preveure la declaració d'independència després d'haver-se activat el mecanisme del 155 amb l'enviament de les cartes entre Rajoy i Puigdemont.

18.38

Bassa: 'Sempre vam tenir la idea de negociació i pacte. La unilateralitat no la portàvem al programa, va sorgir amb el temps'.

18.34

Bassa desmunta les acusacions sobre la manca de publicitat dels serveis mínims del 3 d'octubre i explica que els funcionaris van recuperar les hores durant els següents quatre mesos.

18.26

Bassa recorda que la vaga del 3 d'octubre van convocar-la els sindicats, 'com tantes altres vegades'.

18.22

Bassa: 'El govern va actuar fins que es va suspendre la llei [del referèndum]'.

18.21

Bassa assegura que moltíssims centres cívics obren els diumenges per a fer activitats.

18.20

Bassa: 'Mai vam assumir la violència com a mètode per a assolir la independència. Sempre vam dir que s'havia de fer de manera pactada i pacífica'.

18.17

Bassa nega plans del govern per a ocupar infrastructures, edificis públics, detenir persones ni fer ús de la violència.

18.17

Bassa diu que no tenia cap senyal que li indiqués que hi hauria violència l'1-O.

18.14

Bassa nega que l'Agència Catalana de Protecció Social fos una estructura d'estat: 'Volia consolidar la prestació de serveis públics'.

18.13

Bassa explica que l'Agència Catalana de Protecció Social va inspirar-se en el model basc, i que la llei no va implementar-se pels recursos de Rajoy al TC.

18.11

Bassa diu que els divuit mesos eren una referència de la negociació entre el Regne Unit i Escòcia per al referèndum d'independència.

18.09

Bassa explica que no es va demanar cap reconeixement de la República Catalana després del 27 d'octubre.

18.09

Torn per a Mariano Bergés, advocat de Bassa.

18.08

Acaba l'interrogatori de l'advocacia de l'estat. Bassa es nega a respondre a Vox 'per respecte a les dones' de l'estat espanyol: 'Tolerància zero'.

18.07

Bassa: 'Crec que vaig complir amb l'obligació de les interlocutòries'.

18.06

Bassa insisteix que va abocar les competències dels centres cívics sobre el seu departament perquè moltes entitats van demanar de fer activitats el cap de setmana del 30 de setembre i primer d'octubre.

17.52

L'advocada de l'estat insisteix en la suspensió de la llei del referèndum del 7 de setembre per part del TC i Dolors Bassa defensa que es va obeir: 'A partir d'aquell moment no vam materialitzar cap acció ni cap despesa'

17.49

Torn per l'advocacia de l'estat, de la mà de Rosa Maria Seoane

17.42

Bassa defensa que el registre de voluntaris, que la fiscalia diu que era per l'1-O, era perquè s'hi adherissin entitats. 'Sempre ha estat per a entitats sense ànim de lucre'

17.37

Dolors Bassa: 'El que era imprevisible l'1-O era l'actuació d'alguns membres de la policia i de la Guàrdia Civil'

17.23

Dolors Bassa: 'El referèndum mai va ser previst com un acte concloent per la declaració d'independència'

17.20

Dolors Bassa: 'El referèndum mai no va ser pensat com un acte concloent per a la independència. Crèiem que si molta agent anava a votar, això ens ajudaria en la negociació. La independència l'enteníem com el producte d'un pacte. La prova que no som independents és que som aquí'

17.16

Dolors Bassa tampoc no reconeix la factura d'Unipost que li mostra la fiscalia: 'Això no ho havia vist mai i, per tant, no admeto que sigui una factura del meu departament ni de la Generalitat'

17.16

Dolors Bassa: 'No reconec aquests números que ensenyen com a factura de la Generalitat'

17.13

Dolors Bassa: 'No, no es va dur a terme cap despesa per al referèndum a partir del dia 7, quan se suspèn la llei'

17.10

Recordem que les acusacions consideren que Dolors Bassa, com a titular del Departament de Treball, va retirar als funcionaris la competència sobre els llocs de votació, va crear una base de voluntaris i va animar el cos funcionarial durant la vaga del 3-O

17.09
17.05

Dolors Bassa diu que no es va cessar ningú i que el Departament de Treball va assumir les competències dels Centres Cívics perquè els seus directors no fossin responsables de les 'activitats' que s'hi farien aquell cap de setmana.

17.02

Dolors Bassa: 'No vaig cessar cap director. Divendres, dissabte i diumenge van entrar moltes sol·licituds d'activitats en els centres. Els centres cívics són llocs per la participació d'entitats i no ens hi podíem oposar'.

16.57

Dolors Bassa defensa que l'acord de govern sobre la llei del referèndum no es va portar a terme perquè el dia 7 el TC va suspendre la llei

16.56

Bassa, sobre la llei de Transitorietat: 'Venia del programa electoral, que mai va ser ni invalidat ni qüestionat. Aquesta llei era per si s'arribava a un pacte, calia tenir alguna cosa preparada. Sempre teníem la idea de pacte i diàleg'

16.54

Bassa diu que no es van gastar ni un cèntim per al referèndum a la partida destinada a processos electorals

16.53

16.42

Dolors Bassa: 'Ni en el meu departament ni en cap altre, en el moment que es va suspendre la llei, no vam fer res. Vam acatar la desautorització de la sindicatura electoral'

16.40

Dolors Bassa: 'No entenia que fos delicte, sinó un conflicte d'interessos. I que estàvem davant d'un conflicte competencial-jurídic i que seria transitori, igual que hi havia sentències del TC en el meu departament que el govern espanyol encara no havia complert'

16.39

Dolors Bassa: 'Jo entenia que el referèndum no era un delicte i que hi havia normatives internacionals que emparaven la seva celebració'

16.36

Dolors Bassa: 'Vaig fer al que estava a les meves mans. No fer res a partir de la suspensió de la llei del referèndum'

16.33

El fiscal Cadena és qui pren declaració per part de la fiscalia, qui li demana pel document Enfocats i pel full de ruta del 2016: 'Mai no havia llegit els fulls de ruta'

16.31

Dolors Bassa confirma que respondrà a la fiscalia, l'advocacia de l'estat i les defenses

14.18

Crits de llibertat en l'acte de suport a Carme Forcadell.

14.14

El magistrat Manuel Marchena decreta un recés fins a les 16.00.

14.13

S'acaben les preguntes de Jordi Pina.

14.10

Comença al teatre Luchana de Madrid l'acte de suport a Carme Forcadell, on intervé el president del parlament, Roger Torrent, i els ex-presidents Ernest Benach, Núria de Gispert i Joan Rigol. Ho podeu veure ací en directe.

14.02

Felipe VI ha interferit avui en el judici contra el procés fent unes declaracions al Teatre Real de Madrid. El rei espanyol ha dit que 'és inadmissible apel·lar a una suposada democràcia per sobre del dret', ja que sense respecte a la llei no hi ha 'convivència, ni democràcia, sinó inseguretat i arbitrarietat'. Segons Felipe VI, això 'trenca els principis morals i cívics de la societat'.

13.57

El lletrat de Josep Rull, Jordi Pina, ensenya tota la documentació relacionada amb la petició del vaixell Moby Dada per amarrar a Palamós.

13.54

Marchena ha decretat un recés fins a les 16.00, però les defenses han demanat de fer un seguit de preguntes ràpides a Josep Rull.

13.54

S'acaba l'interrogatori de l'advocada de l'estat.

13.53

Imatges d'Enric Sirvent sortint del jutjat de Lleida després de declarar com a víctima de les càrregues de l'1-O.

13.51

Marchena demana a l'advocada de l'estat que faci preguntes concises sense valoració jurídica.

13.50

Rull explica a l'advocada de l'estat que la ciutadania es va encarregar de la logística del referèndum.

13.47

Rull: 'Li dic categòricament que no es va fer servir ni un euro públic per a la celebració del referèndum.'

13.46

El teatre Luchana de Madrid es va omplint abans de l'acte de suport a Carme Forcadell.

13.43

Sobre la partida al pressupost de la Generalitat, Rull explica que expressava la voluntat de fer-lo.

13.39

Rull explica a l'advocada de l'estat que l'objectiu del govern era pactar el referèndum amb l'estat espanyol.

13.35

És el torn de l'advocada de l'estat, Rosa María Seoane.

13.34

S'acaba l'interrogatori de la fiscal Consuelo Madrigal.

13.33

La fiscal pregunta a Rull si el govern tenia previstos decrets per implementar la república. 'Vostè sap perfectament què es va fer els dies 28 i 29 d'octubre [...] Nosaltres no volíem que se'ns apartés de la via política i democràtica. Per això vàrem adoptar les resolucions que vàrem adoptar', afirma.

13.31

Rull diu a la fiscal que es va votar la part dispositiva del document. 'És una declaració política', afirma.

13.30

La fiscal pregunta si els batlles presents al ple durant el 27-O va suposar alguna mena de pressió.

13.29

El conseller es refereix a la DUI com una declaració política.

13.29

Sobre el 27-O, Rull assegura que 'el vot era secret i jo vaig votar que sí'.

13.27

Una vegada més, Marchena demana a Rull que no interrogui el fiscal.

13.22

Rull assegura que és una paradoxa que es faci el judici contra el procés quan ahir el Congrés espanyol va refusar considerar delicte convocar un referèndum sense el consentiment de l'estat.

13.20

Rull: 'Referir-se a la resistència pacífica com un mur humà que es mou i ataca és simplement inaudit.'

13.17

Rull assegura que el govern espanyol va amenaçar la Generalitat abans de l'1-O: 'No ens obliguin a anar més enllà de la llei.' El conseller assegura que no es plantejava que l'estat fos capaç d'utilitzar la violència per aturar el referèndum.

13.15

Rull nega haver fet crides perquè la ciutadania ocupés els col·legis electorals abans de l'1-O.

13.12

El conseller explica les disfuncions que van causar en l'activitat del port de Barcelona la presència dels agents allotjats al Moby Dada.

13.11

La fiscalia pregunta a Josep Rull per aquest piulet.

13.04

Rull: 'Se'ls va derivar al port de Barcelona i allà van demanar atracar com a vaixell hotel. Fins a les onze de la nit, el govern espanyol va demanar d'amarrar com a vaixell d'estat.'

13.01

El conseller assegura que encabir el Moby Dada a Palamós hauria suposat aturar tota l'activitat ordinària i comercial al port.

12.56

Rull explica perquè va refusar que un vaixell amb agents de la policia espanyola amarrés a Palamós. El conseller assegura que el Moby Dada no va fer cap sol·licitud formal per amarrar al port. Rull relata que el port és petit i no pot encabir un vaixell de tal eslora. A més, afirma que tampoc acull vaixells per a llargues estades.

12.55

El magistrat Manuel Marchena demana al conseller que no faci judicis de valor sobre les preguntes de la fiscalia.

12.53

El president del parlament, Roger Torrent, critica la manca de rigor de les acusacions.

12.50

Missatge de Quim Forn durant la declaració de Josep Rull.

12.48

Sobre el fets de la seu de la CUP, Rull assegura que la policia espanyola va fer 'un abús de l'estat de dret'.

12.47

Rull a la fiscal: 'Tenim visions diferents. Les meves respostes no els satisfaran mai.'

12.43

Rull critica que la fiscalia es refereixi a la concentració del 20-S com a tumult o turba. El conseller considera indignant la voluntat del Ministeri Públic de denigrar el dret de manifestació.

12.42

Rull sobre el 20-S: 'Quan hi ha una decisió que la gent no considera justa, la ciutadania té dret de protestar i manifestar-se.'

12.42

La fiscal pregunta al conseller per la web www.referendum.cat, que encara està activa.

12.40

Rull exigeix a la fiscalia i a l'advocacia de l'estat que diguin Terrassa i no Tarrasa. 'Sóc de Terrassa. I Terrassa des del 1979 s'escriu Terrassa, amb e i dues esses, no Tarrasa. Demanaria a la fiscalia i a l'advocacia de l'estat que no utilitzessin topònims de temps de records infausts', ha dit.

12.37

Es reprèn l'interrogatori de la fiscalia al conseller Josep Rull.

12.32

La líder dels Verds a l'Eurocambra, Ska Keller, creu que el judici contra el procés és un 'fracàs molt gran' de la política de Mariano Rajoy, a qui culpa del fet que el cas hagi arribat al Suprem. 'Qualsevol nou govern espanyol haurà de tornar a la taula de negociació per trobar solucions polítiques, també per als que són jutjats', ha assegurat Keller des de les portes al Suprem. L'eurodiputada ha argumentat que 'el diàleg és la solució' i que l'afer català s'ha de resoldre 'de forma urgent'. L'alemanya ha expressat també que confia que els jutges espanyols rebutgin les acusacions 'infundades' de rebel·lió i sedició.

11.55

El magistrat Manuel Marchena ordena una pausa fins a les 12.30.

11.52

La fiscal demana a Rull si 'no va tenir por' pels ciutadans arran de les ordres del TSJC d'impedir el referèndum. 'No m'hauria pensat mai que es pogués desplegar tal nivell de violència contra gent pacífica', respon.

11.50

El conseller assegura que tenia 'confiança' que l'1-O hi hauria urnes, però afirma que no sap d'on van sortir. 'Era confiança en el meu país', afegeix.

11.48

La fiscal demana a Rull si sap que a França es van imprimir entre sis i set milions de butlletes de votació. 'No sé com van arribar als col·legis', assegura.

11.47

El conseller explica que no sap com es van pagar els viatges i estades dels eurodiputats i observadors durant el referèndum.

11.46

Rull: 'Els observadors internacionals que van viure l'1-O van quedar escandalitzats per la violència de la policia.'

11.44

Missatge de suport del president de la Generalitat, Quim Torra, al conseller Josep Rull.

11.39

Els regidors del govern de Barcelona han suspès la seva agenda pública per la vaga de dijous. Ho ha explicat la batllessa de la ciutat, Ada Colau, en una entrevista a TV3.

11.38

La fiscal demana per l'obertura de centres públics com a centres de votació. 'Jo puc parlar del meu departament. Vàrem posar a disposició la seu de l'Agència de Residus', explica.

11.33

Rull, a la fiscal: 'He mirat d'explicar-li de totes les maneres possibles que no es va utilitzar ni un euro públic per a finançar el referèndum. I si hi havia cap dubte, els consellers assumíem l'última signatura i responsabilitat.'

11.31

Jordi Sànchez: 'A cada nova declaració nostra, més inconsistent es torna l'acusació.'

11.29

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, sobre Josep Rull: 'Orgull de conseller, de company de grup parlamentari i d’amic. Tota la força!'

11.24

El conseller denuncia que el control del govern espanyol sobre les finances de la Generalitat va implicar una suspensió de facto de l'autonomia catalana. A més, lamenta que es fes mitjançant un decret i no una llei tal com preveu l'ordenament jurídic.

11.22

Rull: 'No trobaran cap factura sobre el pagament d'una despesa a Unipost. No existeix.'

11.21

La senadora del PDECat Marta Pascal ja ha rebut la citació del Suprem.

11.18

Rull: 'Les finances de la Generalitat eren controlades de manera fèrria pel govern espanyol. Amb tots aquests controls era impossible de desviar ni un euro. A més, els funcionaris de la Generalitat tampoc no ho haurien permès.'

11.16

Rull: 'Cap departament del govern no va gastar ni un euro en l'organització del referèndum.'

11.15

Rull: 'No es van desviar fons a cap iniciativa impugnada pel Tribunal Constitucional.'

11.13

Madrigal demana sobre el document 'Enfocats'. Rull respon, com la resta dels consellers, que no el coneix.

11.07

La fiscal insisteix a demanar per la celeritat amb què es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat. Madrigal assegura que es van aprovar de matinada 'perquè era més fàcil'.

11.05

Rull sobre els plens del 6 i 7 de setembre: 'Tots els instruments que es varen fer servir van garantir la pluralitat del Parlament de Catalunya.'

11.03

La fiscalia insisteix a interrogar sobre els plens del 6 i 7 de setembre. Madrigal es refereix a la sindicatura del referèndum i a la llei de transitorietat. Rull respon que com a conseller estava ocupat amb la tramitació d'una llei per a resoldre el conflicte entre el taxi i els VTC.

11.01

La fiscal pregunta a Rull sobre els canvis del govern de Puigdemont. 'És el president de la Generalitat qui destitueix o nomena els consellers', respon.

10.58

Rull: 'El TC té un dèficit important d'autoritat moral. És la meva convicció i la comparteixen persones rellevants de la judicatura.'

10.54

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha refusat de suspendre la declaració de Josep Maria Jové fins que no s'hagi acabat el judici contra el procés, tal com havia demanat l'advocat Andreu Van den Eynde. Tanmateix, sí que ha acceptat d'ajornar la declaració de l'1 al 25 de març.

10.53

Puigdemont: 'Realment l'estat està qüestionant el concepte de mobilitzacions ciutadanes?'

10.51

El conseller denuncia que el TC es reunís d'urgència per a suspendre la llei del referèndum. 'Jo fa vuit mesos que espero que es pronunciï sobre el meu recurs contra la presó preventiva', ha afegit.

10.50

Rull: 'Quan es va signar la convocatòria del referèndum va ser un dels moments més emotius i importants de la meva vida política. Em vaig sentir honorat.'

10.48

Rull: 'El sistema ha de saber reflectir les demandes del poble.'

10.46

Rull: 'Nosaltres ponderàvem imperi de la llei o principi democràtic.'

10.44

El conseller denuncia l'ús que ha fet el govern espanyol del TC per aturar 'pràcticament totes les iniciatives legislatives' del parlament. Recorda el cas de la llei del canvi climàtic que va impulsar el seu departament.

10.41

Rull: 'Vaig ser advertit pel TC i, alhora, la Generalitat va presentar escrits qüestionant algunes d'aquelles resolucions.'

10.41

Rull: 'Quan vaig votar el pressupost no tenia consciència de fer res dolent.'

10.38

Rull recorda a la fiscal que el pressupost sempre inclou una partida per a possibles despeses electorals.

10.34

Marchena torna a demanar al conseller que no 'qualifiqui' les preguntes de la fiscalia. Rull havia acusat Consuelo Madrigal de fer preguntes retòriques.

10.33

La fiscal pregunta a Rull pel full de ruta cap a la independència. Recuperem aquest tema: El full de ruta (actualitzat) cap a la independència, en dotze passos.

10.31

Rull: 'És un bon costum que els partits polítics compleixin allò que la gent vota. El mandat rellevant és aquell que constava en el programa electoral, que en cap cas fou impugnat.'

10.29

Amb anterioritat, Rull ha declarat: 'Sóc diputat suspès per la decisió de tornar-me a empresonar i aplicar de manera esbiaixada la llei d'enjudiciament.'

10.27

Rull a la fiscal: 'Potser vostès no s'han llegit el full de ruta. Hi ha molts errors que no corresponen a la realitat.'

10.25

Rull explica que 'el millor mandat democràtic no són les eleccions, sinó un referèndum'. A més, assegura que si hi ha voluntat política, l'ordenament jurídic espanyol permet un referèndum d'independència.

10.23

La fiscal Consuelo Madrigal és qui fa les preguntes al conseller Josep Rull. Consulteu ací la seva biografia: Els quatre fiscals que prometen revenja contra l’independentisme.

10.20

Sobre les eleccions del 27-S, Rull assegura que eren de caràcter plebiscitari perquè prèviament s'havien esgotat totes les vies per acordar un referèndum. 'Ho vàrem intentar més de vint vegades amb tots els mecanismes que teníem', assegura.

10.19

Rull: 'Vaig participar en l'elaboració del full de ruta cap a la independència.'

10.17

Rull declara que no contestarà a Vox en solidaritat a totes les víctimes de l'extrema dreta.

10.13

Josep Rull explica que declararà en castellà perquè no hi ha traducció simultània. El conseller considera que es vulnera un dret fonamental perquè no pot fer servir la seva llengua materna. A més, sobre la decisió del tribunal, Rull assegura que 'veu la llengua catalana com una amenaça'.

10.10

El magistrat Manuel Marchena explica que hi haurà sessions els dilluns 4, 11 i 25 de març. A més, segons si es compleixen les previsions, també es podria habilitar el divendres 29 de març

10.08

Es reprèn el judici contra el procés amb el declaració de Josep Rull.

10.03

Missatge de Josep Rull abans de declarar.

10.01

Mercè Barceló, catedràtica de dret penal i membre d'International Trial Watch, critica les preguntes de l'acusació: 'Són tan febles que no hi ha manera de demostrar res.'

09.58

Recordem que la fiscalia demana setze anys de presó per als consellers Josep Rull i Dolors Bassa per un delicte de rebel·lió agreujat amb malversació de fons públics.

09.57

El president Carles Puigdemont demana per què continua el judici contra el procés si ahir el congrés espanyol va ratificar que convocar un referèndum sense acord amb l'estat no és delicte.

09.50

L'ex-diputat i economista grec Costas Lapavitsas afirma que segueix amb atenció el judici contra el procés. 'Certament tindrà un impacte en el destí de la democràcia a Europa', ha piulat.

09.46

Missatge de suport de la UGT de Catalunya a Dolors Bassa, que fou secretària general del sindicat a les comarques gironines.

09.41

Recupereu el calendari dels polítics citats a declarar en el judici contra el procés.

09.38

Concentració de membres del PDECat davant el Suprem, entre els quals hi ha el conseller Damià Calvet.

09.36

Avui declara als jutjats de Lleida Enric Sirvent, víctima de la violència policíaca de l'1-O. Arran dels fets, Sirvent va tenir una aturada càrdio-respiratòria.

09.31

El Tribunal Suprem espanyol habilitarà dilluns per enllestir les declaracions dels acusats si no s'acaben demà. Dimarts començaran a declarar els testimonis.

09.23

Nova concentració de la delegació d'ERC per donar suport als presos polítics que declaren avui. Entre els concentrats hi ha els consellers Alba Vergés i Chakir el Homrani.

09.19

Meritxell Lluís, parella de Josep Rull, diu que els familiars estan nerviosos per l'interrogatori. Però afegeix que estan convençuts, 'amb fermesa i serenitat', que els acusats són innocents. També ha denunciat la logística dels trasllats perquè vulneren el dret de defensa. I ha indicat que si s'habilita un dia més per fer sessions, aquesta situació s'agreujarà.

09.16

Diana Riba, parella de Raül Romeva, denuncia que la imminència de les eleccions pot fer que s'intenti agilitar el procés judicial. En declaracions a 'El món a RAC-1', Riba diu que el tribunal pot fer caure alguns testimonis i això seria 'una vulneració del dret de defensa'.

09.08

La cinquena sessió del judici contra el procés coincideix amb la primera sessió de control al president espanyol d'ençà de la convocatòria d'eleccions.

09.04

Montse Bassa, germana de la consellera, explica que respondrà a les preguntes de la fiscalia i de l'advocacia de l'estat. 'Se sent innocent, té moltes ganes de parlar', ha dit a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

09.03

El conseller Josep Rull, tal com van fer Joaquim Forn i Jordi Turull, respondrà a les preguntes de la fiscalia i l'advocacia de l'estat.

08.39

El conseller de Territori, Damià Calvet, dóna suport a Josep Rull abans del seu interrogatori.

08.35

Recupereu tota la informació sobre la sessió d'ahir, en què van declarar Jordi Turull i Raül Romeva: L’enfonsament de la causa contra el procés, vist des de dins la sala.

08.30

El portaveu d'International Trial Watch, Andrés García Berrio, critica el relat de la fiscalia que relaciona el procés amb violència. En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', l'advocat denuncia que el ministeri públic silencia de manera interessada que el jutjat número 7 de Barcelona investiga la brutalitat de la policia contra el referèndum.

08.29

Missatge de la consellera Dolors Bassa abans de declarar.

08.26

La fiscalia torna a canviar de cartes. Jaime Moreno deixa el seu seient al polèmic Fidel Cadena. Tanmateix, s'espera que les preguntes les faci Consuelo Madrigal.

08.26

En aquesta cinquena jornada del judici es preveu que declarin els consellers Josep Rull i Dolors Bassa.

08.25

20 de febrer de 2019: cinquena jornada del judici contra el procés.

18.05

Marchena suspèn el judici fins demà a les 10.00. Els següents en declarar seran Josep Rull i Dolors Bassa.

18.05

Romeva diu que són acusats perquè els polítics espanyols no van fer política i demana al tribunal que torni la carpeta a la classe política.

18.04

Romeva diu que no va marxar a l'exili perquè està convençut que tot el que es va fer era lícit, legítim i legal. 'Venir aquí i defensar aquests principis era una responsabilitat i un deure'.

18.03

Romeva, sobre la declaració d'independència: 'Era una resolució política que ens instava una vegada més a dur a terme el mandat polític'.

18.02

Romeva revela que va rebre oferiments de mediadors de l'estat espanyol i internacionals entre la Generalitat i la Moncloa després de l'1-O.

18.00

Romeva explica que després de l'1-O el govern va reiterar les petició de diàleg i negociació amb el govern espanyol.

17.59

Romeva explica que va lamentar la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil i que va apel·lar a Europa en aquella conferència de premsa.

17.57

Marchena nega a Van den Eynde que es visualitzi una intervenció de Romeva en una conferència de premsa del 18 d'octubre del 2017. Diu que no és procedent.

17.54

Romeva recorda els mil ferits de l'1-O i la gravetat dels fets: 'És una taca bastant gran en la història de la democràcia espanyola'. Diu que va haver-hi resistència pacífica dels votants.

17.52

Romeva: 'No va ser el comportament adequat d'una policia democràtica'.

17.51

Romeva, sobre l'1-O: 'Vaig veure violència. La que van exercir de manera injustificada els cossos i forces de seguretat de l'estat. Ho va veurem tothom. Ens costarà d'oblidar molt temps, per la crueltat'.

17.49

Romeva reivindica que es va cridar a la participació l'1-O i que es van comprometre a respectar el resultat.

17.46

Romeva recorda que el registre de catalans a l'exterior ja existia i diu que la funció era proporcionar serveis als catalans residents a l'estranger.

17.45

Romeva afirma que no hi ha cap delicte en els fets i nega cap malversació del govern.

17.44

Romeva es pregunta com se'l pot acusar per haver fet conferències al Parlament Europeu.

17.39

Romeva reivindica el principi democràtic i la legitimitat per a fer l'1-O.

17.37

Romeva també nega que tingués cap coneixement del document 'Enfocats'.

17.31

Romeva recorda que molta gent va manifestar-se a Madrid el 20-S en suport a les institucions catalanes.

17.31

Romeva: 'Mai he cridat a impedir cap tipus d'acció'.

17.30

Romeva: 'Qualsevol protesta ha de ser pacífica. Les úniques armes que hi ha hagut són les de la Guàrdia Civil'.

17.29

Romeva nega cap tumult el 20-S: 'Manifestar-se no és alçar-se. Les democràcies han de garantir el dret de protesta'.

17.25

Romeva explica que els que han perseguit els seus objectius per la via no-violenta tenen un percenatge d'èxit del 53%, contra el 25% de les probabilitats que hi ha en una via violenta. Afirma que no només és una qüestió ideològica, sinó també de pragmatisme.

17.23

Romeva, sobre la violència: 'Rotundament no. Mai hem fet cap incitació a la violència'.

17.22

Romeva: 'Sempre hem apel·lat al civisme, al pacifisme, a la responsabilitat, a la concòrdia, a la no-discriminació, al diàleg, a la negociació... en definitiva, fer política'.

17.21

Romeva fa una defensa del dret d'autodeterminació davant del tribunal.

17.17

Romeva defensa que com a conseller va actuar sempre emparat en les competències recollides a l'Estatut.

17.10

Romeva diu que estava convençut que actuava com a diputat sota la prerrogativa de la inviolabilitat dels diputats.

17.09

Romeva denuncia que les suspensions del TC contra resolucions polítiques del parlament són un atac a la separació de poders.

17.04

Romeva afirma que el 9-N va demostrar una realitat que cal afrontar.

17.03

Romeva: 'El dret d'autodeterminació no va contra la constitució espanyola'.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb