Observadors internacionals avisen que el Suprem ‘tendeix’ a escoltar només el relat de violència de les acusacions

  • Internacional Trial Watch destaca la negativa de Marchena d'acceptar preguntes sobre els drets que exercia la ciutadania davant els centres de votació

VilaWeb
Redacció
15.04.2019 - 07:42
Actualització: 15.04.2019 - 08:46

Els observadors internacionals del judici contra el procés han destacat que durant la novena setmana del judici, en què sobretot han testificat funcionaris de les forces policíaques, el Suprem ‘tendeix’ a escoltar ‘únicament’ el relat de la violència al·legat per les acusacions i que se sustenta en les declaracions dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Des d’Internacional Trial Watch es critica la negativa del president de la Sala d’acceptar preguntes sobre si la ciutadania reunida als centres de votació exercia legítimament els seus drets fonamentals. Pels observadors, així es demostra una concepció ‘molt restrictiva’ de l’exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen les acusacions en la causa.

En aquest sentit, per aquest grup d’observadors, els testimonis de la darrera setmana han seguit insistint en el caràcter valoratiu de conceptes repetits com ‘hostilitat’, ‘por’, ‘tumult’ o ‘barricades humanes’. De la mateixa manera que ja van afirmar la setmana anterior, Internacional Trial Watch consideren que aquestes valoracions ‘subjectives’ que no relacionen els acusats amb els fets imputats sinó que serveixen per construir ‘artificialment’ un relat de violència. Pels observadors també demostren una concepció ‘molt restrictiva’ de l’exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen les acusacions en la causa. Segons el grup d’observadors, amb les declaracions dels policies se segueix constatant una manca de proporcionalitat entre les proves i els càrrecs que busca l’acusació.

Els observadors també han criticat que es mantingui la limitació de confrontar els testimonis amb imatges de vídeo o altres proves perquè consideren que així s’impedeix que ‘aflorin’ possibles contradiccions i per tant, té efectes ‘directes’ sobre la valoració de la prova per part del Tribunal. Pels observadors, aquest fet dificulta la tasca de les defenses a fi d’evidenciar la credibilitat dels testimonis. Pel grup, la visualització a posteriori els farà perdre ‘capacitat probatòria’, ja que estaran descontextualitzats del moment en què els testimonis els situen en el temps i en l’espai. Segons els observadors, aquest efecte hauria de ser tingut en compte perquè des d’una perspectiva constitucional i del principi de major eficàcia dels drets, consideren, que l’intèrpret està obligat a afavorir la que possibiliti un exercir més ple dels mateixos sota pena d’incórrer en la seva vulneració, en aquest cas, del dret de defensa.

Per Internacional Trial Watch, també és preocupant que no es garanteix les garanties d’incomunicació dels testimonis entre si, que és ‘inexistent’, ja que tots han pogut escoltar i veure les declaracions dels anteriors. Pels observadors és un ‘afegit’ a la tasca de les defenses que mereixeria ampliar contradicció i poder verificar la seva credibilitat.

D’altra banda, els observadors també critiquen que les parts segueixen sense conèixer el calendari complet del judici, ni l’ordre dels testimonis, un fet que considera que entorpeix la preparació dels interrogatoris, amb un ‘debilitament’ a l’exercici del dret de defensa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any