El bisbe Juan José Omella (Queretes, Matarranya, 1946) és des d’avui el nou arquebisbe de Barcelona en substitució de Lluís Martínez Sistach, en el càrrec des del 2004.

En una homilia a la catedral de Barcelona, Omella ha assegurat que arriba ara ‘a una terra i una comunitat que ha de començar a conèixer per estimar-la’: ‘Aquest camí, vull fer-lo lliure de prejudicis, amb un cor obert i una oïda atenta’, ha dit davant d’unes dues mil cinc-centes persones. Acompanyat del cardenal Lluís Martínez Sistach, ha arribat a la catedral on l’han rebut els canonges i el nunci apostòlic, Renzo Fratini. Llavors ha besat la veracreu i ha beneït els assistents, abans de celebrar un acte litúrgic amb cinqunta-nou prelats, en què ha demanat d’evangelitzar sense ‘ancorar-se en mètodes vells o en ideologies mundanes’.

El mes passat el papa Francesc va nomenar oficialment el nou cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, que poc després va escriure una ‘Carta al poble de Déu que peregrina a Barcelona’ on explicava als fidels que no venia a imposar res i on admetia que hauria de dedicar un cert temps a endinsar-se en la història i les inquietuds de Catalunya, perquè la seva carrera s’ha desenvolupat fins ara a l’Aragó i la Rioja.

Juan José Omella va néixer i es va criar a la població de Queretes (Matarranya), a la Franja de Ponent. És molt pròxim al papa Francesc i, igual que ell, és de tarannà senzill i pertany a l’ala més social de l’església catòlica.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb