Josep Oliu amaga informació sobre la retirada de fons ordenada per l’estat espanyol el 2 d’octubre

  • En la compareixença a la comissió del 155 al parlament, nega haver rebut pressions del govern espanyol ni de la monarquia

VilaWeb
Redacció
25.02.2020 - 13:52
Actualització: 25.02.2020 - 16:22

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha comparegut avui a la comissió d’investigació del parlament sobre l’aplicació de l’article 155. I ha esquivat una de les qüestions més obscures que van afectar l’entitat la tardor del 2017: la retirada massiva i organitzada de dipòsits per part d’entitats públiques que depenien de l’estat espanyol. Una informació publicada pel diari Ara i avalada per un informe del Col·legi d’Economistes de Barcelona que quantifica en més de 30.000 milions els diners retirats just després de l’1-O. Oliu s’ha parapetat en la confidencialitat de quines són les empreses públiques que van retirar diners, i ha afegit que al final de la setmana posterior al referèndum ‘el saldo de l’entrada i sortida de dipòsits públics va ser zero’.

En canvi, ha dit que el gruix dels dipòsits que es van retirar eren d’origen privat i que eren d’uns 4.600 milions; que van preparar un pla de contingència un temps abans preveient una possible sortida de fons privats, i que van decidir el trasllat de la seu social a Alacant quan les xifres que seguien ‘van passar del color groc al vermell, des del dia 2 mateix’. Oliu nega que rebés pressions ni del govern espanyol ni de la monarquia, i diu que el dia 4 va avisar Puigdemont i Junqueras que prendria la decisió de traslladar la seu del Sabadell. Un avís que també va fer a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, al ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, i als responsables del BCE.

Sobre la reunió del dia 4 d’octubre amb Puigdemont i Junqueras, VilaWeb va informar que tant Oliu com el president de CaixaBank, Jordi Gual, s’havien referit sempre a retirades de dipòsits de particulars, s’havien mostrat preocupats per la caiguda de les accions i, en el cas de CaixaBank, pel ràting de solvència, però en cap moment no van explicar als màxims responsables de la Generalitat que el govern de l’estat espanyol havia començat una operació de xantatge, de la qual, segons que revela el diari Ara, llavors ja eren perfectament conscients. Una operació sobre la qual Oliu avui no s’ha referit en cap moment, posant l’accent només en els dipòsits de particulars i corporatius privats que van sortir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any