Josep Costa planta el tribunal en ple judici i deixa atònit el TSJC

  • "Un tribunal amb la fotografia del rei espanyol no podrà ser mai imparcial", ha dit abans d'abandonar la sala

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
06.10.2022 - 10:50
Actualització: 06.10.2022 - 12:32

L’ex-vice-president del Parlament de Catalunya Josep Costa ha deixat plantat el tribunal en el judici contra ell i contra Roger Torrent, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado com a ex-membres de la mesa de la cambra. Aquest matí, al començament de la segona sessió, Costa ha dit que no reconeixia l’autoritat del tribunal, que cap tribunal on hi ha la fotografia del rei espanyol no pot ser imparcial i que ahir havia comparegut com a advocat de si mateix en l’arrencada del judici per poder exposar la seva demanda de nul·litat del procediment que vol fer valer al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Tot seguit, Costa ha afegit que no participaria més en aquest judici, s’ha alçat i ha abandonat la sala malgrat els intents infructuosos del president del tribunal, Carles Mir, perquè es quedés.

Costa ha dit això en la seva darrera intervenció:

—Jo he vingut aquí perquè volia formular les qüestions prèvies corresponents per substanciar-les al Tribunal d’Estrasburg, que és el tribunal on jo impugno aquesta persecució política i aquest atac a la democràcia parlamentària. No he confiat mai que un tribunal on hi ha un quadre del rei, d’una monarquia delinqüent que ha denunciat el Parlament de Catalunya, pugui ser imparcial sobre les decisions que hem pres els independentistes que tenim majoria al parlament. Entendran que jo no vulgui participar en aquest simulacre de judici.

—Senyor Costa, jo només li demano una mica de cortesia —li ha demanat el magistrat Carles Mir.

—Aquesta part ha estat víctima de la manca de cortesia, fins i tot amb una detenció il·legal, perquè jo ara tengui una qüestió de cortesia amb el tribunal. En tot cas, jo no he comès cap delicte i si aquest procediment continua fins a una condemna potser qui cometrà el delicte seran uns altres. Jo he exercit fins ara els meus drets com a lletrat, el dret de la defensa per poder portar aquest cas fins al Tribunal d’Estrasburg; i en exercici del dret de defensa us vull comunicar que no he proposat cap prova, no tenc intenció d’interrogar cap testimoni, no he presentat cap escrit de defensa i no tenc intenció de fer conclusions. Com a lletrat no participaré més en aquest judici i en qualitat d’acusat faré ús del meu dret d’estar absent d’aquest judici. Moltes gràcies.

Mir li ha demanat que, per més que no participés més en el judici, ni en els interrogatoris ni en les conclusions, romangués al seu seient, perquè un acusat ha de continuar tenint la seva representació. Però com que Costa es defensa a si mateix això no és possible. El president del tribunal li ha dit que, ateses les circumstàncies, li haurien de designar un advocat d’ofici contra la seva voluntat, cosa que ja van intentar abans que comencés el judici, però que no va reeixir per les protestes i el malestar de bona part de l’advocacia catalana.

El fiscal ha criticat durament Costa: “Ha passat allò que ja era previsible. Costa després d’intentar dilatar la instrucció, compareix el primer dia de judici per demanar la nul·litat i fer aquest muntatge avui. És una estratègia barroera, simple i infantil per evitar que es faci el judici. I entenc que se li ha de designar advocat d’ofici.”

En canvi, els advocats dels altres acusats han dit que respectaven la decisió de Costa. Andreu Van den Eynde, lletrat de Roger Torrent, ha dit: “Mai una estratègia d’un company no em semblarà una falta de respecte. Costa té la mala sort que és advocat i acusat alhora i la seva posició és coherent amb la seva estratègia. Jo la respecto.”

El tribunal ha aturat la sessió per a deliberar si suspenia el judici fins que designessin per força un advocat d’ofici a Costa. Però, al cap de poca estona, el judici s’ha reprès. “Al senyor Costa ja se li ha donat la possibilitat de defensar-se. Si vol tornar, té la porta oberta”, ha dit el president del tribunal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any