Jordi Puigneró, l’home fort de Junts dins el govern

  • Perfil del vice-president i conseller de Polítiques Digitals, Infrastructures i Agenda Urbana

VilaWeb
Jordi Puigneró, en una imatge d'arxiu (Foto: Albert Salamé)
Andreu Barnils
25.05.2021 - 21:50
Actualització: 26.05.2021 - 08:13

Jordi Puigneró (1974) serà l’home fort de Junts dins el govern de Pere Aragonès. Serà vice-president, càrrec de fort component polític, i a la vegada conseller de Polítiques Digitals (àrea de la seva expertesa) Infrastructures i Agenda Urbana. Això vol dir que Puigneró haurà de gestionar una enorme àrea que abasta les polítiques d’habitatge de la Generalitat, les obres públiques, els ports, aeroports, carreteres i transports, al costat de la ciberseguretat i les telecomunicacions. L’enginyer Jordi Puigneró, doncs, portarà quatre àrees molt delicades: ciberseguretat, habitatge, obres públiques i línia política en un govern de coalició.

Jordi Puigneró, en una imatge d’arxiu (Foto: Albert Salamé)

Nascut a Sant Cugat del Vallès el 1974, és enginyer en sistemes d’informació per la Universitat de Surre (Gran Bretanya). Dels vint-i-tres anys als vint-i-set va treballar al departament d’informàtica d’un banc alemany; i amb trenta-un anys va entrar com a regidor a la seva ciutat natal, on va impulsar les noves tecnologies. Aquesta ha estat la seva àrea, i ja dins el govern català, ha estat director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació amb trenta-nou anys (2013), secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital amb quaranta-dos anys (2016), i conseller de Polítiques Digitals amb quaranta-quatre anys (2018). És a dir, haurà estat en posicions clau durant el 9-N i el Primer d’Octubre, quan la Generalitat va rebre forts atacs informàtics per a evitar la consulta del 2014 i el referèndum del 2017.

Sota el govern de Quim Torra ha posat en marxa el projecte del nanosatèl·lit Enxaneta, que ha de millorar les telecomunicacions 5G, i que Madrid ha mirat amb tant de recel, pensant que Catalunya guanyava espais de llibertat. Puigneró ha teoritzat en el llibre El 5è poder, la república digital a les teves mans (La Campana) sobre la república digital que ha de precedir la república catalana, i des del govern ha plantat la llavor d’IdentiCat, un projecte que permetria als catalans de votar, fer tràmits amb l’administració o engegar empreses amb una identitat electrònica.

Però faltarà veure fins a quin punt podrà aplicar un model que, explicat per ell mateix en aquesta entrevista a VilaWeb, vol que la identitat dels ciutadans a la xarxa quedi resguardada del control dels estats i les grans empreses. Just al contrari del que passa ara. O encara més: faltarà veure si en cas d’un nou embat democràtic dels independentistes, Puigneró podrà garantir la ciberseguretat des d’una Generalitat autonòmica controlada per Madrid o, com en el cas del Primer d’Octubre, la ciberseguretat, el cens, les urnes i les telecomunicacions segures hauran de ser fora del govern, que l’any 2017 estava totalment vigilat per Madrid. Puigneró mateix no nega aquest dubte: “No en puc estar segur al cent per cent, ni que no s’empesquin alguna iniciativa per a fer que aquest projecte [IdentiCat] no avanci.”

Políticament parlant, Puigneró ha servit en un ajuntament (Sant Cugat del Vallès) i quatre governs de la Generalitat: els de Mas, Puigdemont, Torra i ara Aragonès. Però Puigneró no és un home de govern i prou, també ho és de partit. Va ser president de la Joventut Nacionalista de Catalunya a Sant Cugat amb vint-i-vuit anys, president de Convergència a la mateixa ciutat amb trenta-cinc anys, i fundador del PDECat amb quaranta-dos. Dins l’Ajuntament de Sant Cugat va ser cap de gabinet i mà dreta de dos batlles de la ciutat, Lluís Recoder i Mercè Conesa, moderats dins els moderats. Però mentre Recoder va acabar anant amb el fallit PNC de Marta Pascal i Mercè Conesa va quedar a l’extraparlamentari PDECat d’Àngels Chacón, Puigneró va seguir Puigdemont, va deixar el PDECat, se’n va anar a Junts i ara és un dels consellers amb més responsabilitat dins el govern d’Aragonès. També serà una de les cares visible del partit, i un dels quatre consellers amb carnet de Junts per Catalunya. Són ell i tres dones, Lourdes Ciuró, Violant Cervera i Gemma Geis. La resta de noms proposats per Junts són independents (Josep Maria Argimon, Jaume Giró i Victòria Alsina).

Puigneró és pare de dues filles i fa dotze anys va perdre un fill de sis anys a causa d’un càncer fulminant. Amant de l’excursionisme, ha coronat tots els cims de 3.000 metres que tindria una Catalunya independent, i juntament amb Damià Calvet va pujar a l’Aneto per celebrar els cinquanta anys de Josep Rull, ex-conseller de Territori i persona amb qui té bones relacions.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any