Joma feia uns trenta anys que publicava els seus dibuixos a La Vanguardia. A banda d’il·lustrar articles d’opinió, tenia una columna dibuixada, una rúbrica, amb el títol de ‘Tinta carregada’, que havia rebut el reconeixement dels lectors del mitjà i que ben sovint era compartida a les xarxes pels més entusiastes. Avui, com cada dimarts des de feia set anys, havia de sortir el dibuix a la secció d’opinió. Josep Maria Rius Ortigosa (Joma) el va enviar però va rebre una trucada –’no del director del diari’– per dir-li que la seva columna ja no es publicaria més. Joma era el continuador d’aquest espai del diari que havia quedat orfe amb la mort de Fernando Krahn el 2010 després de vint-i-sis anys de col·laboració estable.

A banda aquesta decisió concreta i individual, La Vanguardia ha decidit també de reduir dràsticament les il·lustracions encarregades a col·laboradors seus de 14 setmanals a 3 –una cada dia de divendres a diumenge– i contractar-ne d’agència sense personalitzar. El dibuixant, que ha atès la trucada de VilaWeb, explica que ningú no ha estat acomiadat perquè ningú no treballava en plantilla sinó amb encàrrecs com a externs. Fins ara, les pàgines d’opinió del diari del Grup Godó tenien dues il·lustracions diàries cada dia de la setmana. Ara publicarà dibuixos d’agència en tots els casos, llevat de tres il·lustracions entre divendres i diumenge que seran encarregades als col·laboradors del mitjà.

En un reportatge de Montserrat Serra publicat l’octubre de 2012, Joma –retratat com un ‘il·lustrador il·lustrat’– explicava la seva feina a través de tres objectes del seu estudi que el defineixen.

Avui, quan s’havia d’haver publicat el seu dibuix d’idees setmanal, Joma ha explicat el seu cas en un apunt que reproduïm a continuació i que ha acompanyat la imatge que encapçala l’article.

«El dibuix que no veureu més a La Vanguardia

La Vanguardia ha decidit arraconar els dibuixants en un moviment que pretén reduir despeses. Excepte algunes excepcions, dibuixants i il·lustradors que col·laborem assíduament al diari des de fa prop de trenta anys s’han de posar a la cua i esperar que potser un cop al mes siguin demanats els seus serveis.

La degradació no és només del producte, que ja ho és prou, sinó que afecta també les formes, ja que això ens ha estat dit per telèfon, hores abans d’aplicar-ho i no ha estat dit per la direcció com correspondria després de tants anys de fer la nostra aportació al diari.

En aquest context, la meva rúbrica setmanal Tinta Carregada, que és una peça d’opinió que ha comès l’error de ser dibuixada en comptes d’escrita, també ha estat bandejada des d’avui, després d’haver estat publicada cada dimarts ininterrompudament els últims set anys.

Així que us deixo aquest últim dibuix, decididament alegre, que La Vanguardia ja no ha volgut publicar, amb el prec que el compartiu amb els vostres contactes i en feu la màxima difusió.

Una riallada ben grossa.

Joma Rius»

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb