El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Un llunyà 1998 la Unió Europea va demanar que tots els grans rius europeus tinguessin un Pla Hidrològic. Volien regular-ne els usos i els regadius. En quinze anys Espanya ha posat damunt la taula el Pla d’Aznar, el de Zapatero, i ara el de Rajoy, que el govern espanyol en funcions va aprovar el 8 de gener passat. Quinze anys després, finalment el mes de març Europa hauria de donar el vistiplau, o no. Per això hi ha convocada una gran manifestació de rebuig al Pla Hidrològic el pròxim dia 7 de febrer a Amposta.

VilaWeb entrevista avui Joan Antoni Panisello, un dels quatre portaveus de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), l’entitat assembleària i que funciona sense president, que organitza la manifestació. La PDE  fa quinze anys que remou cel i terra per evitar que el Pla Hidrològic que finalment s’aprovi no acabi amb el Delta de l’Ebre.

—Què espereu del govern del PP?
—Aquest Pla Hidrològic no l’ha fet el PP. El va fer el PSOE, i el PP només ha posat modificacions. Això la gent no ho sap, i ho ha de saber. Recordem que el 2004 es va derogar els articles del Pla Hidrològic (PH) de l’Aznar que feien servir els transvasaments. Però després va venir Zapatero, que és l’actual Pla. Zapatero, a diferència d’Aznar, no parlava de fer grans transvasament, sinó a través de canals. I així estem.

—I què espereu del govern català?
—Demanem que faci tot el possible, com fem des de la societat civil. Que posi els recursos per a dir a Europa que el Pla Hidrològic atempta directament els interessos del Delta de l’Ebre. Fins ara el govern català l’únic que ha fet són unes al·legacions a la llei a la comissió de sostenibilitat del govern. Creiem que podria fer alguna cosa més. Aviat, abans de la manifestació, tindrem una entrevista amb el president de la Generalitat, i això li ho deixarem clar: les terres de l’Ebre són una part de Catalunya, les Terres de l’Ebre, i per tant el Pla Hidrològic també és una agressió a Catalunya. No només al Delta. Per això aquesta mobilització del dia 7 nosaltres l’hem enfocat en clau de país.

—Pot concretar més quines mesures esperen del govern de Puigdemont?
—Des del punt de vista jurídic es poden posar recursos. Nosaltres ho hem fet. Ells també podrien fer-ho. I després mobilitzar Europa a través dels contactes que tenen amb els eurodiputats. Nosaltres ja ho fem, perquè nosaltres treballem en paral·lel. Però nosaltres podem moure humilment una certa maquinària. Ells tenen molts més recursos, i poden arribar molt més lluny que nosaltres.

Per a nosaltres el Canal Segarra Garrigues és la desviació del Segre cap a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. I el Xerta Sénia és la desviació de l'Ebre cap a Sagunt

—Tenen calculat quin mal pot fer al Delta si es tira endavant el Pla?
—Estudis pessimistes parlen que en 30 anys el Delta podria desaparèixer. I no tan pessimistes parlen de cinquanta, seixanta anys. El que està clar és que la degradació és flagrant. Platges com la de la Marquesa estan desapareixent. I si seguim així el Delta en 70, 80 anys no existirà. Serà un estuari. No tindrà la forma del Delta, ni als seus braços. Serà una desembocadura normal. L’origen de tot plegat és el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre, que assignava un cabal insuficient. Ara està a 100 metres cúbics per segon. I amb el nou Pla de Rajoy, si s’aplica poden baixar, durant deu mesos de l’any, a 80, 70 metres cúbics per segon. Nosaltres parlem d’un mínim de 150, 180, 200 metres cúbics per segon. Depenen de l’època de l’any. Però menys de 100 metres cúbics durant deu mesos com volen ara? És de bojos.

—Sabem les víctimes del Pla Hidrològic actual. Qui són els beneficiaris?
—D’una manera immediata són els regants de la Rioja i l’Aragó. Els han atorgat més hectàrees de regadiu, que ells sabem perfectament que no regaran. Però la reserva d’aigua la tindran feta. I els indirectes seran els regants de Múrcia, o el País Valencià. O qui demani aigua. Perquè aquestes excedents de les concessions faran cap, a través dels bancs d’aigua, a les zones d’aigua que demanin aigua. Hi haurà el Banc d’Aigua, que serà una entitat pública, o semi pública, que posarà d’acord qui vol comprar, i qui vol vendre. Si un regant de la Rioja, té aigua per vendre, i Múrcia vol comprar doncs automàtica ment faran la transferència.

—Com mouran l’aigua?
—A través de séquies i canals que ja existeixen, o nous. Per exemple, els canals Xerta Sénia, o Segarra-Garrigues. Per a nosaltres el Canal Segarra Garrigues és la desviació del Segre cap a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I el Xerta Sénia és la desviació de l’Ebre cap a Sagunt. Aquesta és un dels objectius que tenen.

Per sort, som dins la UE. I la UE té molta sensibilitat ambiental. No passa sempre. Si una empresa tanca  Europa dirà que ho ha de solucionar el país. Però quan parles que un hàbitat està en perill, aleshores la UE és molt sensible.


—Interessos privats, els teniu detectat?
—El món privat té molt a veure, però està molt amagat. Amagat rere les comunitats de regants. Quan nosaltres parlem d’una comunitat de regants a Múrcia i una altra a la Rioja. No parlem del pagès que va a obrir la boia per a obrir l’aigua. Parlem de comunitats de regants. I el problema està en les comunitats de regants. Que representen poder. Són entitats amb molt de poder. Que fan servir a costa d’especular amb l’aigua. Per vendre-la, i moure-la per tot el territori.

—Us heu mogut a Europa, on heu presentat al·legacions. Què els han dit?
—Nosaltres vam presentar ja fa temps una queixa del Pla Hidrològic a Europa. Ens van dir que ells encara no havien rebut el Pla Hidrològic de mans del govern espanyol. I és cert. Perquè el Pla Hidrològic es va aprovar tot just el 8 de gener i es va publicar el BOE fa tres dies, dimarts. Per tant la queixa la vam reconvertir en petició, que es va admetre a tràmit. Per això ja hem anat tres vegades a Brussel·les, a la comissió de peticions, a defensar la queixa. I a conseqüència de la queixa s’ha iniciat un procés de tutela del PH. Per això el dia 8 de febrer ve una delegació d’eurodiputats a visitar el Delta. Seran 8 eurodiputats. Cinc estrangers, i tres espanyols. Els espanyols no podran fer l’informe. L’han de fer els altres. Venen assessors i traductors, que venen eslovacs. Nosaltres la manifestació la podem el dia 7 perquè vegin que hi ha molta població que ens dóna suport. Per això demanem a la gent que vingui el dia 7. Que vegin que no estem sols.

—Quina rebuda tindran els eurodiputats?
—Els rebem a les tres de la tarda al peatge de l’Aldea, perquè venen en autobús. Els portarem a dos llocs del Delta on hi ha miradors. I que puguin veure tot el Delta. I després anirem al restaurant de la casa de fusta, i a la barraca de fusta que hi ha al costat, hi farem una taula rodona. Hi hem invitat un aqüicultor, un pagès, i un pescador. I aquesta gent els explicaran en primera persona els efectes negatius respecte als cabals. Ho centrarem en la visió personal de la gent. I els farem un dossier. I marxaran, que han d’anar a Madrid, a reunir-se amb la gent del ministeri d’agricultura.

—Vosaltres no hi anireu a Madrid?
—Nosaltres hem demanat si algú de la PDE els pot acompanyar a Madrid. De fet, nosaltres hem invitat al ministeri d’agricultura a la reunió del delta. No volem impedir que presenciïn la visita, i vegin què expliquem als eurodiputats. Esperem que ells tampoc posin pals a la roda a la nostra estada a Madrid. No ens han respost.

—Les vostres demandes de correcció a Europa, quines són exactament?
—Hem demandat que en alguns aspectes es vulneren les lleis d’aus i hàbitats de la UE. Per sort, som dins la UE. I la UE té molta sensibilitat ambiental. No passa sempre. Si una empresa tanca, per exemple, Europa dirà que és un problema social que ha de solucionar el país. Però quan parles que un hàbitat està en perill, aleshores la UE és molt sensible. De fet, el Pla Hidrològic es presenta perquè Europa el demana. Parlem de l’any 1998. No és iniciativa de cada país. És Europa que els demana. Va dictar una resolució dient que tots els rius d’Europa han de tenir Pla Hidrològic. És a dir, estudis d’usos, regadius, conreus, concessions. Aquest és el projecte que s’envia a Europa. I és qui fa modificacions. O no. I qui l’aprova, o no. Per això diem que nosaltres volem un Pla Hidrològic. Però no aquest.

No tenim president. La PDE és un nucli de trenta, quaranta persones que fa quinze anys i mig que cada dimecres ens reunim.


—Els eurodiputats catalans us han ajudat?
—Molt bona acollida, hem rebut. Cada vegada que hi anem la gent ens rep molt bé. Tant en Tremosa com quan estava Romeva. Cap queixa. Inclús diputats del grup Popular ens han atès. I per què? Ens ho diuen ells mateixos: vostès fa quinze anys que diuen el mateix. Rere vostre no tenen cap partit polític, ni ningú, i a vostès se’ls han d’escoltar. Els nostres interessos són els dels territoris. I, per cert, si nosaltres el defensem és potser perquè els polítics no el defensen prou. Si nosaltres fem tot el que estem fent és que potser hi ha una classe política que potser no fa el que ha de fer. Nosaltres tenim mitjans molt reduïts. Ells tenen més mitjans. I a vegades esperaríem més.

—Diu que a la PDE no teniu president?
—No tenim president, no. Tenim quatre portaveus. Dos hòmens i dues dones. Portem la veu de l’assemblea i les decisions que es prenen als mitjans de comunicació. Aquí hi ha un cercle d’unes trenta, quaranta persones que ens reunim cada dimecres. Tot l’any. Menys l’agost. I ho fem des del 2001. Fa quinze anys i mig que cada dimecres ens reunim. I quan fem mobilització, o moguda, o assemblea, dues-centes, tres-centes persones.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.