Itàlia i Malta no permeten desembarcar un vaixell amb 600 immigrants rescatats a la Mediterrània

  • A bord de l'Aquarius hi ha 123 menors i set dones embarassades · Itàlia ha coordinat el rescat, en el qual també ha participat la marina, però es nega a rebre els immigrants

VilaWeb
Redacció
11.06.2018 - 09:01

El vaixell Aquarius, propietat de Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée, es troba aturat al mig de la Mediterrània a l’espera que se li ofereixi un port on desembarcar els 629 immigrants que ha rescatat davant de la costa de Líbia. Ahir, Mateo Salvini, líder de la xenòfoba Lliga Nord i ministre de l’Interior italià, va anunciar el tancament de tots els ports a l’Aquarius. L’anunci el va fer al diari La Repubblica, però posteriorment va fer un piulet amb un posat encara més desafiant.

‘Avui Itàlia comença a dir no al tràfic d’éssers humans i no al negoci de la immigració clandestina. El meu objectiu és garantir una vida serena a aquests nois a l’Àfrica i als nostres fills a Itàlia’, va escriure en un altre piulet. A bord de l’Aquarius hi ha 123 menors i set dones embarassades. El seu rescat fou coordinat pel centre naval de Roma, que depèn de l’estat italià. Però no tan sols això, uns 400 immigrants que ara són al vaixell varen ser rescatats per la marina d’Itàlia i altres vaixells mercants que els van transferir a l’embarcació de les ONG.

La situació és tan greu que a última hora de la nit, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va enviar dues llanxes amb personal mèdic per assistir als migrants de l’Aquarius. Mentrestant, Salvini va reclamar a Malta que aculli als immigrants perquè la Valleta és el port més pròxim a l’Aquarius. El govern maltès, però, s’ha declarat ‘no competent’ al·legant que d’acord amb el dret marítim internacional, Italià s’ha de fer càrrec del desembarcament perquè ha coordinat el rescat.

No és la primera vegada que Malta denega l’accés als seus ports. El vaixell alemany Seefuchs, que va ser víctima d’un fort temporal, no se li va permetre desembarcar els 180 immigrants que havia rescatat. Finalment ho va poder fer a Pozzallo, a l’illa de Sicília. Aquest incident va provocar tota mena de retrets entre el govern italià i el maltès. Salvini va enviar una carta al primer ministre Joseph Muscat on avisava que Itàlia no admetria més immigrants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any