Irvine Welsh: ‘El govern espanyol és molt estúpid i immadur’

  • Entrevista a l'autor de 'Trainspotting', independentista escocès, que ha estat a Catalunya per la Diada

VilaWeb
Núria Ventura
13.09.2015 - 06:00
Actualització: 13.09.2015 - 21:58

L’escriptor Irvine Welsh (Edimburg, 1958) és un fervent defensor de la independència d’Escòcia i se solidaritza amb el procés català. L’autor de ‘Trainspotting’ fa notar que entre tots dos processos hi ha diferències importants. Diu que sobretot són la fortalesa econòmica de Catalunya i el pes de la llengua, la història i la cultura catalanes. Uns elements que a Escòcia resten més en segon pla. Welsh pensa que el govern espanyol encara arrossega trets del franquisme i que és ‘molt estúpid i immadur’ per la manera d’afrontar el procés d’independència català. Juntament amb més personalitats internacionals, ha estat a Catalunya per a viure la diada.

—Quines diferències i semblances trobeu entre el moviment independentista català i l’escocès?
—El moviment independentista escocès es focalitza sobretot en arguments econòmics, a fer avançar l’economia i, en canvi, en el català també hi té un paper important la història, la llengua i la cultura. Això a Escòcia ja no existeix. També penso que és molt diferent perquè Catalunya té una economia forta en comparació amb la resta de l’estat espanyol. Això no passa a Escòcia en comparació amb el Regne Unit.

—Creieu que la qüestió de la identitat fa que la gent s’hi pugui involucrar més fàcilment?
—Els arguments en favor de la independència són molt forts a Catalunya. Quan sents que formes part d’una discriminació econòmica i també d’una discriminació cultural, com ha passat als catalans, la independència és l’oportunitat de canviar-ho. Si t’han tractat malament, i hauries de tenir més poder i més diners, és ben normal de voler un govern propi. Un nou estat ha de permetre d’expressar-se lliurement i culturalment, de tenir les lleis que es vulguin. Un nou estat també permetrà de deixar de subvencionar l’estat espanyol. Els catalans teniu poder econòmic per a desenvolupar la societat que vulgueu.

—Internacionalment, com creieu que s’interpretarà el resultat de les eleccions del 27 de setembre?
—La gent té molt d’interès a saber com anirà. Crec que hi ha la sensació que els estats més grans, com l’estat espanyol o el Regne Unit, van ser creats durant l’època imperialista, per servir l’imperialisme i fer-se grans. Però aquesta època és el passat. Ara els estats petits tenen més sentit.

—El no al referèndum d’Escòcia va guanyar per poc. Què diríeu als catalans que tenen dubtes de què votar?
—A Escòcia la gent gran va ser molt sensible a la propaganda de la por que van fer els contraris a la independència. Aquí teniu una economia forta i una cultura que no ha estat substituïda per l’espanyola. Barcelona ja és com una capital. Evidentment, no pots dir a ningú què ha de votar, perquè cadascú té els seus punts de vista i les seves expectatives, però per mi és clar que Catalunya té els ingredients clau per a esdevenir un nou estat.

—Què en penseu, de l’estratègia hostil del govern espanyol respecte del procés d’independència català?
—El govern espanyol és molt estúpid i immadur quant al procés d’independència català. No s’ho prenen seriosament. L’intenten amagar sota d’una catifa. No volen escoltar els arguments que hi ha sobre la taula. Crec que encara hi ha una cultura política horrible, que és producte del franquisme.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any