Fotografia: Abortion Rights IE

El ‘sí’ s’ha imposat amb força en el referèndum per a la derogació de l’esmena antiavortista de la constitució d’Irlanda. L’escrutini definitiu mostra que hi ha tingut un suport del 66,4% (1.429.981 vots), contra el 33,6% (723.632 vots) del ‘no’. En total, s’hi han comptabilitzat 2.159.655 vots, 6.042 dels quals han estat considerats nuls i vàlids, segons que ha informat el portaveu de la comissió del referèndum, Barry Ryan.

El Govern irlandès va proposar una llei de terminis amb interrupció lliure fins a la dotzena setmana i contemplant si era perillós per a la dona o al fetus abans o poc després del part. De primer, però, calia derogar mitjançant un referèndum la vuitena esmena de la constitució, que consagra el dret de la vida del no-nascut. Actualment, Irlanda té una de les lleis sobre l’avortament més restrictives del món per la influència del catolicisme.

El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ha destacat que, després del referèndum, Irlanda tindrà ‘una constitució moderna per a un país modern’. Segons que ha dit, el resultat és tota una ‘revolució silenciosa’ i ha anunciat que la nova llei d’interrupció voluntària de l’embaràs podrà estar en vigor a final d’aquest any mateix.

Als qui han votat ‘no’, els ha assegurat que Irlanda ‘és el mateix país que la setmana passada, però una mica més amable, una mica més tolerant i una mica més moral’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]