Irídia i Amnistia Internacional consideren un pas endavant la comissió parlamentària per a estudiar el model policíac

  • Les dues entitats reclamen que es posi el focus en la revisió dels mecanismes de control i rendició de comptes

VilaWeb
ACN
21.07.2021 - 19:23
Actualització: 21.07.2021 - 22:50

Irídia i Amnistia Internacional Catalunya han considerat un pas endavant la creació de la comissió parlamentària que estudiarà el model policíac català, amb l’objectiu, per a ambdues entitats, d’aconseguir una policia “més transparent i respectuosa amb els drets humans”. En una nota de premsa conjunta els dos ens han reclamat que la comissió aprovada avui per la cambra catalana posi el focus en la revisió dels mecanismes de control i rendició de comptes dels cossos de seguretat, per poder fer justícia davant dels casos de mala praxi policíaca i per garantir “el dret a la veritat, justícia i reparació de les víctimes”. La comissió també estudiarà el model d’ordre públic o la transparència dels protocols i instruccions policials.

Ambdues agrupacions admeten que les vulneracions de drets humans per part d’agents policials no són sistemàtiques però adverteixen que tampoc es tracta de casos aïllats, que atribueixen a les deficiències dels mecanismes de control interns i externs per sancionar aquestes males praxis, segons Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional.

També posen de manifest que actualment les denúncies contra agents troben molts obstacles per “identificar, sancionar i corregir” els usos de la força contraris als estàndards internacionals de drets humans. Per això reclamen més mitjans, independència i nous procediments legals i disciplinaris per “acabar amb la impunitat, l’arbitrarietat i, a la llarga, la pèrdua de confiança per part de la ciutadania”.

En aquest sentit consideren que la creació d’un mecanisme independent d’investigació, a imatge dels que ja funcionen a Bèlgica, el Regne Unit, Irlanda o Noruega, pot contribuir a unes investigacions més exhaustives, imparcials i immediates de les possibles vulneracions de drets humans comeses per agents policials.

Les dues organitzacions s’han ofert als grups parlamentaris per proposar experts internacionals que puguin comparèixer per informar sobre les experiències i pràctiques en altres països. Alhora reclamen que entitats especialitzades i de víctimes de mala praxis policíaques puguin participar en la comissió al costat de polítics, membres d’Interior i agents dels Mossos d’Esquadra.

Més enllà dels canvis a curt termini que es puguin donar al cos de Mossos d’Esquadra, Amnistia Internacional i Irídia consideren que les conclusions de la comissió han de servir com a punt de partida de la futura Llei del Sistema de Policia de Catalunya, una “assignatura ineludible” per a aquesta legislatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any