ACN Cerdanyola del Vallès.-Un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) coordinarà el projecte europeu LIFE-SAVING-E per desenvolupar, a escala, una depuradora urbana capaç de generar energia. Aquest programa estarà encapçalat pels professors Julián Carrera, Maria Eugenia Suárez-Ojeda i Julio Pérez, i es proposa redissenyar “radicalment” les plantes de tractament d’aigües residuals per tal d’aconseguir la producció d’energia sense afectar el seu rendiment de depuració o, fins i tot, millorar-lo. Aquesta nova depuradora utilitzarà tota la matèria orgànica present a l’aigua residual per produir biogàs, que és un gas combustible format fonamentalment per metà i que es pot usar per a obtenir calor i electricitat.

Segons un comunicat de la UAB, les depuradores actuals requereixen, com a mínim, un consum anual d’energia d’entre 8 i 15 kWh per habitant, per tal de complir amb les exigències legals de descàrrega d’efluents, en termes de matèria orgànica, nitrogen i fòsfor. Això implica unes emissions de gasos d’efecte hivernacle considerables i un cost econòmic significatiu. Per tant, eliminar aquest cost implicaria un estalvi d’entre 500 i 1000 milions d’euros l’any per als països de la UE.El projecte SAVING-E pretén demostrar, a escala i amb aigües residuals reals, que el balanç energètic d’una depuradora urbana es pot millorar tant a elevades com a baixes temperatures, tot arribant a una producció energètica anual de 9 kWh per habitant.Utilitzarà la matèria orgànica per produir biogàsLa nova depuradora desenvolupada pels investigadors de la UAB utilitzarà tota la matèria orgànica present a l’aigua residual per produir biogàs, que és un gas combustible format fonamentalment per metà i que es pot usar per a obtenir calor i electricitat. D’altra banda, el nitrogen de l’aigua residual s’eliminarà de manera autòtrofa, és a dir, sense necessitat de matèria orgànica, mitjançant una nova tecnologia basada en dues etapes biològiques (un reactor aeròbic de nitritació parcial i un reactor anammox). De fet, els científics preveuen que aquesta nova tecnologia reduirà significativament els costos d’aeració en comparació a les actuals depuradores urbanes.Es podria implementar a escala real en 3 o 4 anys”El repte tecnològic que suposa poder depurar les aigües residuals urbanes tot generant energia de forma neta és apassionant”, ha destacat el professor de la UAB Julián Carrera. A més, Carrera espera poder implementar aquesta innovadora tecnologia de depuració a escala real en 3 o 4 anys.Els investigadors del projecte LIFE-SAVING-E pertanyen al grup de recerca GENOCOV del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, amb vint anys d’experiència en la recerca sobre el tractament d’aigües. Aquest programa europeu també compta amb la participació de Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Plataforma Tecnològica Europea per a l’Aigua (WssTP). El seu pressupost és d’1.169.068 euros i el 58% serà aportat per la Unió Europea.Programa LIFEEl programa LIFE és l’únic instrument de finançament de la Unió Europea dedicat exclusivament al medi ambient. L’objectiu general fins al 2020 és contribuir al desenvolupament sostenible i a la consecució dels objectius de l’estratègia Europa 2020, així com a les estratègies rellevants per al clima i el medi ambient.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb