ACN Cerdanyola del Vallès.-Un estudi desenvolupat per investigadors del CIBERHD (Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en la seva àrea temàtica de Malalties Hepàtiques i Digestives) a través de l’Hospital de Mataró i la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) ha constatat que l’estimulació sensorial pot ajudar a tractar la disfàgia post-ictus. Segons els investigadors, les dificultats per tragar aliments que pateixen molts pacients després d’un accident cerebrovascular no només estan associades a un problema muscular, sinó també a una disfunció sensorial. Per aquest motiu, proposen aplicar teràpies motores però també d’altres que utilitzin estimulants químics o elèctrics per tal de reactivar el sistema sensorial.

La disfàgia orofaríngia és una alteració en la ingesta d’aliments que afecta més de la meitat dels pacients que han patit un ictus. Els investigadors recorden que aquest trastorn pot derivar en conseqüències severes com la malnutrició, la deshidratació, infeccions respiratòries i pneumònia aspirativa. Aquesta última, es una de les principals causes de mort en el primer any després de l’accident cerebrovascular.Ara, investigadors de l’CIBEREHD a l’Hospital de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona, liderats pel doctor Pere Clavé, acaben de publicar el primer estudi que avalua de forma completa els mecanismes que expliquen la disfàgia en pacients que han tingut un ictus. El treball l’acaba de publicar la revista científica ‘Translational Stroke Research’. Durant la recerca, els investigadors van fer un seguiment sobre 30 pacients que havien patit un ictus amb posterior disfàgia. A tots se’ls va incloure tant l’avaluació de les vies aferent (sensitiva) i eferent (motora) de la deglució, i els resultats van constatar la importància d’introduir estímuls terapèutics. “És molt probable que el tractament de les alteracions de les vies neuronals tant aferents com eferents millori la funció deglutòria en comparació amb l’actual enfocament terapèutic centrat només en la via motora o eferent”, ha explicat l’investigador del CIBEREHD Omar Ortega, últim signant del estudi. “Els tractaments actius dirigits a restaurar la funció deglutòria en aquests pacients s’han d’adreçar a millorar aquests trastorns biomecànics i neurofisiològics crítics”, ha afegit el Dr. Clavé.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb