ACN Barcelona.-El Consell Europeu de Recerca ha decidit atorgar una ajuda de 8,3 MEUR a quatre grups per estudiar conjuntament la leucèmia limfàtica crònica. Es tracta del projecte BCLL@las, en marxa des del 2009 i que implica dos grups del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i dos grups de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). El projecte busca desxifrar els trets genòmics i epigenòmics característiques d’aquesta malaltia mitjançant l’anàlisi de cèl·lules individuals. La leucèmia limfàtica crònica és el tipus de leucèmia més comú a Occident.

Estudiar cada cèl·lula de forma individual pot ser rellevant per poder predir l’evolució i el desenllaç de la malaltia en cada pacient, que és molt variable. Alguns segueixen estables sense tractament, d’altres reaccionen al tractament i d’altres no ho fan i la malaltia progressa provocant la mort.L’objectiu és entendre la leucèmia limfàtica crònica amb molta més resolució. El director del CNAG-CRG, Ivo Gut, ha anticipat que aquest estudi portarà a nous descobriments sobre l’origen i l’evolució del càncer.Els investigadors aplicaran tècniques d’avantguarda en anàlisi de cèl·lules individuals per avaluar exhaustivament la maduració i especialització dels limfòcits B i la seva transformació en leucèmia.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb