ACN Valls.-El pla per millorar el sanejament i per recuperar els tres torrents que travessen el nucli urbà de Valls es posa en marxa, segons ha anunciat aquest divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una visita a la ciutat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst invertir uns 2,2 MEUR en la retirada dels col·lectors soterrats sota les lleres i en el tancament de la depuradora del Fornàs. Les actuacions podrien començar el 2021. El primer pas serà la signatura del conveni per articular la redacció del projecte constructiu. L’acord preveu que l’ACA aporti el finançament necessari -uns 126.000 euros- i que el consistori assumeixi la redacció del projecte.

El conseller ha garantit que trauran la xarxa de clavegueram que discorre per les lleres dels torrents. Calvet, que ho ha titllat com un fet “impropi” del segle XXI, ha afirmat que l’actuació permetrà millorar el sistema i desmuntar la depuradora del Fornàs, que genera molèsties als veïns. El conseller s’ha mostrat partidari de convertir els espais recuperats dels torrents en via verda, tal com preveu l’Ajuntament. El projecte ha de permetre recuperar ambientalment i social els 11,5 quilòmetres de cursos fluvials que creuen el nucli urbà: els torrents del Catllar, de la Xamora i del Sant Pou. El del Sant Pou és el que presenta un millor estat de conservació ambiental, en part perquè l’ha afectat amb menor mesura el desenvolupament urbanístic de Valls i, a la vegada, perquè per la seva llera no hi passa la xarxa de col·lectors que es va instal·lar a finals del segle passat.Aquesta xarxa ha afectat de manera molt negativa la conservació dels torrents, tant per les fuites d’aigües residuals ocasionades pel trencament de canonades, com per les estructures de formigó i obra que s’hi van instal·lar.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb