La Intersindical Valenciana ha criticat que l’avantprojecte de llei de la funció pública aprovat pel Consell ‘no garantix en absolut l’exigència de la competència lingüística als llocs de treball de les administracions valencianes, atès que s’ajorna, pràcticament sine die, l’aprovació d’aquesta exigència’. El sindicat recorda que el desembre de 2016 les principals forces sindicals, entre elles Intersindical Valenciana, van signar un acord en què demanaven de ‘garantir la competència lingüística de totes les persones que treballen en l’administració’. Per això, ‘no s’entén que més de tres anys després, el resultat siga novament diferir l’aprovació d’aquesta exigència, almenys, un any, sempre que hi haja acord entre els diferents partits integrants del Botànic’, retreuen.

Tal com ho veu la Intersindical, ‘totes les explicacions que s’han oferit fins a aquest moment no han aportat cap argument juridicopolític i només s’ha oferit excuses que demostren la falta de voluntat d’aquest Consell, o almenys de part d’ell, per a fer efectiva l’exigència de la competència lingüística en l’accés a la funció pública’. ‘El maig de l’any passat, des d’Intersindical Valenciana vam mostrar la nostra satisfacció perquè el dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC) avalava amb claredat l’exigència de la competència lingüística en l’accés a la funció pública i on el CJC afirmava que no hi havia cap objecció jurídica per a posar en marxa aquesta normativa. El fet que no s’haja fet encara, només ens fa pensar que els únics impediments són merament de càlcul polític’, afegeixen.

‘Només si el personal de les administracions públiques és competent en les dues llengües oficials —adverteix el sindicat— es podran garantir els drets dels ciutadans i ciutadanes a ser atesos, oralment i per escrit valencià’. Finalment, el sindicat subratlla que ‘no deixarà de lluitar i reclamar en aquest govern que, trenta-set anys després de l’oficialització del valencià a l’estatut d’autonomia, es garantisquen tots els drets dels valencians i les valencianes a usar i ser atesos en la llengua pròpia’. ‘I per a això és necessari, sense cap mena de dubte, l’exigència de la competència lingüística en l’accés a la funció pública’, sentencien.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb