Intent de censura d’una organització d’extrema dreta contra el Teatre Principal de València

  • L'organització ultracatòlica Abogados Cristianos ha presentat una demanda per a impedir la representació d'una obra de teatre de Manuel Molins

VilaWeb
Redacció
30.09.2020 - 13:51
Actualització: 30.09.2020 - 13:52

L’associació ultracatòlica i d’extrema dreta Abogados Cristianos exigeix que es paralitze l’estrena de l’obra ‘Poder i santedat’ de Menuel Molins prevista per al 16 d’octubre en el teatre principal de València. 

L’associació ha presentat una demanda en el jutjat d’instrucció de València contra el president de la Diputació, Toni Gaspar; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos i contra Paco Azorín, que és el director del Muntatge.

Els denunciants al·leguen que en el cartell, inspirat en una obra del grafiter Banksy, ja es consumen dos delictes perquè va contra l’església catòlica i acusa el Papa de pederàstia. La idea d’aquesta imatge ix de l’equip artístic que ha posat en peu l’espectacle entre els quals es troben el director, Paco Azorín i Roberto García, director adjunt d’arts escèniques de l’Institut Valencià de Cultura. 

García ha fet públic un comunicat on explica que el cartell sintetitza la reflexió en torn de l’autèntic sentiment religiós que impregna l’obra. ‘No està pensat ni per a ferir la sensibilitat de ningú, sinó per ser fidel a l’obra d’un gran autor i aportar elements filosòfics i  estètics des de la llibertat d’expressió, i com a manifestació cultural en una societat democràtica avançada’, afegeix.

Guanyadora del premi Octubre de teatre l’any 2017

‘Poder i Santedat’ va guanyar el premi Octubre de teatre, Pere Capellà, del 2017 i el text està publicat des d’aquell any per Edicions 3 i 4. La institució Alfons el Magnànim també l’ha publicada enguany dins el primer volum de les obres completes de Manuel Molins.

Manuel Molins. Foto Prats i Camps

L’autor ha explicat que l’obra és una denúncia de la corrupció econòmica al Vaticà i de la pederàstia al sí de l’església catòlica. ‘Tot està molt documentat, les escenes més trribles com les de la corrupció econòmica o les de tipus sexual d’abusos, són reals, com la història de Marie Collins, la dona a qui van violar uns sacerdots irlandesos’, explica Molins. 

Molins han volgut remarcar que l’associació d’extrema dreta que els ha deunciat ha canviat d’estratègia i ara no denuncia l’autor, ell en aquest cas, sinó a les institucions per malbaratament de diners públics. ‘És un salt qualitatiu. Abans atacaven a Valtonyc, a Willy Toledo, a Pablo Hasel, i a més gent que fa un treball creatiu. Ara veuen que en el tema de la llibertat d’expressió tenen totes les de perdre i ataquen directament a la institució’, ha afirmat el dramaturg que està convençut que l’obra es representarà sense  més problemes.  

El director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha dit  a VilaWeb que no ha rebut cap notificació del jutjat, encara que està segur que cap jutjat avalarà un atac contra la llibertat d’expressió. Guarinos està convençut que cap cristià no se sentirà ofés pel contingut de l’obra. ’Critica totes aquelles coses que qualsevol ciutadà del món pot criticar i defensa els principis més humanistes del cristianisme’, precisa Guarinos.   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any