Ingressar per la covid després d’haver estat vaccinat és possible, però poc probable

  • El vaccí contra la covid-19 no evita d'ingressar als hospitals per aquesta malaltia · Malgrat tot, els ingressos són més una excepció que no la norma

VilaWeb
Txell Partal
27.05.2021 - 21:50
Actualització: 28.05.2021 - 00:18

Últimament, les UCI dels Països Catalans es van buidant de pacients de covid-19. Aquesta setmana, després de set mesos molt complicats, les UCI de Catalunya han baixat per sota dels tres-cents malalts. En aquest descens de la corba el vaccí hi ha tingut un paper molt important. Però, dissortadament, no és màgic i, per tant, no evita al 100% de poder-se contagiar. Fins i tot hi ha vaccinats que acabaran ingressant a l’hospital. Això sí, la taxa d’hospitalització en vaccinats es calcula que és un 60% menor que en els no vaccinats.

Aquestes últimes setmanes ja comencen a ingressar als centres hospitalaris els primers pacients amb covid-19 que porten les dues dosis del vaccí. Malgrat tot, els experts donen un missatge de tranquil·litat: “Són pocs casos, és gent que no ha generat una bona resposta a la vacuna”, ens explica Blanca Borras, epidemiòloga de l’Hospital Vall d’Hebron.Acostumen a ser pacients immunodeprimits“, afegeix. Perquè el cas és que no tothom reacciona igual al vaccí. Hi ha immunodeprimits que, malgrat haver estat vaccinats, el seu cos no ha generat anticossos, perquè no és capaç de desplegar un exèrcit immunitari que lluiti contra el virus.

Pot ser el cas d’algú a qui han fet un trasplantament, o bé un tractament que li ha destruït les defenses, o bé algú que segueixi una teràpia immunosupressora. “Malgrat ser immunodeprimits, cal vacunar-los com més aviat millor. No tots reaccionaran igual, i val més protegir-los. Més endavant, si veiem que aquesta resposta immunitària és massa feble, potser ja pensarem en alguna revacunació o algun reforç”, diu Borras.

Però aquesta no és l’única variable que es troben els hospitals. Hi ha gent que s’infecta pocs dies després de ser vaccinada amb la primera dosi, perquè la immunització no és immediata. Per exemple, amb el vaccí de Pfizer es calcula que entre dues i tres setmanes després de la primera dosi les infeccions per la covid-19 es redueixen d’un 75%. Amb tot, la protecció màxima no arriba fins set dies després de la segona. En canvi, amb AstraZeneca no és fins catorze dies després de la segona.

Per això els metges recorden la importància de no abaixar la guàrdia en les mesures de seguretat, com ara la màscara, un cop ens hagin vaccinat. Sobretot, diuen, aquells que hagin rebut la primera dosi i prou, perquè veuen que hi ha gent que es relaxa i llavors, com que encara no ha aconseguit la màxima protecció, s’acaba contagiant i desenvolupant la malaltia.

“En general, és menys freqüent de veure gent ingressada amb dues dosis posades, que només amb una“, explica Borras, que tanmateix recorda que el fet de dur només una dosi ja redueix la gravetat de la infecció. “En realitat, quan veiem que entra a l’hospital una persona vacunada, només veiem la punta de l’iceberg. És a dir, hi ha molta més gent amb una sola dosi de la vacuna que han agafat la covid-19, però l’han passada d’una manera menys greu i no han necessitat que els atenguéssim a l’hospital, o fins i tot ni en són conscients, perquè han estat asimptomàtics.” El vaccinat que ingressa en un hospital, en realitat, és l’excepció, no la norma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any