Em puc encomanar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

  • S'han fet públics els primers casos de contagiats després d’haver estat vaccinats. Com passa, això? Us ho expliquem

VilaWeb
Redacció
01.04.2021 - 19:50
Actualització: 12.09.2021 - 11:18

Aquesta setmana, el doctor Bonaventura Clotet explicava a RAC1 que a l’Hospital Germans Trias i Pujol havien registrat quatre casos de contagis de la covid-19 en persones que ja havien rebut les dues dosis del vaccí. La notícia ha sorprès alguns ciutadans. La gent es pot encomanar una vegada vaccinada? I pot encomanar? Resolem els dubtes a continuació.

La gent es pot encomanar una vegada s’ha vaccinat?

La vaccinació de la covid-19 no protegeix completament de la malaltia, perquè el vaccí no és cap escut que impedeixi del tot que el virus infecti les cèl·lules. En definitiva, el vaccí protegeix per no agafar la malaltia, però no evita que el SARS-CoV-2 entri dins l’organisme.

De fet, quan es diu que un vaccí té l’efectivitat del 95% significa que la possibilitat que els vaccinats desenvolupin la covid-19 disminueix en un 95% en comparació amb els no vaccinats. Pot ser que aquests vaccinats no desenvolupin la malaltia o que se n’encomanin i la passin de manera asimptomàtica, perquè el seu sistema elimina el virus ràpidament. Però també hi ha un percentatge de vaccinats que poden agafar la malaltia, tot i que és molt poc probable que siguin hospitalitzats. La taxa d’hospitalització en vaccinats és un 60% menor que en el cas dels no vaccinats.

El vaccí dóna al sistema immunitari un gran avantatge contra el coronavirus del SARS-CoV-2. És a dir, l’organisme sempre reaccionarà més bé a la covid-19 una vegada ha rebut el vaccí.

En aquest mateix sentit, la subdirectora de Promoció de la Salut, Carme Cabezas, deia dimarts en compareixença de premsa que el Departament de Salut tenia constància que 5.880 vaccinats s’havien encomanat de la covid-19, la majoria quan l’efecte de la immunitat encara no s’havia desenvolupat. Cabezas va detallar que el 54% de contagis havien estat durant els primers dotze dies després de la vaccinació, quan l’efecte de la immunitat encara no s’ha desenvolupat totalment, i un 5,6% durant les dues setmanes posteriors a la segona dosi. Cal recordar que la protecció dels composts no és immediata, que triguen un temps a fer efecte. També va recordar que la vaccinació redueix molt la probabilitat d’encomanar-se, però que no hi ha una certesa absoluta.

I els vaccinats poden contagiar?

La resposta és que sí, els vaccinats poden contagiar. Ara bé, la vaccinació redueix la possibilitat que això passi. En teoria, la transmissió s’esdevé quan un encomanat introdueix partícules virals en una altra persona. Però, en general, encara que la vaccinació no eviti completament la infecció, es redueix la quantitat de virus que surten de la boca i el nas. Alhora, el virus s’elimina més de pressa. Això fa pensar que és molt menys probable que la persona encomanada que ha estat vaccinada arribi a contagiar.

Un estudi d’uns investigadors d’Israel va avaluar 2.897 vaccinats. La gran majoria no tenien senyals d’infecció, però els contagiats tenien una quarta part de la quantitat del virus al cos que no pas una persona no vaccinada. Per tant, menys virus de la covid-19 significa menys probabilitats de propagar-lo.

Per això, molts experts, com ara el doctor Bonaventura Clotet, insisteixen aquests dies que els vaccinats no han d’abaixar la guàrdia. Fins que la majoria de la població no estigui vaccinada, el risc existeix i, per tant, és important que es mantinguin les mesures de seguretat, com la distància i la màscara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any