Els indígenes del Canadà es mobilitzen contra la construcció d’un gasoducte colossal

  • El blocatge ha fet que en alguns territoris hi manqui clor per al tractament de l'aigua i propà per a les calefaccions

VilaWeb
Redacció
17.02.2020 - 19:44
Actualització: 19.02.2020 - 14:11

Els indígenes han paralitzat gran part del Canadà. La construcció d’un gasoducte de més de sis-cents quilòmetres a la província de la Colúmbia Britànica ha originat manifestacions d’indígenes i de més col·lectius, que han paralitzat el transport en moltes àrees del país.

Activistes, defensors del medi i membres de la comunitat aborigen Wet’suwet’en han blocat les xarxes ferroviàries, els ports i més infrastructures de l’estat, per demostrar l’oposició a la construcció del gasoducte de l’empresa TC Energy, que es pretén que travessi les terres on viuen els indígenes. Els manifestants denuncien que el projecte tindria efectes ambientals adversos i que un vessament de petroli tindria un impacte catastròfic sobre el medi marí.

En verd, el nou gasoducte; en groc, el lloc on hi ha els principals blocatges; i en rosa, les terres dels indis Wet’suwet’en. Mapa de Ràdio Canadà Internacional.

La manca del servei de transport ha originat les primeres dificultats importants en l’abastament d’alguns productes. En algunes regions, principalment de la costa atlàntica, hi manca clor per al tractament de l’aigua i propà per a les calefaccions, entre més productes, perquè el tren és el principal mitjà per a fer arribar béns de la costa oriental a l’occidental.

Les empreses de transport han amenaçat d’acomiadar el personal temporalment si continuen els blocatges i alhora remarquen que podria fallar el subministrament de productes com els llegums i els materials de construcció.

El blocatge també afecta els desplaçaments personals o de feina. Les companyies de ferrocarril han dit que s’havien hagut de cancel·lar vuitanta-tres mil bitllets.

Un atac a les terres indígenes

Al Canadà hi ha milers de quilòmetres de gasoductes i oleoductes, i molts travessen parcs naturals i territoris reivindicats pels indígenes. Aquesta vegada els caps de la nació Wet’suwet’en denuncien que el gasoducte passarà per una àrea de vint-i-dos mil quilòmetres quadrats d’una terra que consideren seva.

El gasoducte, que pot destruir gran part del territori, es construeix per a subministrar gas natural a una planta de gas natural liquat a Kitimat, a la costa de la Colúmbia Britànica. Les protestes dels indígenes han estat multitudinàries i la policia ha detingut desenes de persones.

No és pas la primera vegada que hi ha protestes d’indígenes al Canadà. Per exemple, l’any 1990, una protesta de la nació mohawk no es va aturar fins que no es va desplegar l’exèrcit.

El govern demana diàleg

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha refusat de desplegar les forces de seguretat per a sufocar les protestes i els blocatges, i diu que la solució és el diàleg. Tanmateix, diverses empreses, polítics de l’oposició i càrrecs locals ja han demanat mesures contundents.

El ministre de Transport, Marc Garneau, ha instat les autoritats locals a executar les ordres judicials que declaren il·legals aquests blocatges. ‘Hem de comprometre’ns amb les nacions indígenes, però també volem ressaltar que som un país que treballa sobre la legalitat. Aquesta és la posició que creiem que tindrà èxit’, ha dit.

Els indígenes no volen cessar les protestes i alhora la companyia responsable de la construcció s’ha negat a traçar una ruta alternativa per al gasoducte i ha insistit que durà a terme el pla inicial. Els enfrontaments continuen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any