MINUT A MINUT

Extingit l’incendi al Cap de Creus, que ha cremat 416 hectàrees

  • l'incendi ha cremat 415,61 hectàrees, de les quals 402,28 hectàrees de les quals són dins del Parc Natural del Cap de Creus

VilaWeb
Redacció
19.07.2021 - 21:17

Els bombers ja han extingit l’incendi de Llançà i el Port de la Selva (Alt Empordà), que va començar divendres al vespre. La principal hipòtesi de l’origen del foc —que ha cremat un perímetre d’unes 416 hectàrees, la majoria dins el parc natural del Cap de Creus— és una burilla d’una cigarreta. Els Agents Rurals van investigar divendres al vespre la zona on es creu que van començar les flames.

21.09h

Extingit l'incendi del Cap de Creus

Tres dies després de l'inici de les flames, els bombers han anunciat que han extingit l'incendi que va començar a Llançà i es va estendre al Port de la Selva i Selva de Mar. El foc ha cremat 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal, de les quals 402,28 hectàrees són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Avui els bombers s'han dedicat a detectar, revisar i apagar punts calents i fumeroles. Un cop han comprovat que tot el terreny està apagat, han marxat de la zona.

18.07.2021
20.14h

Controlat l'incendi del Cap de Creus

Els Bombers de la Generalitat han anunciat que des de les 20.00 consideren controlat l'incendi forestal al Cap de Creus que ha afectat els municipis de Llançà, el Port de la Selva i Selva de Mar. Durant aquesta tarda han treballat sobre dos torrents mal cremats a la zona de la Vall de la Santa Creu i a la zona del descendent del flanc dret, cap a la Selva de Mar, que els preocupaven perquè una represa podia revifar aquestes zones. Segons els Agents Rurals l'incendi ha cremat 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal, de les quals 402,28 hectàrees són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Amb la millora de les condicions de l'incendi s'han aixecat les restriccions que encara es mantenien a les urbanitzacions de la vall de Santa Creu i Mas Ferrer, i també el confinament i els accessos a Selva de Mar. Només es mantindrà tallada la carretera de Vilajuïga al Port de la Selva, que passa pel Monestir de Sant Pere de Rodes, bàsicament per a garantir la circulació i els accessos dels vehicles d’emergència.

També s'ha reduït el dispositiu d'extinció, que mantindrà quinze vehicles terrestres per continuar revisant el perímetre per si es detecta algun punt calent o represa, sobretot a la banda esquerra de l'incendi.

16.21h

Protecció Civil desactiva la fase d'alerta del pla especial per incendis forestals

Protecció Civil ha desactivat la fase d'alerta del pla d'emergències per incendis forestals, l'Infocat, per l'evolució favorable del foc a Llançà, Port de la Selva i Selva de Mar. El pla torna a estar ara en situació de prealerta pel perill d'incendi elevat a 14 comarques. Per això, Protecció Civil demana a la ciutadania mantenir la prudència en les activitats per evitar el risc d’incendi forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d'un vehicle, encara que sembli apagada. D'acord amb el risc d'incendi, el Cos d'Agents Rurals ha informat que continuen el tancament d'accessos al Parc Natural del Cap de Creus i al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera a l'Alt Empordà.

El Servei Català de Trànsit SCT informa que la carretera GI-612 (pk 3) estarà tallada fins les 17h i la GIP-6041 (0-0,5 a Vilajuïga) i la GIV-6121 (pk 0-0,5 a Port de la Selva) continuen tallades i sense previsió.

13.33h

S'aixeca el confinament als veïns de la Selva de Mar

Els Bombers concentren els esforços en dos torrents mal cremats de l'incendi de Llançà i, si la situació no es torça, confien a poder controlar-lo al vespre. Les zones on es treballa per evitar revifalles que puguin saltar la carena, i fer que el foc es pugui estendre més dins el Cap de Creus, són a la Vall de la Santa Creu i a la Selva de Mar. Això fa que els evacuats no puguin tornar a casa encara. De totes maneres, sí que es permet que els qui viuen a la Selva de Mar es puguin moure. "La circulació està oberta, però recomanem que no s'hi vagi", diu el cap operatiu dels Bombers, Ferran Garcia. El foc ha calcinat 415 hectàrees, sobretot de matollars, la gran majoria de les quals dins el parc natural (en concret, 402).

Laia Cañigueral, delegada del govern a Girona, ha demanat als veïns "una mica de paciència" fins que es resolgui del tot la situació. "S'han obert els accessos, però demanem màxima prudència", ha dit. D'altra banda, Garcia ha agraït la inversió en franges de seguretat durant els darrers anys, que han impedit que el foc arribés a les urbanitzacions. "És una zona que ha patit molt per grans incendis", ha dit.

09.23h

Els veïns de les urbanitzacions de Masferrer i de Sant Pere de Rodes continuen evacuats

Santi Lleonart, cap d'intervenció del cos de bombers, ha precisat que per aconseguir l'estabilització han calgut dotze quilòmetres de línies d'aigua i s'ha fet foc tècnic a dos quilòmetres. Hi ha cinquanta-cinc vehicles terrestres que encara hi treballen, però els aeris s'han reduït. Tot i que el foc encara pot fer revifalles, els bombers són optimistes. Continuen evacuats els veïns de les urbanitzacions de Masferrer i de Sant Pere de Rodes. També cal que segueixin confinats els de la Selva de Mar. Al migdia es reavaluarà la situació.

09.02h

L'incendi de Llançà ja s'ha estabilitzat

Els Bombers de la Generalitat ja consideren estabilitzat l'incendi de Llançà, segons que ha anunciat Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, a Catalunya Ràdio. L'incendi ha cremat un perímetre d'unes 416 hectàrees, de les quals pràcticament totes són del parc natural del Cap de Creus. És el pitjor incendi d'aquesta temporada.

Sobre la decisió del govern espanyol de blocar la sol·licitud de la Generalitat de demanar hidroavions a l'estat francès, ha criticat que hagi prioritzat els reforços d'altres indrets de l'estat espanyol en compte dels hidroavions francesos, més pròxims geogràficament. "És un dilema vell, no és la primera vegada que passa", ha lamentat.

17.07.2021
20.11h

Els veïns de cinc urbanitzacions i el càmping podran tornar a mitjanit una vegada s'hagi estabilitzat el 60% de l'incendi de Llançà

Els veïns de cinc urbanitzacions i els campistes de Port de la Vall podran tornar a casa a mitjanit, un cop els Bombers han aconseguit estabilitzar entre el 60 i el 70% de l'incendi del Cap de Creus. A banda de la de Beleser de Llançà (Alt Empordà), les altres urbanitzacions on els evacuats podran tornar es troben al Port de la Selva. Es manté, però, el confinament dels veïns de la Selva de Mar. El perímetre de l'incendi no ha crescut i continua essent d'unes 420 hectàrees. El cap d'intervenció del cos, Santi Lleonart, diu que ara els esforços es concentren al cap, on hi ha àrees "mal cremades" que poden provocar revifalles. Lleonart explica que encara consideren l'incendi actiu perquè les zones estabilitzades ho són "de manera precària".

19.29h

Estabilitzat l'incendi a Vilafant (Girona) causat per l'espurna d'una radial

L'incendi a Vilafant (Alt Empordà) causat per l'espurna d'una serra radial ha quedat estabilitzat tocades les 18.30 hores. Ha cremat unes dues hectàrees de vegetació agrícola en total, ha explicat el delegat del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, en declaracions a TV3.

19.21h

L'estat espanyol descarta de demanar hidroavions a França com havia sol·licitat la Generalitat per a l'incendi de Llançà

El govern espanyol ha descartat de moment demanar a França que ajudi amb dos hidroavions a sufocar l'incendi de Llançà tal com li ho havia reclamat la Generalitat. Ho ha explicat el subelegat del govern estatal a Girona, Albert Bramon, que ha detallat que per ara s'ha optat per no fer aquesta sol·licitud. "Hem pensat que era millor per evitar precipitar-nos que primer esgotéssim els recursos que hi havia", ha dit en declaracions a la premsa.

Així mateix, ha destacat que l'estat espanyol ha fet "una oferta de més mitjans dels que hi havia a disposició" per combatre el foc, que afecta un perímetre d'unes 420 hectàrees de l'Alt Empordà. "Esperem que l'incendi no evolucioni de tal manera que torni a sortir una situació critica", ha afegit.

18.34h

Els Bombers confien poder estabilitzar part de l'incendi en les pròximes hores

Els Bombers confien poder estabilitzar part de l'incendi de Llançà (Alt Empordà) en les properes hores. El cap d'intervenció del cos, Santi Lleonart, diu que el foc continua actiu i que és "molt inestable", perquè té un perímetre extens i la tramuntana pot crear focus secundaris no connectats. Els esforços es concentren a la part del cap, entre la Vall de la Santa Creu i la Selva de Mar. S'hi actua amb línies d'aigua, foc tècnic i també mitjans aeris. Hi ha desplegades més de 90 dotacions terrestres. Lleonart ha admès que l'altre foc que s'ha declarat a Vilafant (Alt Empordà) els ha complicat les tasques d'extinció, perquè ha obligat a redistribuir dotacions. Però també ha dit que aquest altre s'ha atacat "de forma directa i efectiva".

18.28h

L'incendi de Vilafant ja ha cremat 5 hectàrees
L'incendi de Vilafant l'hauria provocat un home que treballava amb una serra radial i que estava a una distància inferior a 500 metres de zona forestal, un fet que està prohibit amb les condicions meteorològiques que hi ha actualment. Els Agents Rurals aixecaran acta per aquest fet.

Els ajuntaments de Vilafant i Figueres han decidit desallotjar les piscines municipals per si els Bombers necessiten captar aigua per descarregar sobre l'incendi. L'autopista AP-7 continua oberta en ambdós sentits. El foc es troba a escassos 20 quilòmetres d'on crema l'incendi forestal de Llançà. De fet, les dotacions que s'han desplaçat fins a Vilafant són algunes de les que estan intentant apagar l'incendi del Cap de Creus.

16.54h

Desallotgen el parc aquàtic Aquopolis a Cullera per un incendi forestal en una muntanya propera

Efectius de bombers treballen en l'extinció d'un incendi forestal declarat en una muntanya prop del parc aquàtic Aquopolis, a Cullera (Ribera Baixa). Els bombers han desallotjat el recinte de forma preventiva per la proximitat de les flames.

El foc ha començat a primera hora de la tarda i ha obligat a establir la situació 1 del Pla Especial Davant el Risc d'Incendis Forestals (PEIF), segons que ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana.

16.45h

Un segon incendi a l'Alt Empordà

Els bombers acaben d'anunciar que s'ha detectat un incendi al puig d'en Corella a Vilafant (Alt Empordà). Hi treballen una vintena de dotacions.

16.41h

Els mossos ja analitzen l'ADN de la cigarreta que va poder causar l'incendi

Agents de la unitat científica dels Mossos d'Esquadra estan analitzant la burilla d'una cigarreta que possiblement va originar l'incendi que crema el Parc Natural del Cap de Creus (Girona), i cerquen restes d'ADN per identificar la persona que suposadament va llançar la burilla per la finestreta d'un cotxe.

En cas de trobar restes genètiques, les compararan amb les de persones fitxades en bases de dades policials per provar d'identificar la persona.

14.41h

El vent complica la tasca del centenar de mitjans que treballen a Llançà

Un desplegament de noranta mitjans terrestres i quinze d'aeris dels Bombers de la Generalitat treballen en l'incendi forestal que d'ençà d'ahir afecta Llançà i el parc natural del Cap de Creus, on el vent dificulta les tasques d'extinció i propicia que revifin les flames.

Els bombers han informat que el perímetre del foc continua sent irregular i que el vent de tramuntana que bufa a la zona causa nous focus secundaris del foc, que segons el darrer balanç actualitzat dels Agents Rurals afecta de moment unes 410 hectàrees.

14.10h

El Port de la Selva, el terme municipal més afectat per l'incendi

Per municipis, el més afectat seria Port de la Selva (294 ha), Llançà (75 ha) i Selva de Mar (42 ha). Segons Protecció Civil, a causa del foc també hi ha afectacions en el subministrament elèctric de 279 abonats al Port de la Selva i 47 abonats a Llançà.

11.43h

El cos de bombers publica un vídeo amb imatges aèries dels punts que continuen cremant

11.15h

L'incendi és "molt inestable" i els bombers concentren els esforços al cap i flanc dret
Els bombers diuen que és un foc "molt inestable" i que, tot i que es perimetra, no es pot donar res per segur perquè la tramuntana pot causar revifalles sobtades. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha subratllat que era indignant haver de viure tot això per una possible negligència, en referència a la burilla que s'ha trobat al punt d'ignició.

10.19h

L'incendi s'ha complicat durant la nit. Vegeu-ne algunes fotografies

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.17h

Avança en direcció sud

L'incendi del Cap de Creus continua actiu i durant la nit ha continuat cremant lliurement. "Tenim un flanc de foc obert a banda i banda, i també a la zona del cap", explica el cap de la Regió d'Emergències de Girona, l'inspector Jordi Martín. La cua de l'incendi, precisa, es troba "ancorada" a Llançà, i ara els Bombers centren els esforços en totes les altres bandes per intentar contenir l'avenç de les flames en direcció sud.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any