El vice-president de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat al parlament de les Illes que la prohibició de circular als vehicles dièsel a partir de 2025 podrà entrar en vigor perquè l’estat espanyol ho autoritzarà. Durant el torn de preguntes de control al govern al parlament, el diputat del PP Antoni Costa ha demanat a Yllanes l’opinió sobre la llei estatal de Canvi Climàtic, perquè si bé la llei de les Illes prohibeix la circulació de vehicles dièsel des de gener de 2025, l’estatal estableix que les comunitats autònomes insulars només poden instar l’estat que estableixi mesures de mobilitat neta, ja que té les competències exclusives en trànsit i circulació dels vehicles de motor.

Yllanes ha dit que l’opinió del govern és “favorable” perquè la llei estatal que ha de passar un tràmit al senat espanyol que “recull escrupolosament l’acord per a evitar la qüestió d’inconstitucionalitat assolit entre l’estat i la comunitat”. Ha recordat que a l’acord les Illes “reconeixien que la competència correspon a l’estat, però va acordar que Balears, com a territori insular especialment fràgil i vulnerable, podria tenir un tracte diferent de la resta de comunitats autònomes, com reflecteix l’article 14 de la llei que es debatrà al senat, segons el qual només dues comunitats podran variar el règim general de prohibició de vehicles amb combustibles fòssils a partir de 2040″.

Costa ha acusat Yllanes de negar l’evidència i ha dit que, sent jutge en excedència, fa el ridícul. Ha insistit que “l’única cosa que pot fer Balears és instar l’estat que reguli la circulació de dièsel a Balears, sense disposar de terminis”. El diputat popular ha repetit que restringir la circulació de vehicles és competència exclusiva de l’estat. “I vostès continuen negant l’evidència fent el ridícul absolut”, ha criticat al govern. Costa ha defensat que “apostar per polítiques d’incentius és el que funciona, no el prohibicionisme”.

Yllanes ha insistit que la disposició addicional tercera de la llei de les Illes de Canvi Climàtic “continua en vigor, no està derogada perquè es va aconseguir aquest acord amb l’estat”, la qual cosa vol dir que “en la pròxima legislatura, Balears estaria en perfectes condicions per a aplicar-la”. “El que passarà quan ens asseguem amb l’estat per a negociar això de 2025, és que l’estat autoritzarà que la disposició addicional tercera de la llei de Balears tingui vigor”, ha dit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.