El debat sobre la via eslovena, si és que se’n pot dir debat, d’això, amaga un parany fàcil. Vaja, n’amaga uns quants, i alguns fan passar vergonya i tot. Sobretot amaga el més bàsic, clar i evident: Espanya simplement no accepta cap via.

La via eslovena, deixem de banda un moment la manipulació, no li agrada. Però tampoc no li agrada la via escocesa, i ha deixat clar repetidament que no l’accepta com a alternativa. Ni la quebequesa, que també ha refusat públicament. Ni la bàltica. Ni tan sols vol la via eslovaca. I ja no parlem de la via de Kossove, on Espanya manté una resistència numantina que ja ni tan sols Sèrbia sosté. Cap ni una. A Espanya no li agrada cap via. No vol cap via que no siga la submissió total i incondicional de Catalunya, cosa que és simplement impossible.

La dictadura de Franco és prou recent per a fer evident que ni tan sols amb una dictadura de quatre dècades Espanya ha aconseguit doblegar la voluntat de la ciutadania catalana. I quan fa un any del colp d’estat del 155 ja tenim més que demostrat que aquest recurs que havia de ser excepcional i de màxima emergència no els ha funcionat, no ha servit per als objectius que volien. Perquè si els hagués funcionat ara no dirien de tornar-lo a aplicar. És tan simple com això.

I tanmateix hi tornen. Obsedits a no provar cap via democràtica, a no intentar cap solució política per a un problema que no en té cap més. Que no vinguen, doncs, a donar lliçons de res, ni polítics, ni periodistes, ni predicadors diversos. Que els seus escarafalls per la via eslovena són pur cinisme, gesticulació interessada. I por. Això, sí. Molta por pel que farem.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb