‘I am Catalan’: The Guardian explica el procés sobiranista a través de testimonis

  • Cinc entrevistes per explicar als britànics el debat sobre la independència

VilaWeb
Redacció
12.10.2017 - 22:00
Actualització: 13.10.2017 - 11:56

El diari britànic The Guardian està seguint de prop el debat sobre la independència de Catalunya. Darrerament hi ha dedicat l’editorial més d’un cop i fins i tot va publicar una entrevista al president Carles Puigdemont. Des de dilluns han publicat diàriament un vídeo de la sèrie d’entrevistes ‘I am Catalan’ (‘Sóc català’), on ciutadans, anònims o coneguts, expliquen el seu posicionament en el debat.

‘La identitat catalana és més que un sí o un no. Mentre la regió del nord-est d’Espanya es prepara per a la possible declaració d’independència, molts dels 7 milions de catalans estan preocupats perquè els mitjans de comunicació convencionals no representen la seva veu’, escriu el diari.

Els catalans que hi apareixen expliquen els seus arguments i matisos a favor o en contra de la independència. ‘Hi ha moltes veus en el debat sobre la independència de Catalunya i aquesta és només una d’elles’, apareix al final de cada vídeo.

Les persones entrevistades són l’il·lustrador Chamo San, la directora Isabel Coixet, la regidora cupaire d’Esplugues Anna Coll i el vicepresident de Societat Civil Catalana Álex Ramos.

Dilluns 9 d’octubre: Chamo San

‘Això va molt més enllà, no és una qüestió d’identitat sinó de ruptura amb un sistema’, diu aquest català que es defineix com a independentista no-nacionalista. Diu que la independència és un mitjà per trencar amb un estat hereu del franquisme. ‘Òbviament hi ha molta altra gent a l’estat que rebutja el mateix i entén el que està passant a Catalunya, però la informació que els arriba, fins i tot dels mitjans crítics amb el govern [espanyol], és molt esbiaixada i manipulada’, diu l’il·lustrador. Afirma que també és crític amb el govern català i que hi ha molts punts de vista sobre què és la independència. Diu que no li importaria canviar de bàndol si hi hagués una revolució republicana a Espanya. ‘Si la manera més fàcil de tallar amb l’herència del franquisme com podria dir que no?’, demana.

Dimarts 10 d’octubre: Isabel Coixet

‘Som a un lloc difícil. Estem en contra del partit que governa espanya però també contra la gent del govern català’, diu la cineasta Isabel Coixet. Afegeix que és molt difícil quan dos partits corruptes volen fer veure que l’altre ho és més. ‘És com tenir dues persones sordmudes que s’odien. En la meva opinió, són iguals’, diu. Coixet creu que el govern de la Generalitat no té clar què vol ni com fer una societat millor. ‘No puc estar a favor de la independència, no per una qüestió d’orgull o identitat, sinó per una pregunta pragmàtica: què és millor pels nostres fills? No veig com la independència m’ajudarà a viure en una societat millor’, opina. La directora diu que avui en dia a Catalunya hi ha famílies trencades i lamenta la presència de símbols independentistes a l’espai públic. ‘No és la societat que vull’, conclou.

Dimecres 11 d’octubre: Anna Coll

‘El que per a mi representa el fet de ser catalana és una societat molt diversa i amb molta tradició de cooperació i en lluites compartides. És una identitat de resistència a totes les adversitats que ens han anat venint’. És l’opinió de l’Anna Coll, regidora de la CUP a l’ajuntament d’Esplugues de Llobregat, que explica que va formar part del Comitè de Defensa del Referèndum de la seva ciutat. ‘La gent veu la independència com una oportunitat de canvi i de garantia dels drets socials’, explica. Coll nega que l’independentisme sigui un projecte impulsat per la burgesia catalana, sinó que es tracta de construir una nova societat. ‘Tots els drets socials s’han aconseguit sempre mitjançant l’activació popular i segurament desobeint les lleis d’aquells moments. És com ha avançat la societat’, diu.

Dijous 12 d’octubre: Álex Ramos

El vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, diu que el govern de la Generalitat no té en compte els catalans que se senten espanyols. ‘Una gran part de l’independentisme és fruit d’una propaganda política molt ben feta’, opina. Ramos considera falsos els eslògans ‘Espanya ens roba’ o ‘volem votar’ i diu que els independentistes tenen un relat intel·ligent. ‘Van tots vestits del mateix color a la mateixa hora. És típic dels nacionalismes de masses, que es mouen junts. És atractiu, i més des de fora d’Espanya. Sembla que només existeixin ells’, creu Ramos. El dirigent de l’entitat espanyolista diu que l’independentisme s’ha de respectar, però afirma que s’ha imposat a tots els catalans. ‘És una revolució des del poder, no una revolució dels oprimits’, diu. A l’entrevista, Ramos menysté els referèndums com a mètode de resolució política: ‘és una moneda a l’aire, no té sentit’. Al final del vídeo, rebutja la idea d’una mediació externa.

 

Divendres 13 d’octubre: Isabel Muñoz Mitjana

‘Amenaçant no s’arribarà a res que tothom estigui conforme perquè sempre hi haurà un guanyador i un vençut’, diu aquesta catalana que explica que va votar en el referèndum com a mostra de rebel·lia davant de la prohibició. ‘M’ha fet mal que al·leguessin la llei com a justificació per no deixar-me parlar. Jo sé que s’ha de complir la legalitat, però què té més força: la persona o la llei?’ Demana un canvi a la constitució espanyola i l’estatut per tal de poder fer una votació acordada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any