Caos i contundència a Hongria en el trasllat de refugiats a un camp de prop de Budapest

  • Les autoritats europees estudien ampliar el número de refugiats que estan disposats a acollir

Redacció
03.09.2015 - 16:43
Actualització: 03.09.2015 - 23:34

Les escenes dramàtiques continuen essent una constant de la crisi de refugiats provinents de Síria. A Hongria hi arriben milers de refugiats des de fa dies amb l’objectiu d’agafar algun tren que els porti cap a Àustria o Alemanya. L’estació de Budapest ha estat tancada des de fa dos dies, però aquest matí els policies que impedien el pas s’han retirat i els refugiats han entrat a l’estació i s’han enfilat als trens que hi havia estacionats. Els responsables de l’estació els han fet baixar dient que no sortien trens cap a Alemanya.

Per altra banda, dos trens carregats de refugiats s’han posat en marxa, però s’han aturat al cap d’uns minuts a 10 quilòmetres de Budapest. Aleshores, la policia ha fet baixar tothom del tren per portar-los cap a un camp d’acollida de refugiats. La majoria de refugiats han intentat escapar-se d’aquest destí inesperat.

El president d’Hongria, Viktor Orban, s’ha reunit amb el president del parlament europeu, Martin Schulz, per tractar de l’entrada de refugiats que volen anar al centre d’Europa. Orban ha afirmat que no és problema europeu sinó d’Alemanya, ‘perquè tots volen anar a aquest país i no es volen quedar a Hongria’. El president hongarès també ha dit que Schengen estava en perill perquè la crisi dels refugiats està fora del control dels líders europeus.

Ampliació dels refugiats que vol acollir la UE

Brussel·les estudia que la Unió Europea aculli 120.000 refugiats més arran de la greu crisi humanitària que es viu en països en conflicte com Síria, i que ha generat un arribada massiva de persones a països com Grècia, Hongria o Alemanya, segons ha avançat ‘Politico’. El president del Consell, Donald Tusk, ha dit que cal una ‘distribució justa d’almenys 100.000 refugiats entre els estats de la UE’ i ha demanat ‘solidaritat’. El maig, la CE va proposar acollir 40.000 refugiats a través d’un sistema de quotes però el model va generar ja llavors crítiques d’alguns països. El president de la CE, Jean Claude Juncker, podria presentar el seu pla pels refugiats dimecres en un discurs a l’Eurocambra.

‘Acceptar més refugiats no és només important, sinó un gest de solidaritat’, ha remarcat Donald Tusk, que com Jean-Claude Juncker i el president de l’Eurocambra, Martin Schulz, s’ha reunit aquest dijous a Brussel·les amb el primer ministre d’Hongria, Viktor Orban. El polític conservador populista és un dels més obertament crítics per l’arribada de refugiats a Europa, i en una intervenció des de la capital europea ha demanat als siris que es quedin a Turquia i no entrin a la UE.

‘La nostra obligació moral és deixar-los clar que no han de venir, que és perillós venir, que no podem garantir que siguin acceptats. Turquia és un país segur, quedi’s allà. Sèrbia és un país segur, és millor per a la seva família, pels seus fills, no vingui aquí’, ha etzibat Orban als refugiats, aixecant les crítiques dels socis europeus. Hongria ha creat una tanca afilada de 175 kilòmetres per evitar l’entrada de refugiats.

‘Seria imperdonable que Europa es dividís entre els que defensen la contenció, simbolitzada per les tanques hongareses, i els que defensen una obertura total de portes i finestres obertes’, ha assegurat el polonès Donald Tusk. El president del Consell també ha instat Orban a reflexionar sobre el seu cristianisme, que pregona per justificar el fre a l’entrada de nouvinguts. ‘A un cristià no li hauria d’importar la raça o la religió de les persones amb problemes’, ha dit Tusk. El president de l’Eurocambra, l’alemany Martin Schulz, ha demanat a Orban que recordi el seu passat sota una dictadura per entendre de què fugen els refugiats.

‘He vingut a Europa perquè es deixi de criticar Hongria’, ha defensat Orban. A la capital del seu país, Budapest, l’estació de tren de Keite està bloquejada per l’elevada arribada de refugiats siris que intenten arribar fins a Alemanya o altres països europeus, i a qui la policia impedeix viatjar. Hongria és, juntament amb el país germànic, un dels que acull més refugiats de tota la Unió Europea. Espanya, en canvi, és a la cua de la solidaritat en asil, el vuitè estat que menys refugiats acull, només un 1,1% dels peticionaris a la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any