ACN Barcelona.-L’enginyer informàtic Hervé Falciani, que va destapar una llarga llista d’evasors fiscals a Suïssa, ha proposat aquest dijous a Barcelona que es creï un nou sistema de pagament virtual o a través de targetes de crèdit que sigui controlat per comunitats locals i no pas per grans empreses financeres multinacionals com PayPal, Visa, Google o Apple. D’aquesta manera, les autoritats tributàries de cada país, regió o ciutat podrien controlar millor quins pagaments es fan a cada lloc i per tant cobrar els impostos corresponents als ingressos en aquell territori, cosa que ara és molt difícil de supervisar.

Falciani, condemnat a cinc anys de presó per espionatge econòmic, cosa que ell qualifica de “delicte polític”, ha explicat que actualment les grans multinacionals cobren els seus serveis o productes allà on els surt millor tributar, i no pas allà on realment els presten. El mateix sistema fan servir les empreses financeres que cobren comissions de 3 al 5% per fer d’intermediaris en els pagaments, com VISA o les pàgines web que venen entrades esportives.Per a Falciani, les administracions tenen problemes legals per controlar aquests pagaments i cobrar els impostos corresponents. Tot i que segueix confiant en les administracions, ha dit que cal que siguin els ciutadans qui s’organitzin per evitar la “massiva evasió fiscal” que suposa la tributació en paradisos fiscals per part de grans multinacionals. Així, un sistema en xarxa de petites comunitats locals a cada ciutat podria controlar on, quan i qui fa el cobrament dels serveis o les comissions d’intermediació. Seria un sistema similar als ‘bitcoins’, les monedes virtuals o les monedes comunitàries, però més senzill, ja que només seria una plataforma d’intermediació entre pagador i cobrador. Les empreses, ha dit, no s’hi podrien negar perquè seria un sistema de pagament reconegut oficialment.Això, segons Simona Levi, activista i membre d’Xnet, no suposaria controlar individualment els pagadors, sinó només les empreses que cobren.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb