La gestió de la pandèmia i la crisi i la continuïtat del procés, a mans de cinc milions de catalans

  • Com seran les votacions? Quins horaris se seguiran? Quins protocols s'han de saber? Us en donem tots els detalls

VilaWeb
Redacció
14.02.2021 - 08:00
Actualització: 14.02.2021 - 09:13

Aquest diumenge, a partir de les 9.00 i fins a les 20.00, cinc milions de catalans són cridats a elegir el nou Parlament de Catalunya. Les eleccions, que poden estar marcades per un previsible augment de l’abstenció, decidiran si l’independentisme manté la majoria absoluta o si es forma un govern unionista. Si els partits són incapaços d’arribar a acords tampoc no es descarta una repetició electoral. Qui no podrà votar és la majoria de la comunitat catalana resident a l’estranger, a causa de les traves burocràtiques de l’estat espanyol. El vot per correu, en canvi, ha batut rècords per evitar de desplaçar-se al col·legi electoral.

La decisió del TSJC de mantenir la data del 14-F va marcar la pre-campanya, però gairebé s’ha obviat durant els quinze dies de campanya electoral. El govern ha previst mesures de seguretat per a garantir el dret de vot de tothom, i recomana de votar en diferents franges horàries. Segons l’executiu, s’ha garantit la constitució de totes les meses electorals i l’escrutini es farà al vespre, com és habitual. Els últims dies, les juntes electorals han hagut de resoldre prop de 35.000 al·legacions de persones designades per a formar part de les meses que no podien anar-hi, i durant les darreres hores encara hi ha hagut noves designacions.

Tot seguit, exposem tota la informació rellevant relativa a aquesta jornada electoral. VilaWeb us oferirà també el seguiment en directe de la jornada i de l’escrutini a partir de les vuit del vespre.

Guia de les eleccions del 14-F

Les eleccions del 14 de febrer no seran unes eleccions normals. La pandèmia de la covid-19 ha obligat a canviar-ne completament l’organització. Com seran les votacions? Quins horaris se seguiran? Quins protocols s’han de saber? Us detallem la planificació que ha fet el govern perquè tothom pugui exercir el dret de vot i alhora s’evitin contagis entre els votants.

Com puc saber on he de votar?

Un dels canvis més importants d’aquestes eleccions és que alguns col·legis electorals es traslladaran a pavellons, biblioteques, mercats i més espais amplis on es pugui assegurar una distància mínima de 2,5 metres entre cada persona. 

Omplint els sis primers camps d’aquesta pàgina de l’Institut d’Estatística espanyol podeu consultar a quin col·legi electoral us correspon de votar el 14 de febrer. D’aquesta manera, sabreu si el vostre col·legi ha canviat o és el mateix que en les anteriors eleccions.

A la targeta censal que hauríeu d’haver rebut a casa també hi trobareu l’adreça del col·legi i la mesa exacta on us toca de votar. Si teniu cap dubte, podeu telefonar a l’oficina del cens electoral: 901 101 900.

Horari de les votacions

S’ha recomanat als votants d’assistir als col·legis electorals per franges horàries:

—La primera serà de 9.00 a 12.00 per a les persones de risc.
—La segona, de 12.00 a 19.00, per a les persones sense risc.
—La darrera hora, de 19.00 a 20.00, per als contagiats i contactes estrets, que s’allargarà fins al tancament dels col·legis.

No són obligatòries, tothom pot anar a votar quan li vagi bé, però es recomana de respectar-les per evitar el risc de contagi.

Quines són les persones considerades de risc o vulnerables?

—Persones de més de seixanta-cinc anys.
—Persones amb malalties com ara diabetis, hipertensió, obesitat mòrbida o alguna malaltia crònica: cardiovascular, hepàtica crònica, pulmonar crònica, renal crònica, neurològica, neuromuscular crònica, immunodeficiència congènita o adquirida o càncer.
Embarassades.

Una aplicació per a saber si el col·legi és ple

La Generalitat de Catalunya ha creat una app per al seguiment de les eleccions, amb el nom de “Eleccions 14F” i “14F Eleccions Catalunya”. A banda de recollir les dades de participació i els resultats, com és habitual, inclourà un nou apartat per a saber en temps real quina és l’afluència de gent en cada col·legi electoral. A causa de la pandèmia, molts votants volen evitar les aglomeracions i aquesta aplicació els permetrà de saber quin és el millor moment per a anar al col·legi.

Podeu descarregar l’app per a Android i per a iOS.

Un responsable sanitari per a cada col·legi electoral

El govern designarà un responsable sanitari per a cada col·legi electoral. Haurà de garantir que es compleixen les normes, com ara que es fa un ús rigorós de la màscara, que es manté la higiene de mans i també que les cues de votants són sempre fora del recinte i no pas a l’interior. N’hi haurà prop de tres mil, en total, a tot el Principat.

Cues i meses a l’exterior

El comitè del PROCICAT va aprovar un document que preveu que les cues d’espera siguin sempre a l’aire lliure o al carrer i que no es pugui circular entremig de les cues. Si cal, es faran dues cues per donar prioritat als votants de col·lectius vulnerables. També és previst d’establir circuits d’entrada i sortida dels col·legis electorals per a mantenir la distància.

A més, es permet la instal·lació de meses electorals en espais a l’aire lliure, sempre que siguin dins el centre de votació. Per exemple, es poden col·locar al pati d’una escola, però no pas al carrer.

Què cal saber abans d’entrar al col·legi electoral?

Els votants podran entrar d’un en un portant-ho tot preparat (el carnet, la màscara ben posada i, preferentment, el sobre amb el vot a punt). Quan els toqui el torn, entraran tots sols al recinte. Només podran anar acompanyats quan necessitin assistència.

Caldrà que tothom es posi gel hidroalcohòlic quan entri al local i abans d’agafar una butlleta, en cas que no la porti de casa, tal com recomanen les autoritats. No es permet la impressió a casa de les butlletes, però els votants les hauran rebudes a casa totes juntes en una única tramesa.

Abans de dipositar el vot a l’urna, el votant ensenyarà el carnet d’identitat als membres de la mesa, que no el tocaran. Els membres de la mesa poden demanar al votant que es retiri la màscara un moment per comprovar-ne la identificació.

També es recomana de no llepar el sobre. Només tancar-lo, passant la solapa per dins. D’aquesta manera, si algú té la malaltia, no l’encomanarà amb la saliva del sobre.

Ventilació constant i distància als col·legis electorals

Als punts de votació hi haurà una ventilació constant. També és previst que els locals es desinfectin abans de la jornada electoral, durant i després.

La distància entre les taules i les cabines de votació serà regulada. Hi haurà separació entre meses i entre membres de cada mesa. Els lavabos dels col·legis electorals seran d’ús exclusiu per als membres de la mesa. Si hi ha cap urgència, s’hauran de desinfectar.

Com es constituiran les meses electorals?

Arran de l’allau d’al·legacions per a no presentar-se a les meses de les eleccions del 14 de febrer, molta gent es demana si aquell dia els col·legis electorals podran funcionar amb normalitat. Malgrat els dubtes inicials, actualment el govern està convençut que les meses es podran constituir amb una certa normalitat: asseguren que el 99,9% de les meses del 14-F tenen els membres necessaris per a constituir-se. Per a cada mesa electoral han estat cridades nou persones, per bé que solament se n’hi hauran de quedar tres. Si cal, els llocs que faltin s’ompliran amb substituts de meses electorals que ja hagin estat constituïdes en aquell mateix col·legi o fins i tot a uns altres punts de votació, sempre que siguin a prop.

Per aquest motiu, aquesta vegada, els suplents no podran marxar del col·legi electoral fins a les deu del matí, quan sàpiguen si cal que es traslladin a un altre col·legi per cobrir persones que no s’hi han presentat. En canvi, s’ha descartat l’opció de recórrer a voluntaris. 

Si no hi ha prou substituts, també poden obligar a quedar-se a la mesa persones que en aquell moment siguin al col·legi electoral. Si amb tot això encara no s’aconsegueix de constituir la mesa, la normativa preveu que els qui hagin de votar en aquella urna votin l’endemà no l’altre; en aquest cas, votarien el dimarts 16 de febrer. Ara com ara, el govern no preveu aquesta hipòtesi.

Si no he rebut resposta a una al·legació, he de ser a la mesa?

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha recordat a les juntes de zona que abans de les eleccions del 14 de febrer han de donar resposta motivada a totes i cadascuna de les al·legacions presentades pels designats com a membres de les meses electorals. Tanmateix, el president de la JEC, Antonio Jesús Fonseca-Herrero Raimundo, ha aclarit que la manca de resposta s’ha d’interpretar com un rebuig de l’al·legació “per silenci administratiu”.  Per tant, les persones que no rebin resposta han de presentar-se a la mesa.

Quina multa em poden posar per no presentar-me?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Ningú no ha entrat mai a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge. La llei no estableix una quantitat exacta, i correspon als magistrats d’avaluar els criteris de renda de l’afectat i la “gravetat” dels fets.

Prova d’antígens als membres de la mesa

Als membres de les meses electorals els prendran la temperatura, que haurà de ser inferior de 37,5 graus. A més, els integrants de les meses, els interventors i els representants de l’administració responsables de la seguretat se’ls ha encoratjat a fer-se una prova d’antígens abans de diumenge. En cas que el resultat hagi estat positiu, seran substituïts.

Màscares, pantalles facials i EPI per als membres de la mesa

Els membres de les meses –que s’asseuran mantenint 1,5 metres de distància– rebran màscares que hauran de ser obligatòriament FFP2 (s’ha descartat l’opció que fossin quirúrgiques), una pantalla facial i guants d’un sol ús per al recompte. Durant la votació no podran tocar els documents oficials d’identificació ni els sobres dels electors, només retirar el paper que tapa l’urna.

Durant la darrera hora de votació, els membres de la mesa utilitzaran equips de protecció individual (EPI) integrals d’alta seguretat. Se’ls hauran de posar entre les 18.40 i les 19.00 per torns, assegurant-se que sempre hi hagi dos membres custodiant l’urna i seguint el procés electoral.

Un cop acabat l’horari de votació, a les 20.00, els membres de la mesa es trauran els EPI (sempre amb la supervisió del responsable sanitari), desinfectaran el local i començaran el recompte de vots seguint les mesures de seguretat.

Puc trencar el confinament comarcal?

En cas que sigui necessari, la Generalitat permet la mobilitat entre comarques per a exercir el dret de vot. Només cal portar el certificat autoresponsable de desplaçament i seleccionar l’opció “Exercici del dret de participació política”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any