La guia amb què el CNI vol desacreditar l’independentisme a la xarxa

  • Ha publicat un document dirigit a netejar la imatge de l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
24.02.2019 - 10:34
Actualització: 24.02.2019 - 17:04

El Centre Criptològic Nacional (CNN), que depèn del Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol (CNI) ha publicat una guia per a intentar desacreditar l’independentisme a la xarxa. Ho fa amb exemples anecdòtics d’usuaris de Twitter i amb l’objectiu de dirigir l’opinió pública. El document mostra una preocupació significativa a partir de l’1-O. Per això recorda que el 2017 el govern espanyol va crear una estratègia de seguretat atès el context sociopolític i arran de les crítiques contra la seva actuació el dia del referèndum, fent ús de la violència policíaca. Un intent de canviar el relat, com es va demostrar fa poques setmanes amb unes declaracions indecents de la secretària d’estat, Irene Lozano, comparant el referèndum de l’1-O amb una violació.

La guia apunta dos exemples curiosos i anecdòtics per intentar minimitzar la categoria de la violència policíaca exercida per l’estat espanyol contra els catalans. D’una banda fa referència a una notícia publicada el primer d’octubre del 2017 pel canal d’origen rus RT News en la seva versió en castellà. Mostrava un seguit de vídeos i la titulava destacant la repressió brutal de la policia espanyola contra els votants del referèndum. Un enfocament que no agrada al CNI, que posa la peça com a exemple de desinformació.

D’una altra banda, la guia també qüestiona la identitat d’alguns comptes a les xarxes socials. Sobretot, diu, durant el referèndum. I cita el perfil d’Iván (@ivan226622), un ciutadà asiàtic, diuen, de qui detallen totes les dades del perfil recordant el nombre de seguidors i missatges publicats. Després d’això el CNI denuncia que aquest perfil és fals i destaca que va fer un seguiment negatiu per a la imatge de l’estat espanyol durant els fets de l’1-O. A més el relaciona amb dos més (@rick888 i @bobbit2266) i suggereix que eren administrats per la mateixa persona o organització. L’informe també assenyala que Twitter va esborrar aquests comptes poc després, perquè, diu, eren falsos. La guia fa una relació d’idees per a justificar la tesi que defensa amb l’objectiu de controlar el relat intern i també a escala internacional.

El document conclou que les institucions públiques espanyoles tenen l’obligació de desenvolupar les capacitats necessàries per a prevenir, detectar i neutralitzar allò que qualifiquen d’ofensives de desinformació contra l’estat espanyol. I convida les empreses privades a fer igual.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any